Gisteren was ik samen met 1500 andere ingenieurs door ie-net (de overkoepeling van Vlaamse ingenieursverenigingen) en VW uitgenodigd op de 1ste dag van het 90ste autosalon op de Heizel).

In de namiddag kregen we de kans om zelf het autosalon te ontdekken en daar ik mijn jongste schoonbroer mee had met de nodige technische autokennis heb ik veel bijgeleerd van dit dagje.

Nissan Leaf

We zijn direct gestart met een testritje met een elektrische Nissan Leaf. De testrit (even buiten rond het atomium ipv. op het interne testcircuit) in enkele woorden: fluisterstil, best goede acceleratie en een slimme batterijplaatsing onderaan de wagen. De elektrische wagen als 2de wagen in een gezin zie ik zeker mogelijk worden, al zijn er nog wat praktische problemen waar ik later op terug kom.
autosalon nissan leaf
Spijtig natuurlijk dat de begeleiders van deze testwagens (ingehuurde promoboys, zoals ik vroeger ook deed in mijn studententijd) zelf geen technische kennis hebben, want als wij moeten uitleggen wat het verschil tussen wisselspanning (uit je stopcontact) en gelijkstroom (in de batterij) is en dat je daarom een zware omvormer nodig hebt… 😉

Supercars

Een autosalon is natuurlijk niets zonder de nodige dreamcars. Het was voor mij een leuk terugzien met wat van enkele van mijn “vriendjes” van het Michelin track-event in Estoril vorig jaar:

 • De Porsche Carrera GTS (mijn lievelingsauto op het circuit van Estoril)
 • De Audi R8 V10 (aka “het monster van Estoril” 😉 )
 • De Audi TT’s
 • De hele collectie Ferrari’s, Aston martins, Alpina’s, …
 • autosalon audi r8 v10

  autosalon Porsche carrera 4 GTS

  Ook een Bugatti Veyron stond er opgesteld en het blijft verbazend hoe “dagelijks” deze 1000pk zware auto eruitziet. Geen Lambo/Ferrari frutsels, maar gewoon een super strak snelheidsmonster.
  autosalon bugatti Veyron

  Als ik dan toch een wagen zou mogen kiezen, zou ik eerder voor een echte Classic car gaan, zoals deze Mercedes, dan 1 van de huidige supercars.
  autosalon mercedes classic car

  Daarnaast nog wat van de obligate conceptcars, waar het blijkbaar steeds de bedoeling is om een soort bat-mobiel na te bouwen, zoals BMW hier mooi toont.
  autosalon bmw conceptcar

  Mogelijk leasingwagen

  Ik ben nog maar in de helft van mijn huidig leasingcontract, maar even rondkijken wat er op de markt is voor mijn leasingnoden is altijd leuk.

  Ook de gewijzigde berekening van het voordeel alle aard van de leasingwagens sinds begin 2012 maakt dat je nu toch op een andere manier naar de combinatie CO2-prijs kijkt. Ik zie nu de enorme opportuniteit van een eenvoudige rekentabel, die ik online had kunnen promoten voor bezoekers van het autosalon om snel het VAA te kunnen opzoeken.

  (Voor de volledigheid mijn lijstje leasings van de afgelopen 7 jaar: Audi A4 avant -> Opel Zafira cosmo sport -> wat korte termijnwagens -> Mazda 6 -> VW Touran DSG -> Full-option Opel Astra break.)

  1. Toyota Prius +

  Ik weet dat dit bij vele petrolheadz een halve hartaanval gaat geven, maar ik geef toe dat ik de nieuwe Prius monovolume toch echt wel een leuk concept vind:

  Groot, genoeg ruimte voor windsurfspullen, genoeg ruimte als gezinswagen, zit op het minimumbedrag van 100€/maand als voordeel alle aard voor een bedrijfswagen, fluisterstil elektrisch rijden in de stad/file, 136PK voor buiten de files.

  Doordat er gebruik wordt gemaakt van kleinere lithium-ion batterijen, passen de batterijen nu in de middenconsole vooraan en verlies je dus geen plaats in de kofferruimte. Wat meer foto’s van de Prius+ op een fansite.

  De Prius+ komt in de lente aan in België en ik heb reeds een testrit versierd om eens een uitgebreide review te kunnen doen van de mogelijkheden als leasingwagen voor een windsurfer. 😉
  autosalon toyota prius+
  autosalon prius+

  2. Volvo V60 Volvo Ocean race editie

  Als zeiler natuurlijk een fan van deze editie met een zeer mooie kleur en uiterlijk. In een Volvo gaan zitten is toch altijd direct een totaal ander gevoel van zetels en dergelijken. Alles perfect afgewerkt. Een topper dus, maar ook wat duurder dan de andere wagens in dit lijstje.
  autosalon volvo v60 ocean race
  autosalon volvo v60

  3. Opel insignia break

  Nooit problemen gehad met mijn Opel’s en de Insignia is toch wel een grote maat groter dan mijn huidige Astra Break (die vooral amper beenruimte heeft achteraan).

  Hieronder een foto van de OPC-versie in het mat grijs. Ik ben trouwens gestopt met het tellen van de matte wagens op het salon, want mat is blijkbaar het nieuwe zwart. Ik zie niet in waarom iemand een matte wagen wilt (je kan niet meer door een carwash, vogelstront moet je manueel met lauw water er zo snel mogelijk af gaan vegen,…).
  autosalon opel insignia break GTC

  4. Skoda superb break

  De Audi A4 cloon met vooral een super grote koffer en windsurf-transport mogelijkheden. Gewoon oerdegelijk voor een mooie prijs, zoals die West-Vlaamse keukenverkoper zou zeggen.
  autosalon skoda superb break

  Avondprogramma

  Na het sluiten van het autosalon hadden we nog een avondprogramma in het grote auditorium van het Heizel-complex. De obligate presentaties door het IE-net bestuur brachten hun visie op het versterken van de ingenieur en hoe we als ingenieurs mee de uitdaging moeten aangaan voor het maken van toegevoegde waarde.
  autosalon ie-net

  Daarnaast was er weer een typische politici-fail presentatie. Minister Ingrid Lieten kwam 20min. te laat de zaal binnengelopen, las even snel een voorgeschreven presentatie af (waarbij ze vertelde hoe blij ze was om bij dit ingenieursevent te mogen zijn, jaja) en verdween 5min. na haar presentatie dan ook weer snel.

  Gelukkig had VW gezorgd voor 2 goede sprekers om de lieten-fail uit te wissen.

  Jean-Marc Ponteville, PR manager D’Ieteren – “De visie van VW op auto en mobiliteit”

  Zoals we van een PR manager (@jmponteville) mogen verwachten een zeer onderhoudende speech met veel gevoel voor humor en gebruik van de betere presentatietechnieken (Lieten was beter blijven zitten om hier nog iets van te leren).

  De toekomstvisie van VW op de auto en hoe bijvoorbeeld VW soms te snel is geweest (met hun zeer zuinige Polo 3L editie van enkele jaren geleden, die totaal niet is aangeslagen). Ook hun vraag naar een harmonisatie van milieunormen is meer dan terecht, als je weet dat ze voor de elk Zwitsers kanton specifieke modellen op de markt brengen per kanton door de andere milieunormen…
  autosalon ie-net
  autosalon ie-net

  Thomas Theisen, Head of New Technologies RWE Deutschland AG, Essen (D) – “Challenge electric vehicle, enabler or barrier for smart grid?”

  Een Duitse ingenieur die ons al direct even de neus op de feiten kwam drukken. Allemaal goed en wel die elektrische wagens, maar stel dat ze een marktaandeel van 20-30% halen en we ’s avonds ze allemaal tegelijkertijd in onze garage gaan inpluggen….

  Onze elektriciteitsnet is totaal niet voorzien hierop en dat gaat dan gegarandeerd voor vonken geven. Duitsland is een pionier in Europa aan het worden inzake gebruik van windenergie en is zijn net dan ook hierop aan het voorzien en in dit kader ook reeds aan het kijken naar de toekomst.

  Een mooie technische presentatie die me wel wat zaken heeft bijgebracht omtrent de elektrische toekomst.

  autosalon ie-net

  Ik moet zeker IE-net en VW bedanken voor alle goede zorgen met o.a. een glas champagne in de VW-lounge met uitkijk over het autosalon en de goede omkadering van het hele event. Misschien toch maar eens mijn lidmaatschap terug verlengen van de ingenieursvereniging?
  autosalon ie-net vw

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
peter b
12 jaren geleden

ben benieuwd naar de reviews / combi bedrijfswagen/gezin/surfen , 😉 , in 2013 mag ik wisselen van wagen (of misschien nog vroeger) dus ben benieuwd. EN wat met transportkosten, nu tankkaart maar hoe werkt dat dan als we batterij moeten opladen?
had eigenlijk gehoopt om vd werkgever toch wat info te krijgen hierover, maar langs die kant blijft het stil precies

12 jaren geleden

Elektrische wagens zijn nog niet voor ons Peter. Hybride wagens daarentegen. Ik weet dat er 3-4 jaar geleden als prius’en in jullie deelbedrijf rondreden (1 van de oracle dba’s). Het probleem daarmee is dat een hybride op benzine rijdt ipv. diesel, maar daar benzine en diesel even duru aan het worden zijn, gaat dit probleem ook wegvallen.

12 jaren geleden

Voor wie gratis tickets (inclusief champagne bij Mercedes) wilt voor maandag…

http://checkthis.com/mj9q