Dat ik zelf een zoektocht bezig ben naar een EV model, maakt dat ik nu best wel op een andere manier naar auto’s kijk bij het reviewen van een EV.

1 van de meest onvergetelijke ervaringen met een review auto (en mijn standaarden staan hoog ondertussen)  beleefden we goed 2 jaar geleden, toen we de eerste I-Pace’s EV400 (speciaal overgebracht uit de UK) mochten gebruiken tijdens de Zoute GT rally. Een dagje snelheidsproeven doen in een gezinswagen (met in ons geval 2 lege kinderzitjes op de achterbank) tegen Lambo’s, Porsche’s en Ferrari’s en vooral het er zeker niet slecht vanaf brengen… 👊⚡️

zoute GT rally

Die I-Pace EV400 was een echt powerbeest (met zeer leuk rijgedrag) met ook wel enkele kleine kantjes (trage interne 1 fase lader, best hoge kostprijs,...). Dat Jaguar een gelimiteerde I-Pace EV320 op de markt bracht, was dan ook aanleiding om eens te kijken hoe het nu staat met deze EV (tov. mijn wensenlijstje in mijn hoofd).

I-Pace EV320 wat is het verschil met de EV400?!?

Het zijn maar enkele kleine verschillen, maar ze zijn toch wel een wereld van verschil:

  • Minder sterke motor met maar 320PK ipv. 400PK (zie naamgeving 😉 ). Er is dus maar een koppel van 500 Nm ipv. net geen 700Nm en je bent aan 100km/u op 6,4 sec ipv. 4,8 sec.
  • Nieuwe Pivi Pro infotainmentsysteem (wat echt een grote vooruitgang is trouwens), Cabin Air Ionisation met PM2.5 filter en de ClearSight digitale achteruitkijkspiegel.
  • De prijs is natuurlijk ook een stuk lager dan die 400PK. De S versie van de EV320 start bij 64.990EUR (incl btw) terwijl deze versie bij de EV400 al start bij 80.850EUR start. Een prijsverschil van toch 16.000EUR! De HSE versie start bij 80.000 EUR versus net geen 100.000EUR voor de EV400.
  • Dit was een gelimiteerde uitgave die maar tot eind december 2020 liep (al zijn er nog enkele modellen bij de dealers hoorde ik).

 

Wat is er dan wel hetzelfde gebleven?

De buitenkant is helemaal hetzelfde. Je ziet dus achteraan niet of het nu de EV400 of EV320 is.

De batterij van 90kWh en het WLTP bereik van 470km (denk eerder aan 380km real-life) zijn dus hetzelfde als de eerste krachtigere versie.

Ook het rijgedrag en de super one-pedal techniek is aanwezig.

Ook de binnenruimte en koffer (5 Colruyt collect-and-go bakken groot) zijn hetzelfde gebleven en maken het een goede mid-size SUV, die perfect als grote gezinswagen inzetbaar is. Zelfs met de kinderstoelen en mijn 1.9m, hadden mijn kinderen achteraan nog plek genoeg voor hun benen.

Is dit model dan positief of negatief Herman?

Ik ben er zelf super positief over en deze I-Pace is dus eerder in mijn richting gegaan (in het EV lijstje in mijn hoofd).

Ik snap de drang naar sneller en krachtiger, maar zelf vind ik 180km/u als max snelheid al meer dan genoeg en moet ik echt niet onder de 5sec aan 100km/u geraken (buiten dan in de GT rally). Ik ben echt blij dat meer en meer fabrikanten (niet-Duitse merken voornamelijk 😉 ) de max. snelheid gaan begrenzen.

Voor mij is het snel laden trouwens belangrijker dan eventueel iets meer bereik te hebben. Wanneer je toch meer dan 400km op een dag gaat afleggen, is even stoppen na 2-3 u rijden en op een half uur 80% kunnen bijladen belangrijker, dan 15min verder kunnen rijden op de autosnelweg. Dus de interne 3fase lader vind ik super nieuws.

Dit merk je dan ook goed als je de laadtabellen van ev-database.nl gaat vergelijken.

Tabel voor de eerste I-Pace EV400 serie met interne 1-fase lader die dus vooral op de typische publieke laadpalen (11kW of 22 kW) zwaar tegen zijn limieten botste.

Tabel voor de I-Pace EV320 met interne 3-fase lader van 11 kWh (zoals de nieuwe I-Pace EV400’s nu ook hebben).

 

 

Negatieve punten aan deze wagen?

Waar ik de oplossing van de 2 digitale schermen in de voorconsole top vind, met ook de juiste fysieke knoppen (zetelverwarming enzo), is de console in de voorruit (met sensoren en achteruitkijkspiegel) echt te groot. Zeker met mijn 1.9m vond ik dit best wat storend.

 

Ik kan die niet configureren online?

De I-PACE was dus inderdaad een gelimiteerde oplage tot en met 31 december 2020. Zoals je kan zien, kan ik deze nu ook niet meer configureren op de website (je kan enkel nog de EV400 kiezen). Toch best spijtig in mijn ogen, daar deze wagen een veel slimmer model is op de Belgische markt.

 

Het minder aantal pk’s merk je amper in het rijgedrag. De lagere prijs daarentegen maakt wel degelijk een groot verschil. Ik had zelf verwacht dat ze de traditionele autosalon januarimaand nog zouden meenemen met dit model. Ook in je VAA maakt dit prijsverschil 45EUR verschil elke maand.

Ben je nu aan het twijfelen, hoor dan zeker even bij je dealer of de EV320 bij hem beschikbaar is, want het is een top premium EV aan een sterk lagere prijs dan het echte model.

Maar als goed nieuws voor de EV400 is er daar nu ook de snellere interne lader. 👏

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Robert de Leeuw
3 jaren geleden

Hoe is de lane keep assist van de 320? Waarmee hij zelf binnen de lijn moet blijven? Ik vond die in de 400 slechtste die ik ooit heb ervaren. Auto gaat meer op een bal in een flipperkast lijken. Stuur correcties zijn veel te groot waardoor de auto snel richten de andere kant van de rijbaan gaat. Ipv rustig richting midden van de baan. En dat vond ik echt een tegenvaller vooor een auto van deze prijsklasse. Neem bijvoorbeeld de Ioniq, die doet dit perfect en kost nog niet de helft.

Jeroen
3 jaren geleden

Eind vorig jaar ook mijn eerste ervaring met elektrisch rijden mogen ervaren. En aangenaam verrast wel. In de BMW i3 was de lane keep assist wel redelijk. Al ben ik persoonlijk ook geen grote fan van die optie. Jammer dat de elektrische gezinswagens niet echt betaalbaar zijn voor een doorsnee gezin, anders hadden we dat wel grondig in overweging genomen om mijn 13 jarige auto te vervangen.