Banden testen? Yehaaaa rubber verbanden op 1 of ander circuit met exotische raceauto’s. Of toch ook niet…

Ditmaal werden we in Frankrijk vlakbij het meer van Genève verwacht voor 1 van de belangrijkste Europese bandeninnovaties van Michelin. De Launch van de nieuwe CrossClimate band. Heel kort door de bocht is deze band een zomerband met volledige winterband homologatie.
michelin crossclimate band

De afgelopen 3 winters heb ik steeds op zomerbanden doorgebracht (zoals blijkbaar 65% van de consumenten) en heb ik me soms toch betrapt op momenten, dat ik een winterband had willen hebben:

 • Voor een shortski naar Winterberg zijn we met Karlien haar auto’tje moeten gaan, omdat je in Duitsland steeds in fout bent zonder winterbanden.
 • Die paar dagen met sneeuw de afgelopen winters vloek ik al eens bij een iets te steile brug.
 • In de winter naar de Hoge Venen gaan bij sneeuwval zit er niet snel in met enkel zomerbandjes.

Er zijn al vele jaren zogenaamde All-Season banden op de markt van de concurrentie, waarbij je meestal winterbanden krijgt met wat toegevingen, maar die in de zomer toch door het ijs zakken. Nu komt Michelin als antwoord met de CrossClimate band. Een volwaardige zomerband, die ook de strenge winterbandennorm haalt (M+S als een 3PMSF, drie bergen en sneeuwvlok, markering).

Hierdoor is deze zomerband volledig conform met de landen waar je een winterband verplicht dient te gebruiken bij winterweer (zoals Duitsland en Luxemburg).

Dit merk je dan ook direct als je het Europese bandenlabel van deze band ziet.
Michelin-crossclimate-bandenlabel
michelin crossclimate bandenlabel

De kracht van deze band zit in een nieuwe compound (rubbersamenstelling), nieuw profiel-layout en druppelvormige inkepingen in de band.

Met de #crossclimate zomerband de sneeuw in. #indrukwekkend #takemymoney

Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

De belangrijkste feiten op een rijtje van de CrossClimate:

 • Vanaf 1 mei komt deze band op de markt met tegen de zomer 23 verschillende maten tussen 15-17 inch.
 • Gericht naar de modale consument, die vooral een goede overall rijervaring zoekt en occasioneel met wintercondities krijgt te maken.
 • De prijs zal iets hoger dan de normale zomerbanden liggen (in een 7tal Euro ongeveer).
 • De research en het testen van deze band hebben in totaal 3 jaar in beslag genomen.
 • De onderhandelingen en gesprekken met bepaalde constructeurs zijn bezig om nieuwe wagens direct op deze band te gaan leveren.

 

 

Launch van de CrossClimate

Voor deze belangrijke launch trekt Michelin alle registers open om alle partners de kans te geven deze band zelf te komen testen in de omgeving van het Franse Divonne-Les-Bains.

Wij waren vooral hard onder de indruk van de hologrampresentatie, die elke avond wordt gegeven aan de plaatselijke hippodroom. Een mooi staaltje lichttechniek, die echt indrukwekkend was om in het echt mee te maken.

Maar natuurlijk was het belangrijker, dat we zelf de kans kregen om onze mening te vormen. Naast enkele testen op een gesloten circuit (met verschillende banden een remtest, nat wegdek en besneeuwde helling van 9%) kregen we ook een vrijgeleide om tijdens een roadtrip met een batterij Peugeot’s de bergen in te trekken op zoek naar verschillende condities.

michelin crossclimate

Ideaal om dus tussen de wintersporttoeristen deze zomerband eens te gaan testen. 😉

Mijn mening in een notendop:

 • Van de winterse capaciteiten ben ik ECHT overtuigd. Door verse sneeuw rijden, op een besneeuwde helling vertrekken, noodstops in de sneeuw…
 • Ik heb wel enkel de band met een voorwielaangedreven voertuig getest en heb dus geen kijk op wat het zegt met achterwiel aangedreven voertuigen.
 • Wat natuurlijk ook van belang is is de levensduurte van een dergelijke “winterse zomerband”. Dit zou op eenzelfde niveau als de Michelin Energysaver + moeten zitten, maar met het weinige km’s dat ik nog rijd, zou dit geen probleem mogen zijn.
 • Dit zou wel eens een grote revolutie kunnen betekenen in onze regio, daar ik de concurrentie ook snel deze weg op zie gaan. Geen nood meer aan die ellendige bandenwissels.
 • Take my money! 😉 In ons gezelschap stonden we er best sceptisch tegenover, maar het roadtripje naar de sneeuw was toch echt wel indrukwekkend.

 

Naast de obligate auto-guys (Zoals een Yves van autofans.be, Ruud van autogespot.com, Jeroen van Dutchcowboys.nl en classics fotograaf Dirk De Jager) hadden we deze keer gelukkig ook een vrouwelijke kijk op deze markt mee met blogster Erika en 2 blogsters van femmefrontaal.nl. Het maakt het altijd toch wat aangenamer.

Altijd leuker als we eens niet enkel met mannen op bandentesttrip zijn. 😉 #crossclimate Een foto die is geplaatst door Herman Maes (@dailybits) op

Doordat ik in januari nog in de luchthaven van Genève was geweest, wist ik de groep nog even mee te nemen naar de (goed verborgen) Altitude loungebar. Neem hiervoor de lift naar het 2de verdiep aan het perscentrum. Een mooiere kijk op een luchthaven kan je nergens vinden. 😉
altitude bar geneve

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Philippe
9 jaren geleden

Straks gaat dat nog druk worden in Altitude;)