Dat ik veel met het optimaliseren van ons thuisnetwerk bezig ben, zal de vaste lezer hier al wel hebben gezien, maar nog steeds kan alles beter natuurlijk.

De mensen van FRITZ! (wifi productlijn van het Duitse AVM) daagden me dan ook graag uit en willen ook mijn lezers helpen met hun thuisnetwerk.

Een wifi repeater?

Een wifi repeater is een zeer eenvoudig toestel wat op 2 manieren kan ingezet worden:

1. Wireless bridge: je huidige wifi netwerk van Telenet/Proximus verder gaan verspreiden in je huis. Dit via het zogenaamde Mesh-principe *, waarbij je bestaande wifinetwerk onder dezelfde naam verspreid wordt (je smartphone/laptop switcht dan automatisch naar de repeater als je door je huis wandelt).

* zie de comments hieronder met juiste opmerking door Tim over Mesh. 

2. Lan Bridge: Je hebt bijvoorbeeld bedraad internet tot in de zolder/kelder/tuinhuis lopen. Een Repeater kan dan vanaf die locatie het wifi-netwerk verspreiden. Ideaal dus in een nieuwbouwwoning met overal bekabeld internet.

 

Waar en wanneer een wifi repeater gebruiken?

Een wifi repeater gebruik je vooral om zogenaamde “dead spots” in je huis weg te gaan werken. Hierbij zet je de repeater middenweg tussen die locatie waar je de wifi wilt verbeteren en je wifi modem (wil je dus op de 2de verdieping betere wifi, dan zet je een repeater op de 1ste verdieping).

Een voorbeeld in ons huis:

We hebben een super goed wifinetwerk in huis (tot in de kelder bij de omvormer van de zonnepanelen en op de zolder bij onze slaapkamer), MAAR dit is zo opgesteld/gericht, dat het wifinetwerk in huis en achteraan het huis ideaal is.

Aan de voorkant en dan vooral op het speelplein voor ons huis, is er amper wifi bereik. Hieronder heb ik onze 2 bestaande wifi modems en hun richting van de zenders getekend. De cirkel geeft dan ook het optimale wifibereik aan.

De FRITZ!Repeater 2400 als oplossing

Fritz! is een speler in homenetwerk oplossingen (als productlijn van het Duitse AVM) en met deze repeater (FRITZ!Repeater 2400) hebben ze oplossing voor het wifibereik in je huis te gaan verhogen met theoretische snelheden tot 2.333 Mbit per seconde (daarvan die naam met de afronding naar van 2333 naar 2400).

De 2333Mbit komt van de maximale snelheid van 600 Mbit/s over de 2.4GHz band en nog eens 1733 Mbit/s over de 5Ghz band (die minder ver gaat en slechter door muren gaat).

Deze heeft onderaan dus ook een Gigabit ethernet poort voor wanneer je bekabeld internet hebt.

Met een prijskaartje van 89EUR (bij Bol.com zie ik hem zelfs voor 75EUR staan) een goedkope oplossing, die daarnaast ook nog eens zeer eenvoudig te installeren is.

 

De FRITZ!Repeater installeren?

Het toverwoord hierbij is vooral WPS (Wifi Protected Setup). Via deze technologie kan je snel een nieuw wifi-apparaat verbinden met je bestaande wifi-router en ook bij deze FRITZ!Repeater kan dit dus perfect.

  1. Je steekt die repeater in het stopcontact
  2. Je wacht 1-2 minuten tot het groene lampje trager begint te knipperen
  3. Je duwt op de rode connect knop
  4. Je duwt op de WPS knop van je wifi modem en wacht nu  ook weer 1-2 minuten
  5. Op de FRITZ!Repeater 2400 zie je aan de hand van de lichtjes in de vorm van het wifi symbool hoe de connectie is.

Door de FRITZ!Repeater nu in de voorhal te plaatsen met richting naar het speelplein, heb ik plots wel een goed wifibereik op de bankjes bij het speelplein.

Dus als we ooit terug een burenfeestje mogen en kunnen geven op het pleintje is muziekstreamen geen issue meer. 😅🥳

FRITZ! webinterface

Eens de FRITZ!Repeater geconnecteerd is, kan je door te surfen naar fritz.repeater aan de webinterface van FRITZ.

Duidelijke interface en genoeg advanced settings om alles zelf te gaan beheren en instellen.

Bij de instellingen merk je ook dat er best een goede wifi ontvanger in deze repeater zit, zodat je goed kan zien op welke wifi-kanalen al je buren hun netwerk hebben draaien.

Via deze online interface kan je ook de firmware updaten, wat ik dan ook deed naar de nieuwe FRITZ!OS 7.20 firmware (die sinds eind juli beschikbaar is). 1 klikje en enkele minuten later was de upgrade uitgevoerd. 👌

Belangrijk om weten is, dat hij in mijn thuisnetwerk perfect samenwerkt met andere merken. Natuurlijk zijn er wat features extra mogelijk, als alles van FRITZ! is, maar het moet dus niet.

 

 

Goed nieuws voor 2 lezers!

Hier laten zien dat die FRITZ!Repeater mij wifi  geeft tot op het speelpleintje is gemakkelijk en natuurlijk mooie promotie voor FRITZ! (en daarom dat ze ook aan jullie denken).

Ik mag ook 2 lezers de kans geven om hun thuisnetwerk te verbeteren via een FRITZ!Repeater 2400.

Plus ik help je nadien remote als je vragen hebt om je thuisnetwerk te verbeteren. 😉💪👊

Wat moet je hiervoor doen om kans te maken?
Ik wil wel eens weten hoeveel internetapparaten mijn lezers op hun thuisnetwerk hebben draaien. Dus geef dit als reactie op deze blogpost hieronder en geef zeker je emailadres in bij het geven van een reactie, zodat ik je kan contacteren (indien een randomizer jouw reactie eruit pikt).

Ik zal alvast zometeen even het goede voorbeeld geven hieronder.

Ik maak op 1 september de winnaar bekend in deze blogpost en in de comments.

Update 3/09/2020:

Met dank aan 2 onschuldige nummertjes door mijn vrouw gekozen, zijn Jarri en Tess als winnaar uit de bus gekomen en  ontvangen ze een mailtje van me.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

38 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments