We moeten daar niet speciaal over doen, bol.com heeft een belangrijke positie in ons Belgische e-commerce landschap kunnen veroveren in de afgelopen jaren.

Uit een onderzoek van de ecommerce foundation was bol.com dan ook de grootste e-commerce speler in ons land in 2018.

 

Deze week zetten ze een nieuwe stap en in het kader daarvan (en ook omdat ik zelf ook wil zien in welke richting ze evolueren) had ik een interview met Sacha Buyck, die countrymanager België is bij bol.com en reeds sinds maart 2015 aan boord is (bij team België). Hoe ziet bol.com deze volgende Belgische stap en hoe is het nu om als Belg bij bol.com aan de slag te gaan?

 

Team België bij bol.com, hoe en wat doen die dan?

Team België is een virtueel team doorheen de organisatie met alle Belgen verzameld, die ook geregeld samenkomen. Dit is ondertussen de grootste groep “buitenlandse werknemers” bij bol.com met bijna 30 Belgische werknemers op het hoofdkantoor in Utrecht en sinds deze week dus 15 werknemers in nieuw bijkantoor in Antwerpen (Post X complex aan Berchem station met adres aan de Borsbeeksebrug).

Dit team heeft dan ook maandelijkse teamlunches, teambuildings en motiveerde hun Nederlandse collega’s om toch maar gewoon voor de Rode Duivels te supporteren tijdens het vorige WK. 😉

Sacha werkt reeds 4 jaar bij bol.com en heeft dan ook team België zien groeien en ook de Belgische consument als klant. Zo zijn er momenteel 2 miljoen Belgische bol.com klanten.

De leden van team België zijn bijvoorbeeld mee verantwoordelijk voor de Belgische insteek in de content van de webshop (denk aan magnetron – microgolfoven of grasmaaier – grasmachine) en de specifieke Belgische retailmomenten (denk aan het Belgische concept van onze communies/lentefeesten).

Sacha vertelde me dat hij zelf is blijven pendelen, waarbij hij voor enkele dagen per week naar het hoofdkantoor in Utrecht pendelt (bijvoorbeeld dinsdagochtend tot donderdagavond met wekelijks 2 nachtjes hotel), maar dat er daarnaast ook vele Belgen zijn, die de verhuis hebben gemaakt naar Utrecht. Hierbij wordt een speciaal programma voorzien, waarbij bol.com mee de hele verhuis helpt te organiseren en de eerste maand huurkosten op zich neemt.

1 van de functies die ze momenteel nog zoeken is een Belgische data analist, die zo afwisselend werkt in het nieuwe bijkantoor in Antwerpen en daarnaast ook enkele dagen per week op het hoofdkantoor in Utrecht. Ook voor Belgische stagestudenten, die een stage doen in Nederland, zijn er steeds mogelijkheden om zo team België tijdelijk te gaan versterken en de nodige ervaring op te doen.

Bol.com blijft ook in Nederland groeien en waar ik in 2013 nog een partnerevent mocht bijwonen in hun oude vestiging, was ik in 2015 reeds in hun nieuwe kantoor in het ZW van Utrecht te gast. Toen was de zogenaamde Bol Plaza nog maar verantwoordelijk voor 20% van hun omzet.

 

Waarom starten ze nu met een bijkantoor in Antwerpen?

Bol.com is al lang geen traditionele webshop meer, die enkel zijn eigen producten gaat verkopen. Sinds 2012 is bol.com aan het opschuiven naar het platformmodel (zoals ook de internationale concurrentie van Amazon en Alibaba dit heeft gedaan).

Je gaat dus als kleine handelaar ook je producten op hun marktplaats kunnen aanbieden en ondertussen een groot deel van de omzet op het platform (en dit zal enkel nog verder stijgen). Deze omzet is dus afkomstig van 1 van de meer dan 20.000 externe partners uit België en Nederland.


Het is voor deze doelgroep van Belgische partners, dat het bijkantoor in Antwerpen start. Dus niet om als consument een kapotte haardroger te gaan omruilen, maar wel om met bol.com specialisten te gaan kijken hoe jij zelf producten kan gaan verkopen op hun platform. Dicht bij de Belgische partners om zo een persoonlijker contact te kunnen garanderen met marketing support en advies.

Het is zoals Jente terecht opmerkte vorige week, dat bol.com steeds de beste plaats in de virtuele winkelstraat gaat opeisen. Dus dan is het de vraag of je zelf ook de advertisingkraan openzet of mee in hun winkel gaat staan met een standje.

 

Vorige week lanceerde Becommerce trouwens hun Belgische e-commerce onderzoek en deze cijfers laten zien hoe het Belgische e-commerce gedrag volwassen is aan het worden.

E-commerce in België blijft gestaag groeien: het aantal online uitgaven en het gespendeerde bedrag stijgen voor het 5de jaar op een rij. Zo rapporteren de kwartaalcijfers uit de BeCommerce Market Monitor, hét marktonderzoek besteld door BeCommerce, uitgevoerd door GfK met de steun van PostNL en Google.

In het eerste kwartaal van 2019 nam het aantal online aankopen toe tot 27,1 miljoen, een forse stijging van 18% in vergelijking met dezelfde periode in 2018. De Belg gaf ook 8% meer uit online. Met 2,95 miljard euro blijft het totale gespendeerde bedrag net onder de magische grens van 3 miljard. “In 2019 shopten al 7,3 miljoen Belgen online.  Het is nu zelfs goed voor zo’n 20 procent van de totale markt in uitgaven”.

Het bijkantoor in Antwerpen is alvast een drempel minder voor de Belgische handelaar om op deze manier de Benelux markt te gaan betreden. Een tip van mijn kant is om wel even na te denken over je strategie.

Met een doodgewoon product ga je je niet onderscheiden op de bol.com webshop, dus zeker met specifieke producten kan je je echt onderscheiden (zonder mee te gaan in een race to the bottom).

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments