Sinds een 2 jaar heb ik een 2010 iMac in mijn homeoffice staan, die we overgekocht hebben van de vorige werkgever van mijn vrouw. Deze wordt voornamelijk gebruikt door mijn kinderen en tijdens de lockdown was het vooral de dochter, die graag mee naast mij educatieve spelletje kwam spelen (of aan die bureau tekenen) terwijl ik aan het werken was.

Nu dat homeoffice/Work-From-Home steeds nadrukkelijker zal worden in de toekomst, ben ik dan ook aan het kijken naar hoe ik ga werken van thuis uit (als in: ik heb vooral een haatverhouding met mijn huidige 2018 Macbook Pro).

1 van die nieuwe iMac’s kopen die begin augustus zijn gelanceerd is een optie. Maar deze zijn vermoedelijk de laatste met een Intel CPU en dan kan ik beter wachten tot in 2021, wanneer de eerste iMac’s met Apple CPU’s gaan uitkomen (zie video MKBHD hierover).

Dus een andere optie is dan om die iMac uit 2010 verder te upgraden. Want ja die iMac’s kan je dus best goed laten upgraden. Na de eigen upgrade van 4GB RAM naar 12 GB RAM , heb ik hem vorige week een verdere upgrade naar 16GB RAM gegeven en ben ik nu voor de SSD-upgrade gegaan.

SSD upgrade in een iMac?

De nieuwste iMac’s (mid-2020 dus) worden eindelijk vanaf nu standaard met snelle SSD disks geleverd (ipv de draaiende harde schijven die echt uit het verleden zijn). Mijn iMac uit 2010 (iMac i3 3.06 GHz) is standaard uitgerust met een 500 GB (7200 RPM snel draaiende) harde schijf.

Ik heb deze 500GB harde schijf gisteren vervangen door een 250GB SSD (alle data staat toch op de NAS die ernaast staat en ik heb nog een 500GB SDD los liggen). Mijn oudere iMac heeft een interne 3GB/s SATA poort (terwijl een SSD tot 6GB/s aankan, dus het maximale haal ik hierbij wel niet uit een SSD).

 

SSD Upgrade zelf doen of laten doen?

Ik was eerst aan het kijken om deze upgrade te laten doen (genoeg bedrijfjes bieden dit aan), maar ben er dan toch zelf aan gestart met dank aan iFixit hun handleidingen en SSD upgrade kit.

Mijn SSD upgrade kit voor een Imac 2010 was er enkel nog in de VS, maar op minder 4 dagen lag hij bij me thuis (vrijdagavond besteld, dinsdagochtend geleverd 😱). Het is nu wel wachten welke extra douanekosten ik ga aangesmeerd krijgen. Als ik nu zie wat erin zit, had ik goedkoper alles los kunnen bestellen, maar kijk zo was ik zeker dat alles klopte.

De handleiding combineerde ik met 1 van de tientallen YouTube video’s, die alle stappen mooi laten zien.

 

Na het weghalen van het glas en scherm is dit dus de binnenkant van een iMac met centraal die grote 3.5 inch harde schijf, die we gaan vervangen. In het midden aan de linkerkant zie je trouwens de CD/DVD-brander, die in deze iMac nog zit ingebouwd. 😅

Deze HDD is nu vervangen door een Crucial MX500 SSD met 250GB (bij Bol.com verkopen ze die voor amper 45EUR merk ik nu).

De SSD zit nu in een 3.5 inch enclosure (de SSD is het 2.5 inch formaat dat we kennen uit laptops en zit dus nu in een houder in het 3.5 inch formaat) mooi ingebouwd. Je ziet nog een los kabeltje hangen en dit is cruciaal. Het is namelijk de temperatuursensor (die op de SSD geplakt is), om zo de interne fan in de iMac correct te gaan aansturen.

Na de upgrade mijn iMac via een ethernetkabel verbonden en opgestart via <cmd> + <r> toetsencombinatie om eerst de SSD via de schrijfcontrole te kunnen initialiseren en nadien vanuit mijn Timemachine backup (op mijn NAS die ik ook heb geupgrade) terug te installeren. Dit duurder zelfs langer dan de upgrade zelf, die ik binnen de 45minuten heb kunnen voltooien.

 

Wat is het resultaat van deze iMac upgrade?

Allemaal leuk en wel, maar zijn er ook echt performantie winst na deze upgrade, die ik merk?

Blackmagic Disk speed test (voor en na SSD upgrade)

 

 

 

 

 

 

Je merkt dus wel reeds een vooruitgang van meer dan 100% in het lezen en schrijven vanop de SSD, maar je ziet ook direct dat de iMac 2010 gelimiteerd is (ik kan hem ook niet meer upgraden voorbij macOS High Sierra 10.13.6). Deze SDD kan maximaal een 510-560MB/s aan van lezen en schrijven.

Ter validatie liet ik deze test ook eens lopen op mijn Macbook Pro 13 inch 2018 (met toen in 2018 1 van de snelste SSD’s erin) en dit geeft de volgende waarden 😱🔥:

 • Write: 1805MB/s
 • Read: 2563MB/s

 

Opstarten van koud tot aan loginscherm

Bij het opstarten van de iMac vanuit koude start tot aan het macOS loginscherm, merk je pas goed het verschil:

 • Voor upgrade: 59 seconden
 • Na SSD upgrade: 20 seconden

Wat had nu de grootste impact?

De eerste grote quickwin bij een iMac 2010 is toch zeker het standaard geheugen van 4GB ever uitbreiden naar 12GB. Dat is naar prijs/kwaliteit de beste upgrade (zeker bij gewoon gebruik van computer voor dagelijks gebruikt). Deze SSD upgrade is zeker aangeraden bij het gebruik van zwaardere programma’s, maar voor gewoon te surfen op het internet ga je het verschil niet direct super hard zien.

De SSD upgrade was verrassend eenvoudig en snel uitgevoerd. Enkel bij de plaatsing van de SSD was het even een prutswerkje om de dikkere kabels weg te werken (de video was hier de beste hulp), maar voor de rest was het puur volgen van het stappenplan.

 

Materiaal dat ik heb gebruikt?

 • Crucial MX500 SSD – 250GB
 • 3.5 inch enclosure
 • SSD Temperature Sensor compatible with iMac Intel 21.5″ and 27″ Late 2009-Mid 2010
 • Heavy Duty zuignappen (2keer)
 • Phillips #1 Schroevendraaier
 • Torx Security TR6 Schroevendraaier
 • Torx Security TR8 Schroevendraaier
 • Torx Security TR10 Schroevendraaier

(Je weet me te vinden als je dit materiaal eens wilt lenen 😉 )

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
3 jaren geleden

In mijn desktop (jaja ik ben een Windows gebruiker), steekt ook al een paar jaar een SSD als opstartschijf (en schijf voor programma’s). Wat een verademing is dat bij het opstarten tov een oude HDD. Ook onze laptop hebben we standaard met twee SSD schijven gekocht. Ik ben alvast fan 🙂