Hieronder kan je een kort reisverslag vinden met onze grootste indrukken van deze super trip doorheen het magische IJsland.

Onze reisgids van 2011 (let op, kan dus wat outdated zijn op bepaalde vlakken) kan je gewoon zo downloaden nu (met o.a. info vanop va.lentijn.be).

reisgids

Het startte allemaal in april 2011 via een tweet van @fotograaf omtrent een grote promotie via @icelandair.
https://twitter.com/#!/fotograaf/statuses/58614048744407041

Tijdens de voorgaande maanden ben ik bezig geweest met het plannen van een roadtrip en het samenstellen van reisgids (adressen/route/waar overnachten/…) later, stonden we op 13 september in Reykjavik.

Onze algemene indrukken van IJsland

  • Super proper land met alle services aanwezig (overal free wifi, gratis toiletten,…)
  • Iedereen spreekt Engels (buiten dan de ouderen in het binnenland).
  • Alles gaat via de heilige VISA-kaart. In de bakker/supermarkt/… Overal betaalt iedereen met de VISA.
  • Meer dan helft van de auto’s zijn 4*4’s en dan hebben we het niet over wannabe SUV’s, maar de Toyota Hillux, Ford F150/F250/F350,.. en dit dan nog liefst met oversized artic banden. Wij huurde ons wrak bij Cheapjeep.is.
  • Bereid je voor op de rotte eieren zwavelgeur… Heel Reykjavik verwarmt zich met de spotgoedkope thermische energie van opgepompt warm water. Dit maakt wel dat al het warm water riekt naar zwavel (en dat ze de verwarming overal dag en nacht laten opstaan).
  • De IJslandse jeugd is hip en trendy en zeer Amerikaans geïnspireerd. Reykjavik staat vol met street art/ Vintage shops / hippe café’tjes / …

ijsland reisverhaal 2011 - route
ijsland reisverhaal 2011 - route
ijsland reisverhaal 2011 - route

Onze 3 hoteltips in IJsland

Onze route rond IJsland (in totaal 2700km)

ijsland reisverhaal 2011 - route

De 1ste dag hebben we de traditionele golden circle gedaan. Dé grootste toeristische toppers op dagafstand van Reykjavik: het nationaal park van Thingvellir, de geisers van Geysir (vanwaar zou het woord geiser komen, rarara?) , de watervallen van Gulfoss,…
ijsland reisverhaal 2011 - Geysir
ijsland reisverhaal 2011 - golden circle
ijsland reisverhaal 2011 - golden circle

Daarna zijn we vertrokken op een rondrit tegen de wijzers van de klok rond IJsland. Elk uur veranderde het landschap wel en zo zijn we bijvoorbeeld door de sandars gereden.

Een 44km-brede vlakte van vulkanische as, die in 1996 nog een 15m hoge vloedgolf over zich heeft gekregen door de uitbarsting van de Grímsvötn vulkaan onder de bijhorende Vatnajökull gletsjer (de 3de grootste ijsvlakte van de wereld). Een desolate zwarte vlakte tot zover het oog kan zien blijft er nu over van deze uitbarsting.
ijsland reisverhaal 2011 - sandar
ijsland reisverhaal 2011 -

In het zuiden hadden we 2 dagen regen en tijdens de weg naar het oosten zijn we dan ook de bergen overgestoken op de vlucht voor die regen. Dit heeft ons de meest crazy autorit uit ons leven opgeleverd, langs een onverharde bergpas waar we, door de mist, amper 20m rond ons zagen hoe diep het naast ons was.

In de regen hebben we nog wel snel het meer van Jokularson meegepikt, waar een Lara Croft en 2 James Bond films zijn opgenomen. Voor de gekende achtervolging op het ijs in “Die another day” werd het meer 6 maanden lang van de zee afgesloten, waardoor het volledig bevroor.
ijsland reisverhaal 2011 - Jokularson
ijsland reisverhaal 2011 - Jokularson

Als het zuiden “Lord of the rings” meets “Jurassic park” is van omgeving, dan levert het oosten je onvervalste Noordse fjorden op met kleine rustige vissersstadjes.

Van daaruit zijn we doorgereden naar het meer van Mytavn. Een toeristische topper met vele vulkanische hotspots, waar je de zwavel en het warme water zo de aarde uit ziet borrelen.

Deze omgeving was niet echt mijn ding, daar het meer ook een broeiplaats is van kleine agressieve vliegjes en ik daar het echt van op mijn heupen kreeg.
Een aanrader hier is wel het Vogafjos café, waar je SUPER lekker vlees/vis kan eten met zicht op de koeienstal (om 7.30AM en 6PM melken ze de koeien op 1 meter van je bord). Echt een topper van service en smaak! Daarnaast is een avond zwemsessie in het warme zwavelwater van de Nature baths ook een absolute must.
ijsland reisverhaal 2011 - Myvatn natural baths

Snel ons oorspronkelijk reisplan aangepast en al een dag eerder richting de vissersstad Husavik in het Noorden gereden voor dé topattractie!

IJsland en de walvis

IJsland heeft een speciale relatie met de walvis. Enerzijds zit het in hun tradtie ingebakken om walvissen te vangen en voor te schotelen in hun restaurants, anderzijds trekken ze nu vele toeristen met de whale watching-rondvaarten. In de haven van Reykjavik lagen de whalewatching en walvisjagers zelfs op amper 50m van elkaar (op onderstaande foto links de jager Hvalur9 te zien, waarvan 2 zusterschepen door de Sea Shepherds in 1986 tot zinken zijn gebracht)?!?!
ijsland reisverhaal 2011 - Whalers

Ik heb vernomen dat er in 2011 amper walvissen zijn gedood door de IJslandse walvisjagers, doordat de markt voor walvisvlees volledig is ingestort door de Japanse tsunami (Japan is nog het enige land waar walvisvlees een grote afzetmarkt heeft).

Dé periode om walvissen te spotten loopt van half juni tot eind juli, wanneer het plankton de walvissen aantrekt. In de baai van Husavik zijn deze zomer zo zelfs Orka’s en de blauwe vinvis waargenomen! Vanaf begin september trekken de meeste walvissen naar het zuiden (Caraïben of zelfs tot in Zuid-Afrika) en blijven er nog enkel wat standvastige mink-walvissen over.

Wij hebben gelukkig nog het geluk gehad om 2 verschillende bultruggen te kunnen vinden en naderen met de boot. Tot op 10m afstand zijn we kunnen naderen en deze waanzinnige sierlijke dieren bewonderen. Daarnaast was er ook nog een grote school dolfijnen (moeders en kids), dus missie geslaagd! Daar het seizoen eigenlijk gedaan was, waren we met amper 12 man op de enige walvisspotter-boot in de baai. In het hoogseizoen zijn er steeds meerdere boten met tot 60 man aan boord aan het rondvaren.
ijsland reisverhaal 2011 - Husavik whale watching
ijsland reisverhaal 2011 - Husavik whale watching
Je kan zowel in Reykjavik als in Husavik walvissen spotten. In Husavik zijn er 2 bedrijven, die eigenlijk net dezelfde service aanbieden voor eenzelfde prijs (wij kozen North sailing).

Het Noorden

We zijn die dag doorgereden tot de noordelijkste hostel van IJsland waar een uitgeweken Nederlandse een grote schapenboerderij heeft met bijhorende hostel. Een super aanrader en tip in het laagseizoen, want we dienden de hostel enkel te delen met 1 andere Duitse gast en hadden de outdoor jacuzzi ’s avonds voor onszelf.

1 van de andere toppers voor mij was onze zoektocht naar het noordelijkste puntje van IJsland. Een hele rit over grindwegen naar een afgelegen mini-dorpje bracht ons naar het pad naar een landtong met vuurtoren. De surf-gps ter handen genomen en al aftellend zo ver mogelijk gestapt, totdat we op 66° 32′ 14” stonden, amper 2,5km ten zuiden van de Noordpoolcirkel (op 66° 33′ 00″).
ijsland reisverhaal 2011 - poolcirkel

Kjölur-route

Vanuit het Noorden zijn we via de F35 (de zogenaamde Kjölur route) doorgestoken terug richting Reykjavik. Deze route is de kortste route, maar enkel open in de zomermaanden doordat deze door een hoogvlakte omgeven door 2 gletsjers dwars door het koude binnenland snijdt. We hadden verhalen gehoord dat de weg echt wel slecht was, maar na onze eerdere avonturen was het eigenlijk super goed te doen en durfde ik relaxed +60km/u te scheuren over deze 4*4 route (waar ik in het begin van onze trip amper 40km/u had durven halen).
ijsland reisverhaal 2011 - kjolur

Een must-see!

Een must-see land op amper 3u. vliegen van ons! Op korte tijd waanzinnige natuurspektakels van dichtbij te aanschouwen (gletsjers, geisers, mudpots, watervallen in alle vormen en maten, walvissen,…)!

Ik heb al vele landen gezien, maar IJsland heeft ons echt overtuigd om ooit nog eens opnieuw te doen (in de lente met de smeltende sneeuw/gletsjers/…).

We willen trouwens zeker nog eens terug naar het noorden om het noorderlicht te gaan bewonderen, want dat hebben we nu gemist.

Via booking.com vonden we zeer eenvoudig hotels in onze prijsklasse. Voorbeeld hotels in Reykjavik.

Ook een citytrip naar Reykjavik en omgeving is perfect te doen qua budget (zie voor het budget in onze reisgids).
ijsland reisverhaal 2011 - Reykjavik

Meer foto’s?

Voor wie tot hier is geraakt met lezen, kan de rest van de foto’s vinden op mijn picasa-account en daarnaast de pdf-reisgids downloaden voor meer inside tips.
ijsland reisverhaal 2011

GoPro IJsland Roadmovie

Tijdens onze trip hebben we met een GoPro wat beelden gemaakt en bij elkaar gegooid.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
12 jaren geleden

Voor wie dus meer interesse heeft in een trip door IJsland, klik even door naar onze reisgids met al onze reistips vanop onze route.

FRANCOIS FEYAERTS
Reply to  herman
11 jaren geleden

HARTELIJK DANK VOOR HET DOORSTUREN VAN JULLIE REISVERSLAG

FRANCOIS

Saerens kris
Reply to  herman
10 jaren geleden

Hallo
Is het mogelijk om de reisgids eens door te mailen, volgend jaar willen wij naar ijsland

Bedankt kris

12 jaren geleden

Knap verslag, knappe foto’s !!!

Alleen jammer dat die WP plugin niet goed werkt.
Heb meermaals getweet, maar de pdf komt niet te voorschijn.

12 jaren geleden

check your mailbox. 😉

12 jaren geleden
Michael
12 jaren geleden

Bedankt voor de gids die je gemaild hebt.
Weet je of het in maart een goede periode is om naar IJsland te gaan? Of is het dan te lang donker en zijn er minder excursies te doen?

12 jaren geleden

De excursie beginnen pas echt rond mei (walvistochten,…). In maart is er nog veel kans op sneeuw en zal je dus niet door de bergpassen in het binnenland kunnen. De golden circle rond Reykjavik zal wel zeker te bezoeken zijn.

Marco
12 jaren geleden

Bedankt voor je reisgids, ga hem vanavond gelijk doorbladeren

Arjan
12 jaren geleden

Hartelijk bedankt voor je reisgids.
Soms blijkt een reisgids als deze leuker als eindeloos op het www rond te surfen.

Madelijn
12 jaren geleden

Heel erg bedankt voor de reisgids! Geweldig hoe jullie alles hebben uitgezocht!

12 jaren geleden

Via @fotograaf:

Deal Alert: Brussels – Reykjavik from €239 with @IcelandAir (period: 2 Jun – 09 Jul & 20 Aug – 21 Oct) http://bit.ly/zsPMjh

tamara de betue
12 jaren geleden

merci herman van de reisgids 😉

marja
12 jaren geleden

hoi!!
hebben jullie in september ook he t Noorderlicht gezien?
en zoja, waar?
wij gaan precies jaar later!!
ik had j al gemaild om gids te krijgen maar weet niet waar die is gebleven.
maar bedankt vast!!
groeten, Marja

12 jaren geleden

De gids zou nu in je mailbox moeten zitten.

We hebben maar minimaal noorderlicht gezien spijtig genoeg.

Je moet een beetje geluk hebben erbij, maar de dag voor onze aankomst was het zelfs perfect te zien in Reykjavik.

