Update 24 juni 2020
Vanaf vandaag kunnen alle KBC klanten wearables aankopen en linken met hun KBC-rekening. Een grote toevoeging is daarbij ook nog eens dat ook Bancontact nu ondersteund wordt en dat je dus overal contactloos kan gaan betalen met een ring, armband, horloge,…

Sinds de Covid19-periode is het bedrag voor contactloos betalen (zonder gebruik van pincode) van 25EUR naar 50EUR gebracht trouwens.

Meer informatie over deze lancering van vandaag kan je nu online terugvinden met het volledige aanbod van wearables dat je kan bestellen.

De video over hoe je een wearable kan bestellen en activeren.


Wie mij volgt op social media, zal volgend filmpje al wel hebben zien voorbijkomen (dat op Linkedin echt geëxplodeerd is).

Begin december is er een wearables pilot van een jaar gestart bij KBC rond het gebruik van not-connected wearables voor contactloos betalen.

Dus geen smartwatches die met ApplePay of AndroidPay zijn gekoppeld, maar “domme” ringen, horloges, armbanden en sleutelhangers. Deze werken dus standalone zonder dat je bankkaart of smartphone moet bijhebben.

Ik ben enkele jaren bewust met alles verhuisd naar KBC daar deze bank voorloopt op digitaal vlak. Dit is ook nog eens door een recente audit van D-rating bevestigd.

(Ook wel omdat ze ons de beste herziening van hypotheek wilde geven.)

Dit proefproject met 1000 KBC klanten had op een mum van tijd meer dan 10.000 ingeschreven testers, waaruit het KBC-team dan een zo verscheiden mogelijke groep heeft kunnen uitkuizen.

Via een grote logistieke operatie zijn de testers dan de afgelopen weekends voorzien van hun wearable en is de configuratie hiervan uitgevoerd.

 

Contactloos betalen met een wearable?

Natuurlijk kennen we contactloos betalen al langer van bijvoorbeeld de Tomorrowland bandjes. Het grote verschil is hierbij, dat je hiervoor een bepaald bedrag moet opladen in een account.

Bij deze KBC-wearables is er een koppeling met je KBC bankrekening, waardoor het geen prepaid oplossing is, maar dus aan een debet-kaart.

Er is momenteel een ruime keuze aan wearables voorzien. Daar ik reeds een ring draag, ben ik voor een horloge gegaan.

Wie me wat kent, weet dat ik bijna altijd een horloge draag overdag en de afgelopen maanden is dit nu een Samsung Galaxy Smartwatch. Het is dus best wel wennen om terug met een “domme” horloge aan de pols rond te lopen.

Zelf heb ik nu een LAKS horloge, wat eigenlijk een watch2pay is met RFID-simkaartje erin voor de contactloze transacties en reeds enkele jaren op de markt is gekoppeld aan Mastercard creditcards.

Bij het betalen moet je maar kort even tikken tegen de betaalterminal, waarna je token wordt doorgegeven naar de betaalterminal om de betaling uit te voeren.

Tot 25EUR moet je voor de rest niets meer doen, maar vanaf 25EUR moet je ook je pincode ingeven op de betaalterminal (zoals ook het geval wanneer je contactloos betaalt met je bankkaart).

 

Werkt dat nu altijd en overal?

De eerste keer had ik al bijvoorbeeld goed prijs. Mijn vaste bakker aangegeven, dat ik met mijn horloge en zijn betaalterminal wilde betalen voor mijn koffiekoeken. En dan de fail, dat ik maar bleef proberen tikken tegen die terminal en deze dan maar bleef piepen van “geweigerde kaart”.

De reden?

Deze pilot met wearables is in samenwerking met Mastercard en werkt momenteel enkel met betaalterminals uitgerust met Maestro (wat opgericht is door Mastercard).

  • Waar ik dus geen Maestro tegenkwam: onze bakker, onze slager, schoolrestaurant in hogeschool, den Delhaize,…
  • Waar ik dus wel Maestro tegenkwam: dranktogen Lotto Arena, Bpost kantoor,…

Update Juni 2020: Nu wordt Bancontact ook ondersteund!

Ook de bankautomaat van ons KBC-kantoor is onlangs vernieuwd met de mogelijkheid om blijkbaar contactloos te gaan aanmelden, maar helaas dit kan enkel met KBC bankkaarten. Dit zou nu juist nog een leuke optie zijn (naast het reeds bestaande aanloggen met de KBC app op smartphone).

 

Hoe zit dat met de veiligheid?

De achterliggende technologie is dus NFC (zie mijn vorige blogposten over bvb. de TML NFC bandjes en mijn eigen NFC geknutsel 5 jaar geleden).

Even flashback naar die oude Proton-periode, waarbij je het prepaid Protongeld kwijt was, wanneer iemand je bankkaart kon buitmaken. Ook bij de wearables is er natuurlijk het gevaar, dat iemand met je wearable op jouw kosten kan gaan shoppen.

Hiervoor is er de connectie met een smartphone app, waarmee je zelf je wearable kan gaan activeren/desactiveren.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sven Daems
5 jaren geleden

Ik gebruik Garminpay ism mijn Forerunner. KBC is de enige Belgische bank die het ondersteunt, dus ik heb er speciaal een rekening geopend.
Ik moet mijn smartphone ook niet in de buurt hebben om te betalen.
Verder wel super handig, buiten dat iedereen me steeds als een alien bekijkt als ik met m’n pols aan de automaat sta te zwaaien

5 jaren geleden

Ik heb de ring. Voorlopig nog geen problemen tijdens de 4x dat ik betaald heb.
1 nadeel: het ding is best groot en lelijk.

Joeri
5 jaren geleden

Bij “den Delhaize” zou je normaal wel moeten kunnen betalen, maar je moet aangeven dat je via Maestro of credit card wil betalen, dat is namelijk een ander protocol dan “Bancontact” debit card (zelfs al is je Maestro gekoppeld aan een debit card). Dat is ook zo voor betalingen via Google Pay. Ook op de Self Checkout vind je bij de betaalmiddelen een knop “Maestro/Credit Card” waarmee het normaal gezien wel moet werken.

lenne
Reply to  Herman
5 jaren geleden

klopt, je moet aan de kassier(ster) zeggen dat het een betaling met Maestro moet zijn. Anders werkt het niet. Zelfde bij zelf-scan-kassa, bij betaling op schermknop Maestro aanraken

Anne-Marie
5 jaren geleden

Ik ben zelf ook bij de gelukkige testers, met een bling bling armband, echt ook wel een mooi accesoire.
Tot nu alleen positieve ervaringen en in de eerste winkel zelfs geen verbaasde blik maar een reactie van ‘oh ja, KBC zeker’. Ik ben fan!

walter
3 jaren geleden

imho een failure in wording, niet meer dan een spielerei : de verplichting om er een specifiek KBC device voor te moeten kopen is een brug te ver. Nog maar eens een ring, nog maar eens een watch … Waarom niets voorzien voor elk NFC device (mijn samsung watch bv ?)