Let op voor de Lage-emissiezone in Antwerpen (update 2020)

Update rond 1 januari 2020

Vanaf 1 januari verstrengt de Antwerpse (en ook Gentse) lage emissiezone gevoelig en blijkbaar mag maar liefst 17% van de Vlaamse wagens Antwerpen dan niet meer binnen.

Let dus zeer goed op als je een Euro 4 dieselwagen hebt (of Euro 5 wagen voor Gent). Euro4 dieselwagens zijn meestal 9 tot 12 jaar oud. Tot 2025 kan je voor je Euro4 online een uitzondering kopen (met prijzen van 25 – 30 euro per week tot 345 – 350 euro per jaar). Of je kan online 8 keer per jaar een LEZ-dagpas aankopen voor 35EUR/dag.


Even een niet-gesponsorde boodschap van algemeen nut, daar ik nog teveel mensen spreek, die niet weten wat er vanaf 1 februari 2017 gaat veranderen in en rond Antwerpen voor je wagen.

Antwerpen start (terecht) met een lage-emissiezone in de stad, waarbij oude wagens met teveel uitstoot niet meer binnen mogen (en anders automatisch 125-350EUR mogen betalen per overtreding).

De Lage-EmissieZone (LEZ) strekt zich best ver uit en gaat zelfs tot op Linkeroever en ook de parkings op de slachthuislaan voor alle evenementen in het Sportpaleis. Dit heeft dus best wel een grote impact voor vele dagjestoeristen of voor wie maar eens sporadisch in Antwerpen komt.

lage-emissiezone-antwerpen

Het grappige is dat deze LEZ trouwens zo een beetje overeenkomt met de Joodse Eroev Draad rond Antwerpen (de heilige draad waardoor Antwerpen hun huis is).

eroev-antwerpenCrap!

Na het bekijken van de toelatingsvoorwaarden voor benzine/dieselwagens hebben wij alvast slecht nieuws ontdekt. Onze 2de wagen in het gezin is een 11 jaar oude Ford Fiesta Diesel (in topconditie en steeds door keuring), die nu nog amper 10.000 km/jaar doet, maar dus een Euro3 motor (zonder roetfilter) heeft.

Je kan de EURO-norm van je wagen trouwens terugvinden op je inschrijvingsbewijs van je wagen.

De eerste schatting is dat maar liefst 20% van de wagens ingeschreven in Antwerpen een probleem heeft (zie ook deze blogpost met meer informatie over de Antwerpse LEZ en de eisen voor wagens).

Onze opties zijn een roetfilter plaatsen ofwel kunnen we tot 2019 een toelatingsbewijs afkopen voor 350EUR/jaar (aflaten 2.0). Wij gaan alvast voor de 3de optie en kijken rond naar de aanschaf van een nieuwe wagen (nu benzine ipv. diesel), daar mijn vrouw geregeld binnen de Singel moet zijn voor haar werk.

euronorm_tot_2019_onder_elkaar_klein

Voor BE en NL wagens vissen ze via nummerplaatdetectie die info zo uit alle databanken. Voor auto’s met een andere nummerplaat moet je een online registratie uitvoeren. Dat wordt een leuke voor al die Poolse nummerplaten in Antwerpen (en die Noord-Franse drugskoeriers). Ik ben echt benieuwd hoe dit gaat verlopen met alle buitenlandse en exotische nummerplaten.

En onze privacy?

Ze hebben blijkbaar een heel systeem opgezet om van onze privacycommissie hun akkoord te krijgen. 🙈

“Antwerpen bezorgt Vlaanderen elke dag de nummerplaten van de wagens die de stad zijn binnengekomen. Zij coderen de nummerplaten zodat privacy gegarandeerd blijft, maar op basis van de gegevens van het voertuig wordt al dan niet een overtreding vastgesteld. Daarna wordt de code weer aan de nummerplaat gekoppeld en die lijst krijgt de stad Antwerpen terug zodat overtreders beboet kunnen worden.” bron

Hoe herken je dat ding?

Weer wat nieuwe verkeersborden erbij verzonnen, die menig buitenlandse toerist met bijvoorbeeld een oldtimer VW-busje in de val gaat doen lopen.

Dit is trouwens de leukste quote:
“Hotels worden ook niet verplicht in hun brochures of aan hun klanten melding te maken van het lage-emissieplan.”

verkeersborden_klein

vooraankondigingsborden

Meer info op www.slimnaarantwerpen.be/nl/lez/ en niet komen wenen als “parking-bewoner”, dat ik jullie niet heb gewaarschuwd! 😉

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.