PWM
Reply to  Herman
10 jaren geleden

Herman kan je mij ook je reisgids mailen ?
Wij gaan met de motor rond jun volgend jaar

Alvast onze dank
Gr Peer WM

marja
12 jaren geleden

dank je wel Herman…..wat heb je het snel doorgegeven!!
een pracht reisverslag, en na m’n eerste indruk ga ik het nog heeeel goed bekijken.
het helpt ook met de voorpret!! super, dank jullie wel!!!
reisgroeten, Jayk en Marja
en we duimen voor het Noorderlicht!

Lonny
11 jaren geleden

Bedankt voor de gids. Het helpt ons zeker verder in de voorbereidingen van onze reis.

Alain
11 jaren geleden

Hey Herman, heb zopas je filmpje en highlights bekeken en ben zeer curieus naar je volledige reisverslag.
Het lukt mij echter niet om de pdf te downloaden, ook niet na sharen via linkedin.
Zou je mij het eens kunnen opsturen, dat zou ik sterk appreciëren.
We willen volgend jaar als gezin met twee kinderen (9 en 13 jaar) een soortgelijke rondreis maken en kunnen jouw tips goed gebruiken. Thanks !

Melissa
11 jaren geleden

Heel erg bedankt voor de reisgids!!! We hebben een geweldige reis gehad en de gids is zeker en vast van pas gekomen ! 🙂 X

Reply to  Melissa
11 jaren geleden

Super om te horen!

hans
11 jaren geleden

Reisgids nu al gekregen !! Geweldig. Bedankt !!

stefaan dejonghe
11 jaren geleden

Hartelijk dank voor de reisgids, erg bruikbaar materiaal. Bedankt

Roland Declerck
11 jaren geleden

Thanks voor de goede planningshulp.

Glenn
11 jaren geleden

Reisgids ontvangen via email.
Bedankt voor de snelle reactie Herman!
Ik ga er mij onmiddellijk in verdiepen.

Groetjes,

Glenn

Petra Gerats
11 jaren geleden

Beste Herman,

Heb je reisgids supersnel ontvangen, bedankt!
Het ziet er mooi en heel praktisch uit, daar gaan we zeker tips uit halen.

Groetjes, Petra

11 jaren geleden

Herman,

Bedankt voor de reisgids, daar hebben we echt wat aan.
Wij gaan deze zomer, 2+1 (kindje van 8)


WOW air vliegt vanaf Amsterdam, de prijzen liggen lager dan bij Icelandair, iemand ervaring met deze maatsch ?

Is 4×4 echt nodig ?
Route F35 echt de moeite ?

Groetjes, Erhard

Reply to  Erhard
11 jaren geleden

4×4 is enkel de moeite als je buiten de ringweg wilt gaan. die route F35 vonden wij wel de moeite om eens helemaal alleen op de wereld te zijn. uren aan een stuk geen gsmontvangst en niemand anders gezien. Uniek gevoel.

Natuurlijk is die weg wel enkel in de zomer te gebruiken.

Saerens kris
10 jaren geleden

Bedankt voor al die gegevens, zoveel nuttige tips
Ik had nog een vraagje. Als ik kijk om een hostel te boeken, vaak staat er niets aangeduid als ik wil boeken voor mijn dochter
Moet je lid zijn van international hostel? WAat is jouw mening hierover

Kris

Sofie
8 jaren geleden

Hey,

ik lees hier lovende woorden over de reisgids….kun je me die ook eens doorsturen?
Grt
Sofie

Goof
8 jaren geleden

Hoi Herman,
Voor mijn voorbereidingen voor de trip naar Ijsland , ben ik zeer benieuwd naar jou reisgids. Het lukt mij echter niet deze binnen te halen. Kan jij hem via de mail toesturen?

Met vriendelijke groet
Goof

rudy
7 jaren geleden

Hallo,
jullie reisgids lijkt wel reuzefijn, maar niet mogelijk hem te downen…
kan iemand per mail doorsturen?
met beste dank!
rudy

Reply to  rudy
5 jaren geleden

Hoi Rudy

mss ondertss niet meer nodig maar je kan ook hier een gratis vinden: https://www.reisroutes.be/gratis-reisgidsen/reisgids-ijsland/