Een week geleden hebben we de kans gekregen om nog eens een snowtrip te doen, wat zowel mijn vrouw als ik dan ook als muziek in de oren deed klinken. Het speciale aan onze snowtrip was dat door de samenwerking met A Tout France we 3 skidorpen op 1 week tijd konden aandoen in het grote skigebied van Portes du Soleil (dat dit jaar trouwens 50 jaar bestaat!).

Onze Gopro-video, voor wie meer van de filmpjes kijken is, dan van het lezen.

Hierdoor hebben we kans gekregen om eens 3 van de minder bekende skidorpen naast elkaar te leggen en te ontdekken.

Facebook account cover photoshoot. 😉 #letgets #makingyourheadempty

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Skidorp Les Gets

Les Gets was onze eerste stop. Gelegen op slechts 1172m hoogte is het ideaal gelegen om vanuit Génève snel te bereiken. Vanuit de luchthaven van Genève (we hadden voor de 1ste keer gekozen om te gaan skiën met het vliegtuig) sta je op een goed uur in Les Gets. Gelegen in een dal tussen de skipistes is het een echt winterdorp plaatje. Where is the golden hour? 😉

Les Gets is een redelijk klein en compact dorp, waarbij de pistes centraal in het dorp aankomen.
Les GETS 2013

Heerlijk om zo in “the golden hour” langs de pistes naar beneden te komen en daar ons hotel op 20m van de links van de piste lag, konden we net niet de skiroom binnen glijden.
les gets ski

Je ziet dan ook direct de grote troef van Les Gets: het is een waar paradijs voor kinderen. Het ESF-terrein (met ook NL en EN-talige lesgevers) ligt centraal in het dorp met zelfs een volledige baby-/kinder-crèche. Via de cabine-lift kom je boven op het beginnersgedeelte met bijvoorbeeld een thematisch Indianendorp.

esf les gets

indianendorp Les Gets

les gets indianendorp

Vanuit Les Gets kan je eenvoudig verder het grote skigebied in. De zwarte piste vanop de Chamossière was trouwens mijn eerste echte alpen zwarte piste (yep nog maar enkele jaren snowboardervaring) en door de verse sneeuw die dag was ze voor mij echt leuk om te toen (in tegenstelling tot skiërs, want in de 2 afdalingen die we deden, zagen we 2 zware ongevallen met skiërs terwijl er amper volk was op die piste).

Naast deze piste (linker kant foto) ligt trouwens een grote “officiële” freeride zone voor de off-piste liefhebbers.
chammossiere zwarte piste

Onze tips voor Les Gets

Tip Locatie Comment
Blauwe Piste Violette (skimap Les Gets) Van boven aan de Chavannes Express naar de samenkomst van de vele liften onder La Rosta. Deze piste is duidelijk een prioriteit van de sneeuwkanonnen/sneeuwschuivers!
Rode/Zwarte Piste Les Creux De andere rode pistes lagen er te slecht bij, maar door de hoge hoogte vanop de Chamossière had deze zwarte piste een lading verse sneeuw.
Slapen? Hotel Alpina Een groot hotel vlakbij de zijkant van de pistes. Voorzien van gastronomisch restaurant met prachtig uitzicht.
Zelf koken? Carrefour Een kleine Carrefour midden in het centrum te vinden.
Eten? Le Tourbillon Midden in het centrum (over de kleine Carrefour) en terechte aanrader volgens Gault Millau. Ook super schappelijk van prijs.
Eten? Le boomerang Engels/Australisch hotel met wereldkeuken en super vriendelijk personeel. Ideaal om met grote groep jongeren iets te gaan eten.
Non-ski? Mechanical Music museum Yep een museum met enkel mechanische muziekinstrumenten.
Wist-je-dat? Elektrische auto Kom je met een elektrische wagen naar Les Gets, dan krijg je een VIP parkingplaats en 20% korting op je skipas!

Hersteltip in Les Gets

Op de eerste dag kregen we te maken met regen en natte sneeuw condities en zijn we het direct hogerop gaan zoeken. Op de zwarte piste van La Chamossière heeft Karlien al direct een steen geraakt met haar ski’s, waardoor we al na dag 1 met de nodige schade zaten. Met dank aan de mensen van Esprit-de-glisse (dichtbij de lift in Les Gets) om op zondagavond/maandagochtend Karlien haar ski te herstellen voor de belachelijk lage som van €10!

Skidorp Morzine

Na 2 dagen Les Gets bereikten we via de pistes Morzine. Morzine is een iets ander type van dorp, al zal je hier ook geen hoogbouw vinden en enkel de typische houten chaletbouw. Morzine heeft wat meer leven van restaurantjes, bars en nachtleven, waar Les Gets perfect is voor de families en gastronomische meer-waarde zoekers is Morzine ook geschikt voor wie de nodige après ski en nachtleven kan waarderen. Morzine ligt perfect om toch in een authentiek alpendorp te logeren en ’s morgens via de bus A naar Les Prodains of via de Super Morzine lift naar boven te gaan de berg op (richting het betonnen jongerendorp Avoriaz). Deze tweet zegt het eigenlijk allemaal. Waar de dorpen Les Gets & Morzine overal kindvriendelijke restaurants hebben, mag je goed zoeken om boven op de berg een kinderstoel te vinden.

We hebben zowel de Prodains bus als de Super-morzine lift getest en binnen het uur stonden we steeds vanuit ons hotel in Morzine helemaal bovenaan op +2000m in minder dan een uurtje tijd.

avoriaz
avoriaz 2

Onze tips voor Morzine

Tip Locatie Comment
Blauwe Piste Piste B/D Van boven aan Pleney naar Morzine en echt mooie blauwe piste tussen de bomen (en overal breed genoeg zonder vlakke stukken).
Rode/Zwarte Piste Les Creux De andere rode pistes lagen er te slecht bij, maar door de hoge hoogte vanop de Chamossière had deze zwarte piste een lading verse sneeuw.
Slapen? Alpenroc Super vriendelijk familiehotel waar de gasten ’s avonds rustig aan de bar zitten en je op wandelafstand van de Super-Morzine lift zit.
Eten? La Rotonde Midden in het centrum met ook hier weer super vriendelijke bediening (Amuse vooraf/schnapps nadien…)
Non-ski? Avondlijke slee-afdaling Vanaf Le Pleney over piste D naar het dorp in het donker! Adrenaline verzekerd! 😉
Wist-je-dat? Les Pisteurs Enkel voor de sector Morzine zijn er steeds een 12tal pisteurs op patrouille voor het bieden van hulp bij de vele ongevallen op de pistes.

Le Mur Suisse en onze eetplek-tip

Le Mur Suisse is 1 van die mythische afdalingen in de alpen van moeilijkheidsgraad. Terwijl wij er waren was de afdaling gesloten (al gingen enkelingen er toch af). Je kan met een skilift in 2 kanten over de Mur de Suisse naar beneden/boven, waardoor je de capriolen/valpartijen vanop de eerste rij kan volgen. Let er bij het naar beneden gaan op, dat je 5m voor het eindstation er al uit moet.

Onze ultieme piste-eettip is trouwens het kleine hutje onderaan die skilift. Een super vriendelijke dame staat er in een klein hutje voor het maken van warme soep/koffie/thee (uit een echte tas en geen plastieken bekertje) en wat eten zoals hotdogs.

Skidorp Chatel

Als laatste skidorp zaten we in Chatel wat aan de andere kant van het skigebied ligt tov. Les Gets. Dit is weer een totaal ander dorp en ook het grootste van de 3. Op amper 2km van de Zwitserse grens ligt dit dorp op de helling van een dal. Hierdoor heb je een echt berggevoel met vanuit je hotelkamer een mooi (elk uur veranderend) uitzicht over het dal.

Vanuit Chatel heb je ook weer verschillende opties, zo kan je boven het dorp in Super-Chatel direct de pistes op of de (alweer gratis) bus nemen richting Linga (uitdagende rode wedstrijdpistes) of verder naar Pré-la-Joux om van daaruit Portes du Soleil in te trekken.
blue bird

Uit deze foto (vanuit het pisterestaurantje Le Bois Prin) mag het duidelijk zijn dat het gebruik van helmen nu echt ingeburgerd geraakt. 😉
helmen le bois prin

Als je goed doorskiet kan je ook tot in het Zwitserse Le Croset geraken waar Karlien haar rode(bija lege) lievelingspiste van deze week vond in Le Croset.
le croset

Onze tips voor Chatel

Tip Locatie Comment
Blauwe/rode Piste Hele gebied boven Plaine Dranse (ski map Chatel) Overal rode en blauwe pistes, die mooi door de bossen eindigen en overal breed genoeg zonder vlakke stukken. Al ben ik op de kam ook 2 maal omvergeblazen.
Slapen? Hotel Belalp Alweer een super vriendelijk familiehotel met daarnaast goede wifi (big bonuspoints! 😉 ).
Zelf koken? Carrefour Een kleine Carrefour midden in het centrum te vinden (iets voorbij cinema).
Eten? Piste restaurant Le Bois Prin Gelegen aan de pistes van Plaine Dranse. Gezellige berghut waar je mee aan 1 van de lange tafels wordt gezet.
Eten? Le Fiacre Elke avond waren we verbaasd over de vriendelijkheid, maar dit restaurant was de topper. Super vriendelijke service met lekker eten in een authentiek decor.
Eten?  Abondance kaas  Chatel ligt in de Abondance vallei waar de Abondance kaas wordt gemaakt. Zeker de moeite om 1 van de 29 kaasboerderijen te gaan bezoeken!
Non-ski? Douane museum smokkelaarsmuseum vlakbij de grensovergang naar Zwitserland.
Wist-je-dat? er een skipiste zaterdagmorgen 10/1 slecht bijlag? Hier kom ik volgende week op terug met de goprobeelden. 😉

Opening nieuwe liftverbinding!

Eind januari (rond 25/1) opent er trouwens “the missing link” voor een ski-verbinding tussen het super-chatel skigebied en Linga (waarlangs je de rest van Portes du Soleil kan bereiken). Met de opening van de 2 splinternieuwe liften (Gabelou en Portes du Soleil) kan je nu zonder pendelbus die verschillende gebieden doorskiën! Meer info over de bouw trouwens in dit gespecialiseerde niche forum.

870779situationtsd4vonneslinga (1)

Wat mij het meest bijblijft van de 3 skigebieden is het schitterende decor waarin je skiet. Geen kale hoogvlakte, maar steeds tussen de bomen door. Voor een update van de actuele skiomstandigheden verwijs ik door naar dit wintersporters.be forumtopic (waar ikzelf ook actief ben geweest tijdens onze skiweek).
Morzine

Deze 3 dorpen liggen vlakbij Zwitserland (Chatel ligt zelfs op amper 2 km van de grens) en sinds woensdag 15 januari wordt het nog interessanter om in 1 van deze dorpen te logeren als je op Zwitserse pistes wilt skiën. Door een beslissing van de Zwitserse nationale bank met het weghalen van de limietkoers, is de Zwitserse Frank op 1 dag bijna 20% duurder geworden tov. de Euro.
zwitserfrank

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
andylerson
2 jaren geleden

People who plan a trip to Morzine or a day out in the mountains have a look at this collection of webcams. Those webcams located around the resort allow you to keep an eye on the weather and ski conditions. The webcam located at the Tourist Office is showing the center of Morzine. See more: webcam morzine