Ik zal al direct even een disclaimer plaatsen: ik ben fan van het tv-programma “Andermans zaken” en ook de persoon Kamal. 😉

Momenteel loopt het 2de seizoen van het tv-programma Andermans zaken (te herbekijken via vRT NU), waarbij Kamal langsgaat bij Vlaamse ondernemers die “in vieze papieren” zitten. Van meubelmakers tot beenhouwers tot modezaken,… alles komt voorbij in het programma (met de nodige emoties).

Zoals in het 1ste seizoen krijg je ook een stoomcursus ondernemen voorgeschoteld, waarbij je leert over cashflow, personeelskosten, marketing, HR,… EN vooral ook de achterkant van vele kleinere ondernemingen te zien krijgt. Dit 2de seizoen is trouwens nog meer een kijkcijferknaller geworden met wekelijks vlot 1,3 miljoen kijkers… 🔥

 

Naast enkele webinars voor één is er nu ook het boek: “Andermans zaken – Steek je neus in deze DIY-gids voor ondernemers”. Een boek met concrete hoofdstukken, die teruggrijpen naar afleveringen vanop tv en je stapsgewijs mee doorheen moeilijkere zaken nemen zoals de schuldgraad en solvabiliteit van een onderneming, locatiebepaling voor een onderneming,…

Verwacht je niet aan een saaie cursus met 300 blz, maar het is een vlot lezend boek (op 1 avond doorlezen was ik er wel door), wat ook perfect kan gebruikt worden als lesboek in bijvoorbeeld een laatste jaar middelbaar of een bedrijfsbeheer vak.

1 van de hoofdstukken waar ik zelf wat meer aandacht heb aan gegeven is het hoofdstuk rond het mentale luik. Zo komt er een super korte maar goede omschrijving van freelancers versus ondernemers voorbij en ook het verhaal van de ondernemer van de volgende aflevering op maandag 14 maart. Ik weet van mezelf dat ik veel te veel uren werk (als ik al mijn werkgevers en opdrachten optel), maar elke ochtend is bijvoorbeeld heilig en wandel ik de kinderen naar school. Ook elke werkavond sluit ik af rond 22-23u met een wandeling naar een broodautomaat (met hoofdtelefoon en onderstaande Spotify playlist). 2 kleine dingen, die me tot rust doen komen.

Ik heb onlangs trouwens pas geleerd, dat er ook loopbaanbegeleiding voor zelfstandigen is. Als ik de ondernemers in het programma bekijk, dan hadden er zeker enkele van de deelnemers hier nuttig van gebruik kunnen maken.

Wil je aanvoelen, wat voor een boek het is, dan kan kan je op de website van Lannoo een inkijkexemplaar van een 10tal blz. vinden.

Dus ja ik vind het zelf een leuk boek en ideaal om cadeau te geven als er iemand in de omgeving zou beslissen om zelfstandige te worden of een onderneming te starten.


Win mijn exemplaar!

En dus ga ik dit direct maar eens doen en dit boek cadeau geven aan een bezoeker van deze website.

Wat moet je doen?
Laat in de comments van deze blogpost weten welke aflevering van Andermans zaken je zelf het leukste vond. Ik zal het goede voorbeeld alvast geven. 😉

Het boek gaat richting Philippe. 😉


 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ann
Reply to  Herman
2 jaren geleden

Atelier Depoorter, als ik toch een aflevering moet kiezen. Mijn studenten heb ik al ‘geïnfluenced’, die kijken ook massaal.

Rias
2 jaren geleden

Ik vond zelf de aflevering met House Raccoon het leukste

Levi
Reply to  Rias
2 jaren geleden

de muziekwinkel: een ideale winkel om beleving toe te passen, zat echter zo vol gestopt dat er van beleving geen sprake was…en al 20 jaar een slecht verkopend drumstel in de etalage

Reply to  Rias
2 jaren geleden

Moeilijk kiezen. In elke aflevering zitten wel tips en tricks. Mooie televisie waarbij het emotionele zeker een waardevolle plaats krijgt. De aflevering met de planten vind ik voor mezelf heel herkenbaar. Het is nooit te laat om je dromen na te jagen, zeker niet met de hulp en steun van Kamal

2 jaren geleden

Voor mij de meest interessante aflevering was bij Slagerij Heirbaut. 2 jonge mensen die exact weten wat ze willen, er alles voor aan de kant willen zetten, tot in het absurde risico’s nemen, maar zichzelf gaandeweg verliezen in keihard werken en geen overzicht meer hebben waar ze nu eigenlijk mee bezig zouden moeten zijn. Heel herkenbaar voor vele kleine zelfstandigen, en nog eens het bewijs dat je er niet komt met hard werken en uren kloppen alleen maar wel heel snel down the rabbit hole getrokken wordt.

Elke Eriksson
2 jaren geleden

Huis Baeyens was heel leuk om eens binnen te kijken bij zo’n monument. Maar aflevering rond Fruithofje XL vond ik dan weer erg verfrissend, want het hoeft niet altijd een good news show te zijn.

An-Sofie
2 jaren geleden

Sowieso aflevering 1: de bakker! Ik gebruik die constant in mijn lessen. Dus het boek wordt hier didactisch materiaal.

2 jaren geleden

Ik persoonlijk vond de aflevering over KiKt het strafst. Ik kon maar moeilijk geloven hoe iemand zonder business plan al jaren een zaak runde.

Zou ook wel eens graag een aflevering willen zien over online ondernemen (bv dropshipping, affiliate marketing, market places). Wellicht moeilijker om er televisie over te maken 🙂

Reply to  Steven
2 jaren geleden

Oh, dat zou super interessant zijn inderdaad! Ik vond de aflevering van het fruithofje fantastisch omdat ze ook laten zien dat je er soms beter mee stopt (of deels). Niet iedereen is geschikt om te ondernemen of laat zich goed begeleiden (ik roep iedere aflevering naar mijn TV of die ondernemers dan geen boekhouder hebben), dus die pijnlijke maar reële keuze was echt goed om uit te zenden.

Joke
Reply to  Katrijn
2 jaren geleden

Het Fruithofje moet ik nog bekijken, maar dat doet me alvast terugdenken aan het restaurant uit de eerste reeks, waarbij men uiteindelijk voor een faillissement is moeten gaan. Super straf hoe mensen de kracht blijven vinden om te blijven gaan voor hun dromen… Ongelooflijk hoe “ongecijferd” je eigenlijk zomaar met een zaak kan starten en een goede reminder hoe belangrijk het is om je goed te laten ondersteunen!

Kevin
2 jaren geleden

Mijn favoriete aflevering (moeilijk te kiezen) was toch wel die van Fruithofje ML. Ongelofelijk hoe goedgezind en positief deze 2 dames zich bleven inzetten voor hun droom. Een aflevering waaruit iedereen veel lessen kan trekken. Ook als het op moeilijke beslissingen nemen aankomt.

Philippe
2 jaren geleden

Ik vond vooral de aflevering van Fruithofje ML een meerwaarde; die kant van het ondernemen wordt veel te weinig onder de aandacht gebracht!

Respect voor de moedige beslissing van de dames.

2 jaren geleden

Coolste aflevering was Zetelfabriek Depoorter (aflevering 1 seizoen 2), alhoewel de bakkerij in seizoen 1 ook idd een goeie was 🙂

Joke
2 jaren geleden

Het is wel echt verdomd moeilijk kiezen hoor, mijn favoriete aflevering…
De bakkerij uit de allereerste aflevering, wat een metamorfose en wat een herkenbaar verhaal (zelfs voor iemand die helemaal niets weet van ondernemen). Idem voor de slagerij uit seizoek twee, wat een straffe mensen, een jong gezin… respect!
Het For Freedom museum, wat een prachtig museum (hier moet ik echt eens heen), wat een liefde en passie ook weer in die aflevering (in welke eigenlijk niet?!).
De zetel”fabriek” legde voor mij prachtig bloot hoe moeilijk het kan zijn om in een familiebedrijf te werken. Mensen denken vaak dat je het in je schoot geworpen krijgt als 2de of 3de generatie, maar het is niet omdat je iets in je schoot geworpen krijgt, dat dat altijd leuk of gemakkelijk is he.
Huis Baeyens: leuk om hier eens binnen te mogen kijken.
De muziekwinkel en ook een beetje Maison M: wat een schop onder de kont allemaal niet doet met een mens… Zo zie je maar dat het inderdaad vaak draait om de juiste ondersteunig, durven naar je data te kijken en durven veranderen.

Valt het op dat dit mijn lievelingsprogramma is? 🙂

2 jaren geleden

Moeilijk kiezen tussen Bakkerij Laurens en Fruithofje ML. Uit de aflevering over Bakkerij Laurens heb ik toch wel veel van mezelf in herkend. Fruithofje ML toont dan weer goed dat falen pijnlijk is maar dat we anderen daar niet nog extra moeten over veroordelen.

Last edited 2 jaren geleden by Arne Govaerts
Maaike
2 jaren geleden

Moeilijk want ze zijn allemaal interessant.
De slagerij in seizoen 2 toonde wel dat je er met hard werken alleen niet komt. Ene eye-opener voor mensen die vol passie hard werken.

2 jaren geleden

Aflevering 6 blijft me het meeste bij (de fruitwinkel).
Al moet ik erbij zeggen dat elke aflevering me wel iets heeft bijgebracht!

Bram Vromans
2 jaren geleden

Allemaal interessant met andere lessons learned maar als ik dan toch moet kiezen: KikT omdat deze zo zwaar emotioneel geladen was.

Ines
2 jaren geleden

De zetelfabriek! Mooi om te zien hoe de nieuwe generatie een familiebedrijf van koers deed veranderen en zelf de passie terugvond.

Anton
2 jaren geleden

Definitely aflevering 1, die bij de bakker! 🙂

Katrien
2 jaren geleden

Katrien

Katrien
2 jaren geleden

De aflevering met Mieke van Maison M te Gent. Fantastische metamorfose en super koppel die door een diep dal gegaan zijn en terecht fier mogen zijn op het resultaat!

Ingrid
2 jaren geleden

We maken er een punt van om met het ganse gezin naar Andermans Zaken te kijken, mijn man als ondernemer, mijn tienerkinderen die niet kunnen wachten om zelf te ondernemen! De afleveringen zijn meestal een aanzet voor een fijne discussie!
Mijn favoriet aflevering is misschien wel die van Kikt. Herkenbaar iemand die gepassioneerd en creatief is … maar van ❤️ alleen kan je niet leven! Het zou fijn zijn om dit boek dan ook met mijn kids te kunnen delen … en ook mijn Ondernemende man kan er zeker nog iets van leren ;-)!

2 jaren geleden

Moeilijk kiezen. In elke aflevering zitten wel tips en tricks. Mooie televisie waarbij het emotionele zeker een waardevolle plaats krijgt. De aflevering met de planten vind ik voor mezelf heel herkenbaar. Het is nooit te laat om je dromen na te jagen, zeker niet met de hulp en steun van Kamal

Nikita
2 jaren geleden

Zelf komende uit een familiebedrijf vond ik de aflevering van huis baeyens wel zeer interessant

Jeroen
2 jaren geleden

Alle aflevering waren op hun eigen manier de moeite waard. Van dit seizoen sprong Fruithofje ML er wel uit omwille van de keuzes van de eigenaars en hun blijvend optimisme. Ook fijn aan die aflevering was om te zien dat voor sommige zaken locatie echt wel een belangrijk item is.