Al een 5tal jaar kijkt iedereen uit naar die grote aankomende golf van nieuwe elektrische wagens en zeker daar nu de beslissing is gevallen van een vergroening van het Belgische (bedrijfs)wagenpark gaat deze meer dan welkom zijn.

Reeds een 12tal jaar timmert ook het Japanse Nissan hard aan die EV-weg met zijn volumemodel de Nissan Leaf. Deze zit ondertussen aan zijn 2de generatie (zie mijn testrit met de 2de generatie in 2018) met ondertussen al vlot meer dan 570.000 geproduceerde Leaf’s (alleen al in de EU zouden er een goede 200.000 rondsnorren).

Maar met de EV-golf die eraankomt heeft ook Nissan aangegeven, dat het stopt met het ontwikkelen van nieuwe benzine/dieselwagens (enkel in de VS zouden er nog enkele nieuwe pickups gaan komen) en er 23 nieuwe EV’s aankomen tegen 2030! Daarnaast werken ze ook richting 2028 voor de introductie van Solid State batterijen die cobalt vrij zijn. 🔋

En dit wilde Nissan eens goed uitleggen (aan o.a. deze blog maar evengoed aan journalisten uit Kuwait, Zuid-Afrika of Kenia) en dan nog op het circuit van Jarama bij Madrid. Vamos! 🛫

Mijn ervaringen met de Nissan e-Power Qashqai?

De e-Power technologie is reeds 7 jaar in gebruik in Japan en wordt nu ook in Europa gelanceerd als transitie in een volledige elektrische toekomst (het 2030 plan van Nissan).

Een kleine 1.5L 3cilinder benzinemotor wekt elektriciteit op, die door de 2 electromotoren de aandrijving van de voorwielen gaat verzorgen. Als voordeel heb je dus een motor die efficiënter kan ingezet worden en je krijgt de EV aandrijving (acceleratie bvb). Doordat er maar een kleine batterij (maar 2kWh) wordt meegenomen, ga je ook niet extra gewicht meesleuren, zoals het geval bij een echte EV.

Dit geeft dan volgend resultaat voor de aankomende Qashqai e-Power, die trouwens ook e-pedal driving heeft. 🤗

We moeten hier realistisch zijn dat dit model gericht zal zijn op de particuliere market. Een uitstoot van 119 CO2 is naar de VAA-berekening als bedrijfswagen al beter dan een gewoon benzinemodel, maar in de leasingmarkt gaan we toch echt richting 0 gr CO2.

Dit schema geeft goed aan hoe de technologie verschilt van een hybride wagen. Je kan dus niet laden, maar gaat traditioneel moeten tanken. Het gemiddeld richtverbruik zou rond een 5,3L/100km liggen, maar dat gaat de praktijk nog eerst moeten uitwijzen.

Voor de particuliere markt ziet Nissan hier voor de Europese markt een toekomstige verdeling van 50/50 tussen benzine en e-power modellen.

Deze Qashqai gaat trouwens (zoals de Leaf en Juke) in de Britse fabriek in Sunderland geproduceerd worden.

 

Eerste test met de Nissan Ariya

Na reeds 12 jaar met de Leaf als elektrisch model op de markt te zijn, komt er (nu pas?) een groter broertje bij met de Ariya. Een coupé crossover (waar best al wat andere uitdagers in te vinden zijn in dit segment) met een meer premium afwerking dan de kleinere Leaf.

De Ariya wordt gebouwd op het CMF EV-platform (dat samen is opgezet met Renault en Mitsubishi) en gaat gebouwd worden in hun Japanse site van Tochigi. De afwerking is daarbij zeker premium te noemen met een volledige opengewerkte voetenruimte vooraan, weggewerkt uitklaptafeltje in de dashboard en haptic buttons in het dashboard.

Met een beschikbare kofferruimte van 468L is er meer dan ruimte genoeg, al zijn er zeker grotere modellen bij de uitdagers in het segment. Ook achteraan is deze zeer ruim en niet enkel geschikt voor kinderen zonder benen. 😉

Deze EV crossover komt in 4 versies met zowel een instapmodel tot een 4wiel E-4ORCE aangedreven performance model met bijna 400PK/600Nm koppel (wat natuurlijk ook wel een impact heeft op het bereik). Op het event kregen wij alvast de kans om met een reeks pre-productie modellen van de 63kWH versie wat kilometers te rijden.

Natuurlijk is een batterij in een EV leuk, maar deze snel kunnen opladen is zoveel belangrijker.

De interne lader van de Ariya is een snelle 22kW AC lader (3 fase 32A = 3*230V*32A = 22.080W) en daarnaast gaat het DC laden aan maximaal 130 kW. Hierbij wordt de nadruk gezet op een gebalanceerd laadprofiel, wat zeker in de praktijktesten nadien duidelijk zal gaan worden.

Belangrijk om mee te nemen is dat Nissan nu mee instapt in de CCS-stekker en zijn eigen CHAdeMO stekker (waarvoor je amper snelladers kan vinden) dus verlaat. 👏

Nog opmerkelijk is dat als spraakassistent er gekozen is voor een integratie met de Amazon Alexa spraakassistent (ipv. de traditionelere Google Assistant optie).

Beide modellen gaan tegen de zomer in de showrooms verschijnen, dus binnenkort zullen ook de definitieve prijzen beschikbaar worden. In Nederland zijn de prijzen al bekend gemaakt en starten deze vanaf 47k EUR.

 

 

Het circuit van Jarama in Madrid?

Ik heb dankzij deze blog al wat leuke automotive ervaringen kunnen opdoen (Zolder, Estoril, Zoute GT tour, met een pistenbully rijden, …) en deze trip naar het Jarama circuit in Madrid, hoort nu ook weer in dit lijstje. 🤗

De ontwerper, Nederlander Hans Hugenholtz, van dit 3,4km lang circuit is trouwens ook de man achter het ontwerp van ons Belgische circuit in Zolder en het Japanse Suzuka en is een smal en bochtig circuit, waar in het verleden toch 9 Formule 1 races zijn doorgegaan (in de jaren 60-70-80).

Voor ons als Belgen zit er nog wat geschiedenis aan dit circuit, daar in 1970 Jacky Ickx tijdens de F1 Grand Prix van Spanje net niet levend verbrand is geweest na een zware crash (toch echt wel een wereld van verschil als je die beelden ziet met de veiligheid in die sport nu 😱).

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments