Video, video, video,… is reeds enkele jaren steeds belangrijker aan het worden en zal dit ook blijven. Natuurlijk experimenteer ik ook met video op YouTube (soms met onverklaarbaar succes) en zijn mijn klanten hier ook mee bezig.

Ik heb dan ook veel respect voor wie met video naar de next level aan het gaan is en dan geef ik direct toe dat ik fanboy ben van Casey Neistat (de afgelopen dagen op roadtrip te volgen door de US naar zijn nieuwe woonst), Dan Mace (en deze hilarische Tech Tuesday intro) en Marques Brownlee (zie zijn 2019 gear studio video).

Dichter bij huis volg ik met veel plezier de social media van Peter van Keer, die in Antwerpen in zijn videostudio vele vlogs, podcasts en interviews shoot van anderen.

 

 

Hoe dan leren video maken?

Just do it and learn by failing… πŸ˜‰ Dus de afgelopen weken ben ik inderdaad wat gestart met experimenteren in mijn eigen piepkleine homeoffice (aka “de Dailycave” die niet meer is dan 6m2) en dit in samenwerking/opdracht van KBC (waar ik geregeld mee samenwerk). Zo heb ik externe deadlines, schrijf ik eerst het verhaal uit en dwing ik mezelf om die comfortzone van blogs (met dt-fouten) te verlaten.

Enja de eerste KBC Digitale Update voor Ondernemers is dan ook gelanceerd op hun Linkedin kanaal en Youtube channel.

Toen ik enkele weken geleden reeds deelde op Linkedin dat ik video’s ging maken, kreeg ik reeds de nodige tips en tricks mee en ook deze waarschuwing (yep, video maken is hard!).

 

Mijn vlog/homestudio basic setup?

Ikzelf ben echt een fan van homeoffice/studio-tours (zoals die Marques – Casey studiotour) en daarom dat ik ook even hier plaats hoe ik “lowbudget” nu wat aan het experimenteren ben met video (naast mijn bestaande grote GoPro set natuurlijk).

Als je weet dat mijn “Dailycave” maar een goede 6m2 groot is, dan weet je dat ik wat moet behelpen. Misschien toch maar eens overwegen om voor die opnamedag elke maand een deal te sluiten met het tuinkantoor dat bij ons in de straat te huur staat?

 

Canon 200d/Rebel SL2 

Deze oudere Canon is ideaal als vlogcamera en kan je daarnaast momenteel ook goedkoop in een set kopen. Ikzelf heb hem in het zilver/bruin gekocht, daar dat gewoon afgrijselijk lelijk is en ik zo altijd mijn camera direct zal herkennen. πŸ˜‰

    • Flipscherm dat ook naar voor kan kantelen
    • Externe microfoon ingang
    • Autofocus
    • Al oudere camera dus scherp geprijsd momenteel
    • Heeft geen 4k video, maar dat is iets wat ik momenteel nog niet nodig heb

Rode videomix Rycote 

Eerst heb ik een zogenaamde Lavalier microfoon gebruikt (prikmicrofoon waarvan ik dit type heb gekocht), maar het geluid was veel te hol in mijn dailycave, dus daarom gebruik ik nu deze richtmicrofoon van Rode (als in dΓ© referentie in dit type microfoons).

Deze werkt wel met een 9V batterij, dus de gewoonte ervan maken, om deze steeds mooi af te zetten na een opnamesessie.

Die Boya Lavalier microfoon werkt trouwens ook op mijn smartphone, dus ga ik zeker gebruiken als ik eens ergens een interview of standup wil gaan opnemen.

 

Falcon Eyes Soft LED Lamp Set Dimbaar DV-80SL-K2 incl. Accu 

Ik heb wel wat natuurlijk licht op mijn bureau, maar veel is het niet en het is best een donkere hoek (dailycave weet je wel πŸ˜‰ ). Dus naast 2 LEDspots aan plafond heb ik ook nog een externe LED-belichting erbij genomen. Handig vooral dat deze met oplaadbare accu werkt en perfect dimbaar is.

Ik wil nog wel eens testen of een LED ringlicht een beter resultaat geeft.

Backdrop

Als ik iets heb geleerd, dan is het wel een geschikte achtergrond/backdrop voorzien. Een kruidenrekje en wat iconische gsm’s uit mijn verzameling, onze rally-plaat en de Carbon YouTube button die ik van Matthieu kreeg doen hun ding.

 

Statief en Tripod voor LED lamp

In mijn mini homeoffice ziet dit er dan zo uit (enja afgelopen weekend duchtig opgeruimd en een hoop IT-materiaal weggeschonken).

update: ondertussen heb ik ook de nodige geluidsdemping aangebracht voor betere akoestiek.

En nu?

Ik heb nog veel te leren en bij te sturen. Deze zomer wil ik dan ook bij wat mensen met meer ervaring eens langsgaan. Wie tips en tricks heeft van blogs of vlogs die ik zeker moet volgen om meer te leren hierover, shoot! πŸ‘‡

Daarnaast wil ik ook wel eens experimenten met een greenscreen en flay-lay videowerk tijdens productreviews. Daarnaast wil ik ook verder beeld en geluid beter krijgen en natuurlijk mijn spreekstijl, achtergrond (dat bewegend scherm was geen goed idee bijvoorbeeld) en inhoud van de video’s.

Maar dit kleine detail in mijn homeoffice background zegt ook alles: Fuck it, Ship it! (en nu zet ik me schrap voor de reacties πŸ˜‰ ).

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments