Afgelopen vrijdag was er overdag 1 centraal gespreksthema bij de collega’s (zoals op vele andere bedrijven over de hele wereld): #thedress.

Nog leuker was om ’s avonds dan een blogpost van het techteam van Buzzfeed te lezen over hoe zij, die #thedress hype meemaakten en een nieuwe bezoekersrecords optekenden.

 

Blogs zijn al lang dood (als we sommigen toch mogen geloven) en toch zie je ook meer en meer techteams van startups en bedrijven, juist via blogs een blik achter hun schermen te geven. Daarom mijn top 10 company techblogs met een inside view van binnen uit een startup/bedrijf.

1. Buzzfeed techblog

Terechte nominatie in mijn Top 10 is dan ook de Buzzfeed techblog. Buzzfeed is geen media startup, maar een tech company, waar technologie in alle opzochten wordt gebruikt. Zoals het Nederlandse Blendle ook geen journalistieke startup is, maar een echte tech startup, waar het platform belangrijker is dan de content.

techblog buzzfeed

2. Buffer.com

De blog van buffer.com is een veelgebruikt voorbeeld in mijn blog presentaties over hoe de companyblog van een bedrijf groter kan worden dan het bedrijf zelf. De Bufferblog is dan ook meer dan een techblog, maar gaat ook financiële, HR en andere insights van binnen dit bedrijf gewoon online gooien.

Een bekend voorbeeld is de Buffer salary blogpost met hun formule om een salaris te berekenen.

techblog buffer

3. The Guardian developer blog

The Guardian is 1 van die kranten die weten dat ze moeten evolueren om in een digitaal tijdperk te kunnen overleven. Zoals ook de Tijd bijvoorbeeld in ons land ook begrepen heeft.

The Guardian devblog lijkt me dan ook verplichte kost voor iedereen, die met innovatie/tech bezig is in ons medialandschap.

techblog the guardian

4. Netflix techblog

Deze blog heb ik zelf leren kennen via een presentatie op het Coolblue HQ waar ze verwezen naar de Chaos Monkey blogposten op de Netflix techblog.

Ook wel grappig om te zien, dat deze blog een gewone blogger.com blog is.

techblog netflix

5. Zalando techblog

Zalando?!?! Wat doen die hier in dit rijtje? Voor het rechthouden van hun e-commerceplatform hebben ze natuurlijk een groot techteam, dat zijn dagen ook vult met hackdays en anders leuk op hun Zalando tech blog.

techblog zalando

6. MOZ developer blog

Moz.com is 1 van de meest gekende blogs, informatiebronnen en softwareservice in het SEO-wereldje. De MOZ devblog gaat dan ook dieper in op de technische opzet van hun SEO-tools en vooral hun crawler, die het internet afschuimt.

techblog moz

7. Levels.io

Ik heb even getwijfeld of ik de blog van @levels.io mee zou opnemen in dit lijstje. Het is de techblog van een startup bestaande uit maar 1 persoon, maar dan wel 1 van de beste tech/dev blogs en hij heeft een 10tal startups draaiend. Zeker zijn succes met Nomadlist en bijhorende Slack community is leuk om volgen.

Een mooi voorbeeld van het opensourcen van kennis en must-follow blog voor elke developer.
techblog levels

8. Airbnb nerds blog

Ook AirBnB is een startup, die meer tech georiënteerd is, dan vele gebruikers zouden denken. Een devblog van hun techteam met video opnames van hun techtalks, waarmee ze kennis ook verder opensourcen.

techblog airbnb

9. Pinterest engineering blog

De titel van de engineering blog van Pinterest zegt het allemaal “making Pinterest”. Aanrader van blogpost is de “Fighting spam” blogpost van 2 weken geleden.

techblog pinterest

10. devblog Booking.com

Zeer technische devblog bij booking.com met devproblemen en hun oplossingen. Ook voor hen is deze blog een belangrijk recruitmentkanaal.

techblog booking

Andere company engineering blogs als aanrader

Natuurlijk zijn er nog vele anderen, een lijstje van welke buiten mijn top 10 vielen:

Mis je trouwens een bepaalde company techblog in dit lijstje, gooi hem even in de comments!

Toptip voor het volgen van deze blogs is het gebruiken van een oldskool rss-lezer, zoals Feedly. Ik heb in mij Feedly account zo enkele honderden blogs in een 10tal categorieën zitten. Ideaal om via de Feedly app wat door te browsen op de iPad mini in de zetel.

 

Waarom Belgische startups ook een company techblog moeten starten?

Waarom zou je nu als Belgische startup je tijd in een company (tech)blog gaan steken? Die vraag krijg ik continu via mail of op gastcolleges of presentaties. Ik geef je alvast enkele redenen mee:

1. Trafiek!
Sinds mijn overstap naar Intracto begin september ben ik daar de Intracto company blog nieuw leven beginnen inblazen met inside view blogposten over wat wij zien, proberen, implementeren, testen,…. De stats maken wel duidelijk, dat dit begint te renderen als in 100% groei tov. vorig jaar? 😉

intracto_site_stats

2. Recruitment
De reden waarom die grote startups een dergelijke company engineeringblog online plaatsen is voornamelijk ook vanuit recruitment oogpunt. Zoek je een Ruby on Rails of Amazon cloud engineer, laat zien dat je echt op hoog niveau bezig bent met die technologie in je startup/bedrijf.

3. Kennis opensourcen
Kennis met alle moeite binnen een bedrijf houden is een oldskool old-management gedachte. Netflix had zijn Chaosmonkey script perfect binnenkamers kunnen houden, maar kiezen er toch voor dit te delen. Hiermee geven ze inspiratie aan andere bedrijven (zoals Coolblue ook toegaf) om met dit script hun netwerk ook beter te gaan maken.

Momenteel is ook het Belgische startuplandschap hard aan het groeien, maar ik heb nog nergens een goede blog van 1 van onze nieuwe Belgische startups gevonden. Dus Startit@KBC, Idealabs, Startups.be… push jullie startups!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments