Dat we nu vol in de EV-versnelling zitten gaat duidelijk worden dit jaar met een karrenvracht van nieuwe elektrische wagens die op de markt gaan verschijnen. Dit gaat zeker nodig zijn, want het zal snel 2026 zijn, waarbij alle nieuwe bedrijfswagens in ons land een EV dienen te zijn (en aan de huidige lange levertermijnen te zien gaat dit niet echt vooruit gaan).

Na de aankoop van een EV vorig jaar, ga ik me dan ook hier blijvend op concentreren. Op de uitnodiging van de Europese voorstelling van de Aiways U6ion concept ben ik dan ook met veel plezier ingegaan. Jawel de Europese lancering van dit model was niet enkele jaren geleden op het autosalon van Genève (er is zoiets gebeurd de afgelopen jaren), maar gewoon in Antwerpen aan Sint-Anneke.

Het merk Aiways?

Aiways is een chinees merk dat nu een 5 tal jaar bezig is en zich enkel richt op het uitbrengen van een lijn met elektrische wagens. Na de U5 (die als EV SUV reeds enkele jaren gebouwd wordt) wordt nu dan met de U6 een 2de elektrisch model gelanceerd.

Deze U6ion conceptcar is het show-model, maar dus nog niet het uiteindelijk productiemodel, wat tegen de 2de helft van 2022 wordt verwacht.

Waarom die Europese primeur nu in België werd gedaan, komt door de Belgische importeur die er hard gaat op inzetten: Cardoen. Jawel de gekende verkoper van stockwagens is de Belgische importeur van de Aiways EV’s. Hierbij willen ze vol inzetten op het inzetten van EV aankopen bij particulieren.

 

Aiways U6ion

De U6 wordt gebouwd op hetzelfde MAS (More Adaptable Structure) platform van de U5 en is een sportieve SUV-coupé. Er is nog geen officiële informatie beschikbaar, al kan je al wel wat online vinden (met vermoedelijk 3 batterijpacks tot een 88kWh, nog steeds 1 motor op de vooras en vooral een zeer lage luchtweerstand). Zeker een groter rijbereik zal cruciaal worden, daar dit bij de huidige U5 toch echt te kort schiet (met enkel een baterijoptie van 63kWh). Dit is in het aanstormende EV landschap echt te weinig.

Het prijskaartje gaat daarna rond de 40.000EUR starten en door de SUV-Coupé lijn komt de aankomende U6 trouwens in het rijtje met de Enyaq coupé, ID.5, Q4 Sportback,…

 

 

Aiways U6ion in het echt?

Dat de buitenkant sportief te noemen is, is een understatement. Het start vooraan met een sportieve front met speciale luchtinlaten, 21 inch velgen in verbrede wielkasten en het volledige glazendak dat uitkomt in een geïntegreerde spoiler achteraan.

Wat ons vooral opviel was hoe groot deze U6ion wel was. Het is echt een stevig uit de kluiten gewassen EV met veel beenruimte achteraan.

 

De laadkabel plug je trouwens in links vooraan. Speciale plaats, daar dit bijvoorbeeld ook weer problemen gaat geven als je op de Tesla chargers wilt gaan laden (ja die zijn in NL nu opengesteld voor niet-Tesla’s – al is dit niet ideaal voor alle ev’s).

Ook binnen wordt de jonge en sportieve look doorgetrokken met op de voorgrond een 7 inch instrumententablet voor het yoke/stuurwiel en daarnaast een centraal 14,6 inch multi-mediasysteem om de wagen digitaal te gaan besturen.

Het Yoke stuurwiel doet denken aan het Yoke stuurwiel in de laatste Tesla S generatie (waar deze wel niet dezelfde “koehorens” heeft). Ik hoor best veel mixed reviews hierover trouwens. Leuk voor rechtdoor, maar wacht totdat je een U-turn moet doen of een smalle parkeergarage door moet.

Geen idee trouwens of dit stuurwiel de productiewagen gaat halen.

Dat het een showmodel/concept car is, die op roadshow is doorheen Europa is duidelijk door wat kleine dingetjes. In de koffer zit er een draadloze e-step charger ingebouwd.

Overal wat extra ledjes en tuning dingetjes.

In de middenconsole tussen de 2 achterste zetels zit een dronehouder. 🤷‍♂️😅

Uitkijken dus naar de introductie van het definitieve productiemodel in de 2de helft van dit jaar.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments