In de afgelopen lockdown periode heb ik enkele boeken door elkaar gelezen en er komen dus wat van deze boek review blogposten aan.

Dit boek van Teun Voeten Drugs, Antwerpen in de greep van Nederlandse syndicaten is alvast een speciaal geval geweest. Dit boek is namelijk voortgekomen uit een studie in opdracht van de Stad Antwerpen door oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten (die het boek schreef na granaataanslagen in zijn straat).

Het leest dan ook als een soort thesis met verwijzigingen naar vakliteratuur en andere boeken en brengt op deze manier een duidelijk overzicht. Verwacht je dus niet aan spannende verhalen, maar aan een heldere weergave van de situatie in Antwerpen. Met bijvoorbeeld ook veel aandacht voor de economisch achter de business modellen en de bijhorende geldstromen en bedragen…

Waarom las ik dit boek?

Dat er problemen zijn in Antwerpen mag wel duidelijk zijn enja toevallig zijn deze ook vorige week terug opgestart na een periode van stilte.

Zelf ben ik groot geworden in een regio waar eind jaren 90 en begin jaren 2000 dance, trance en house de weekenden regeerden. Onze lokale scoutsfuiven groeide uit tot een bepaald festival in Boom, ik organiseerde mee studenten TD’s in La Rocca (met ene Dimitri V als dj in de kleine backstage zaal), in september 2000 ging ik op 24u partyflight naar Ibiza, de regio stond vol met beruchte afterclubs zoals Carat, …

Drugs heb ik dus overal rond me gezien, maar zelf ben ik nooit in de verleiding gekomen (zelfs niet voor een sigaret). Raar maar waar heb ik dit nooit nodig gehad, zelfs niet bij dat non-stop feestweekend in Ibiza.

Dit boek bracht dan ook weer inzichten over hoe Antwerpen een 2de economie heeft en ik hoop van harte dat de werkelijkheid net iets genuanceerder is. Ik hoop het echt… (al hoor ik via mijn vrouw haar professionele activiteiten andere signalen).

Wat duidelijk wordt in dit boek is het feit dat gebruikers uit de (hogere) middenklasse door hun gebruik voor vele problemen zorgen onderaan de ladder.

Hier zijn volgens mij grote tegenstrijdigheden te vinden tussen stemgedrag van de gebruikers, maar hoe ze door eigen gebruik juist geld in deze schaduweconomie pompen. Hetzelfde met vele ondernemingen die baat hebben met geldstromen, maar wel vloeken op de problemen die onderliggend hieruit ontstaan.

 

Dan maar alles legaliseren? 🤔

Ook de hele vraag rond legalisatie is en blijft een moeilijke. Alcohol is voor mij zeker ook in de categorie hard-drugs te plaatsen en de legalisatie/commercialisatie van alcohol heeft de problemen zeker niet weggenomen maar eerder verlegd.

Bij het lezen van De Tijd dit weekend las ik eerst een groot artikel dat vroeg voor ook een btw-verlaging op alcohol en daarnaast een artikel over hoe AB Inbev nu ook met een 8,5% sterk blond bier komt. 🙈

Ik vrees zelf dan ook dat een volledige open commercialisatie van cannabis (zeker met de huidige hoge THC waarden die worden gekweekt) ook niet de oplossing gaat zijn.

De Mexicaanse drugskartels zijn ondertussen al geswitched van cannabis (dat nu plots op vele plaatsen legaal is in hun afzetmarkt in de VS) naar de super verslavende Crystal meth drug. Of dit nu de oplossing is..🙈

Natuurlijk is er altijd wel een Elon Musk tweet, die doet nadenken (in vele staten van de US is cannabis verkoop nu legaal geworden met grote commerciële partijen die hier nu opspringen).

 

Waarschuwing bij het lezen van dit boek

1 van de hoofdstukken in dit boek zijn verhalen uit “het werkveld” met interviews van dealers, gebruikers, hulpverleners. In het boek waarschuwt de auteur ervoor dat je dit hoofdstuk best in kleine stukjes kan lezen (door er even een stukje tussen te nemen). Dit klopt ook. Ik las dat hoofdstuk met die interviews in 1 avond uit en nadien heb je zo een gitzwart beeld en vrees je voor onze mooie koekenstad… 😶

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments