De aanleiding van deze blogpost komt alweer door een tweet, ditmaal eentje van Mike King (@iPullRank). Een fantastische SEO-spreker, die ik reeds zag spreken op het SEO-event Friends of Search begin 2015 in Amsterdam.

Via een tweet plaatste hij zijn presentatie online vanop het Inbound2015 event van Hubspot in Boston (zie ook de top keynote van dit event). Een presentatie omtrent de opkomst van Technical Marketing, die echt een must-see is voor iedereen in het online marketing veld.

Elke keer ik vertel dat ik online marketeer ben, reageren oude vrienden/familie verbaasd met de vraag dat ik de afgelopen 9 jaar toch IT’er was en informatica heb gestudeerd?!? En nu doe jij marketing de hele dag?!? (als in: nu ben je laag gevallen als ex-developer…)

Wat velen echter niet weten is dat online marketing meer en meer een technisch aspect krijgt en geautomatiseerd aan het verlopen is. De opkomst van technische online marketeers is dan ook iets wat ik van nabij zie in ons marketing team bij Intracto.

Een brede basis van online marketing kennis bij alle teamleden met bij elke teamlid zijn specifieke topkennis van een bepaald onderdeel. Daarnaast aangevuld met enkele technische (en flexibele!) profielen in het team. Een dergelijke technische marketeer wordt ook een T-shaped marketeer genoemd.
T-shaped marketeer

Zo zijn we met ons team bijvoorbeeld bezig met Adwords scripting, Google Tag Manager implementaties, Real-Time-Bidding, A-B testing, technische SEO-audits, Hubspot implementaties, Marketing automation,…

Het klopt inderdaad dat je voor vele operationele marketingzaken geen technische kennis meer nodig hebt en je met drag-and-drop tools kan redden. Deze pure operationele zaken proberen we echter via trainingen en opleidingen aan interne mensen bij onze klanten over te dragen. Op het strategische en implementatieluik zit je echter met een technische (en snel veranderende) kennis die nodig is en waar wij nog wel het verschil maken.

Als online marketeer nog met dezelfde zaken bezig zijn als 3-4 jaar geleden is je eigen graf delven. Je moet mee gaan in de evoluties om jezelf niet uit te rangeren op enkele jaren tijd.

Ook in de startupbus is het duidelijk dat technische marketeers het voordeel hebben.

Hoe kan je dan een technische online marketeer worden?

Wil je in online marketing aan de slag, dan is een basiskennis van html en css toch echt de absolute basis.

Belangrijker is echter om nieuwsgierig te blijven naar nieuwe technologieën, tools en evoluties. Ik vind het altijd straf om te zien hoe weinig eigen projectjes je kan terugvinden bij studenten in een digital marketing opleiding/postgraduaat. Probeer zelf ergens een website online te zetten, experimenteer wat, doe eens wat online ads,… Zoveel nuttiger dan het puur volgen van een opgelegd (verouderd) lessenpakket.

Kom ook niet af dat je op de hoogte blijft van de sector door het lezen van bepaalde Belgische massa-marketingblogs. Volg gericht gespecialiseerde buitenlandse blogs, websites en twitterprofielen. En sta steeds kritisch tov. de aangeleverde informatie! Ikzelf blader bijna elke avonds door mijn Feedly-collectie om snel nieuwe zaken te leren en inzichten mee te krijgen (ipv. het bekijken van hersendodende tv-programma’s 😉 ).
feedly

Iets wat ik ook bij mijn collega’s zie is het grote aantal screenshots dat dagelijks worden gemaakt van nieuwe veranderingen, leuke ads, fails op FB-pagina’s, mooi opgezette marketing automation scenario’s,… Steeds je ogen openhouden en leren!
screenshots

Ondersteunende DEV-profielen van belang

In een online marketing team zijn er omwille van dit verhaal ook steeds enkele ondersteunende techprofielen nodig. Zo hebben wijzelf een allround developer en frontender in ons team. Hierdoor kunnen we flexibel en veel sneller live gaan met iets, dan de omweg langs een traditioneel deverloperteam.

Deze ondersteunende developers hebben wel enkele specifieke eigenschappen:

 • Flexibel kunnen werken. Niet elke developer werkt graag aan 5 verschillende projecten op hetzelfde moment.
 • Meedenken vanuit marketing oogpunt en kritisch blijven naar keuze technologie.
 • “Ik ken dat niet” bestaat niet. API’s connecteren, die je nog nooit hebt gebruikt is een kwestie van durven en proberen.
 • SPEED. De snelheid waarop een marketing team nieuwe projecten lanceert is toch van een andere aard, dan een traditioneel devteam.
 • AUTOMATISATIE is key in elk marketingproject.

(PS: we kunnen altijd goede ondersteunende developer profielen gebruiken, mail me!)

Mooie reactie op Twitter. In het systeembeheer wereldje heb je inderdaad ook al een tijdje de trend van DevOps profielen.

Hoe staat jou tech-marketing kennis ervoor?

10 eenvoudige vragen om te kijken hoever jij staat als technische (T-shaped) online marketeer:

 1. Kan je uitleggen hoe technische bestanden als de .htaccess, robots.txt en sitemap.xml worden ingezet bij een website en wat je hiermee kan als marketeer?
 2. Reeds gewerkt met Google Tag Manager? (indien neen -> topprioriteit voor de volgende dagen).
 3. Heb je je Google Adwords certificatie behaald of genoeg praktijkkennis door zelf campagnes op te zetten?
 4. Kan je remarketing campagnes opzetten aan de hand van bvb. de Facebook audience pixel of Twitter ads?
 5. 5Wat zijn de voordelen/nadelen/impact van een HTTPS certificaat en wat heeft de Google Search Console en Google Analytics hiermee te maken?
 6. Op welke manier kan je een bepaalde websitepagina uit Google houden of uit Google verwijderen?
 7. Hoeveel veranderingen heeft dat mobile algoritme change van Google eind april 2015 in België echt teweeg gebracht?
 8. Hoeveel karakters heb je ter beschikking voor de metatag title & description van een website of de title van een Adwords advertentie?
 9. semalt.com of Darodar wat zegt jou dit, welke impact heeft dit en op welke manier ga je hiermee om?
 10. Heb je zelf ervaring met eenvoudige marketing automation scenario’s in bvb. Mailchimp, Hubspot of andere platformen?
 11. Bonuspunten als je met GIT(hub) kunt werken, een lokale webserver op je laptop hebt draaien of een wordpress theme kan aanpassen.

Afgelopen weekend kwam ik met puur toeval op een trouwfeest van een ex-collega uit mijn vroegere SAP wereld terecht. De vragen hoe mijn nieuwe job in online marketing me bevalt, kon ik zonder verpinken beantwoorden. De snelheid waarmee online marketing aan het veranderen is en hoe je nu de trein nog mee kan opspringen geeft me meer energie, dan trage SAP-stoomtrein, waar ik voorheen op meerolde.

Bonus time!

Als een bonus een verzameling van de tech-marketing tools, die in de Slideshare hierboven zijn voorbijgekomen.

Nog een extra bonus is deze presentatie over social sharing ads hacks vanop #inbound2015.

PS: wil je ECHT iets bijleren op de juiste conferenties in 2016:
Je kan me in 2016 normaal gezien terugvinden op volgende tech-marketing events (of je komt een presentatie van me volgen ;-)).

 • Friends of Search (SEA en SEO) 11 februari 2016 in Amsterdam (NL)
 • BrightonSEO april 2016 in Brighton (UK)
 • Hubspot Inbound2016 najaar 2016 in Boston (VS)
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

32 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Gedeeld op onze Karel de Grote-marketing website. Hopelijk helpt het studenten te motiveren om zelf vooral dingen uit te proberen.

8 jaren geleden

:p Dus dan mag ik mezelf een “technische marketeer” noemen ipv “digital ninja”?

8 jaren geleden

Welke marketing blogs lees jij zoal?