Hieronder kan je een kort reisverslag vinden met onze grootste indrukken van deze super trip doorheen het magische IJsland.

Onze reisgids van 2011 (let op, kan dus wat outdated zijn op bepaalde vlakken) kan je gewoon zo downloaden nu (met o.a. info vanop va.lentijn.be).

reisgids

Het startte allemaal in april 2011 via een tweet van @fotograaf omtrent een grote promotie via @icelandair.
https://twitter.com/#!/fotograaf/statuses/58614048744407041

Tijdens de voorgaande maanden ben ik bezig geweest met het plannen van een roadtrip en het samenstellen van reisgids (adressen/route/waar overnachten/…) later, stonden we op 13 september in Reykjavik.

Onze algemene indrukken van IJsland

  • Super proper land met alle services aanwezig (overal free wifi, gratis toiletten,…)
  • Iedereen spreekt Engels (buiten dan de ouderen in het binnenland).
  • Alles gaat via de heilige VISA-kaart. In de bakker/supermarkt/… Overal betaalt iedereen met de VISA.
  • Meer dan helft van de auto’s zijn 4*4’s en dan hebben we het niet over wannabe SUV’s, maar de Toyota Hillux, Ford F150/F250/F350,.. en dit dan nog liefst met oversized artic banden. Wij huurde ons wrak bij Cheapjeep.is.
  • Bereid je voor op de rotte eieren zwavelgeur… Heel Reykjavik verwarmt zich met de spotgoedkope thermische energie van opgepompt warm water. Dit maakt wel dat al het warm water riekt naar zwavel (en dat ze de verwarming overal dag en nacht laten opstaan).
  • De IJslandse jeugd is hip en trendy en zeer Amerikaans geïnspireerd. Reykjavik staat vol met street art/ Vintage shops / hippe café’tjes / …

ijsland reisverhaal 2011 - route
ijsland reisverhaal 2011 - route
ijsland reisverhaal 2011 - route

Onze 3 hoteltips in IJsland

Onze route rond IJsland (in totaal 2700km)

ijsland reisverhaal 2011 - route

De 1ste dag hebben we de traditionele golden circle gedaan. Dé grootste toeristische toppers op dagafstand van Reykjavik: het nationaal park van Thingvellir, de geisers van Geysir (vanwaar zou het woord geiser komen, rarara?) , de watervallen van Gulfoss,…
ijsland reisverhaal 2011 - Geysir
ijsland reisverhaal 2011 - golden circle
ijsland reisverhaal 2011 - golden circle

Daarna zijn we vertrokken op een rondrit tegen de wijzers van de klok rond IJsland. Elk uur veranderde het landschap wel en zo zijn we bijvoorbeeld door de sandars gereden.

Een 44km-brede vlakte van vulkanische as, die in 1996 nog een 15m hoge vloedgolf over zich heeft gekregen door de uitbarsting van de Grímsvötn vulkaan onder de bijhorende Vatnajökull gletsjer (de 3de grootste ijsvlakte van de wereld). Een desolate zwarte vlakte tot zover het oog kan zien blijft er nu over van deze uitbarsting.
ijsland reisverhaal 2011 - sandar
ijsland reisverhaal 2011 -

In het zuiden hadden we 2 dagen regen en tijdens de weg naar het oosten zijn we dan ook de bergen overgestoken op de vlucht voor die regen. Dit heeft ons de meest crazy autorit uit ons leven opgeleverd, langs een onverharde bergpas waar we, door de mist, amper 20m rond ons zagen hoe diep het naast ons was.

In de regen hebben we nog wel snel het meer van Jokularson meegepikt, waar een Lara Croft en 2 James Bond films zijn opgenomen. Voor de gekende achtervolging op het ijs in “Die another day” werd het meer 6 maanden lang van de zee afgesloten, waardoor het volledig bevroor.
ijsland reisverhaal 2011 - Jokularson
ijsland reisverhaal 2011 - Jokularson

Als het zuiden “Lord of the rings” meets “Jurassic park” is van omgeving, dan levert het oosten je onvervalste Noordse fjorden op met kleine rustige vissersstadjes.

Van daaruit zijn we doorgereden naar het meer van Mytavn. Een toeristische topper met vele vulkanische hotspots, waar je de zwavel en het warme water zo de aarde uit ziet borrelen.

Deze omgeving was niet echt mijn ding, daar het meer ook een broeiplaats is van kleine agressieve vliegjes en ik daar het echt van op mijn heupen kreeg.
Een aanrader hier is wel het Vogafjos café, waar je SUPER lekker vlees/vis kan eten met zicht op de koeienstal (om 7.30AM en 6PM melken ze de koeien op 1 meter van je bord). Echt een topper van service en smaak! Daarnaast is een avond zwemsessie in het warme zwavelwater van de Nature baths ook een absolute must.
ijsland reisverhaal 2011 - Myvatn natural baths

Snel ons oorspronkelijk reisplan aangepast en al een dag eerder richting de vissersstad Husavik in het Noorden gereden voor dé topattractie!

IJsland en de walvis

IJsland heeft een speciale relatie met de walvis. Enerzijds zit het in hun tradtie ingebakken om walvissen te vangen en voor te schotelen in hun restaurants, anderzijds trekken ze nu vele toeristen met de whale watching-rondvaarten. In de haven van Reykjavik lagen de whalewatching en walvisjagers zelfs op amper 50m van elkaar (op onderstaande foto links de jager Hvalur9 te zien, waarvan 2 zusterschepen door de Sea Shepherds in 1986 tot zinken zijn gebracht)?!?!
ijsland reisverhaal 2011 - Whalers

Ik heb vernomen dat er in 2011 amper walvissen zijn gedood door de IJslandse walvisjagers, doordat de markt voor walvisvlees volledig is ingestort door de Japanse tsunami (Japan is nog het enige land waar walvisvlees een grote afzetmarkt heeft).

Dé periode om walvissen te spotten loopt van half juni tot eind juli, wanneer het plankton de walvissen aantrekt. In de baai van Husavik zijn deze zomer zo zelfs Orka’s en de blauwe vinvis waargenomen! Vanaf begin september trekken de meeste walvissen naar het zuiden (Caraïben of zelfs tot in Zuid-Afrika) en blijven er nog enkel wat standvastige mink-walvissen over.

Wij hebben gelukkig nog het geluk gehad om 2 verschillende bultruggen te kunnen vinden en naderen met de boot. Tot op 10m afstand zijn we kunnen naderen en deze waanzinnige sierlijke dieren bewonderen. Daarnaast was er ook nog een grote school dolfijnen (moeders en kids), dus missie geslaagd! Daar het seizoen eigenlijk gedaan was, waren we met amper 12 man op de enige walvisspotter-boot in de baai. In het hoogseizoen zijn er steeds meerdere boten met tot 60 man aan boord aan het rondvaren.
ijsland reisverhaal 2011 - Husavik whale watching
ijsland reisverhaal 2011 - Husavik whale watching
Je kan zowel in Reykjavik als in Husavik walvissen spotten. In Husavik zijn er 2 bedrijven, die eigenlijk net dezelfde service aanbieden voor eenzelfde prijs (wij kozen North sailing).

Het Noorden

We zijn die dag doorgereden tot de noordelijkste hostel van IJsland waar een uitgeweken Nederlandse een grote schapenboerderij heeft met bijhorende hostel. Een super aanrader en tip in het laagseizoen, want we dienden de hostel enkel te delen met 1 andere Duitse gast en hadden de outdoor jacuzzi ’s avonds voor onszelf.

1 van de andere toppers voor mij was onze zoektocht naar het noordelijkste puntje van IJsland. Een hele rit over grindwegen naar een afgelegen mini-dorpje bracht ons naar het pad naar een landtong met vuurtoren. De surf-gps ter handen genomen en al aftellend zo ver mogelijk gestapt, totdat we op 66° 32′ 14” stonden, amper 2,5km ten zuiden van de Noordpoolcirkel (op 66° 33′ 00″).
ijsland reisverhaal 2011 - poolcirkel

Kjölur-route

Vanuit het Noorden zijn we via de F35 (de zogenaamde Kjölur route) doorgestoken terug richting Reykjavik. Deze route is de kortste route, maar enkel open in de zomermaanden doordat deze door een hoogvlakte omgeven door 2 gletsjers dwars door het koude binnenland snijdt. We hadden verhalen gehoord dat de weg echt wel slecht was, maar na onze eerdere avonturen was het eigenlijk super goed te doen en durfde ik relaxed +60km/u te scheuren over deze 4*4 route (waar ik in het begin van onze trip amper 40km/u had durven halen).
ijsland reisverhaal 2011 - kjolur

Een must-see!

Een must-see land op amper 3u. vliegen van ons! Op korte tijd waanzinnige natuurspektakels van dichtbij te aanschouwen (gletsjers, geisers, mudpots, watervallen in alle vormen en maten, walvissen,…)!

Ik heb al vele landen gezien, maar IJsland heeft ons echt overtuigd om ooit nog eens opnieuw te doen (in de lente met de smeltende sneeuw/gletsjers/…).

We willen trouwens zeker nog eens terug naar het noorden om het noorderlicht te gaan bewonderen, want dat hebben we nu gemist.

Via booking.com vonden we zeer eenvoudig hotels in onze prijsklasse. Voorbeeld hotels in Reykjavik.

Ook een citytrip naar Reykjavik en omgeving is perfect te doen qua budget (zie voor het budget in onze reisgids).
ijsland reisverhaal 2011 - Reykjavik

Meer foto’s?

Voor wie tot hier is geraakt met lezen, kan de rest van de foto’s vinden op mijn picasa-account en daarnaast de pdf-reisgids downloaden voor meer inside tips.
ijsland reisverhaal 2011

GoPro IJsland Roadmovie

Tijdens onze trip hebben we met een GoPro wat beelden gemaakt en bij elkaar gegooid.

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments