Video, video, video,… is reeds enkele jaren steeds belangrijker aan het worden en zal dit ook blijven. Natuurlijk experimenteer ik ook met video op YouTube (soms met onverklaarbaar succes) en zijn mijn klanten hier ook mee bezig.

Ik heb dan ook veel respect voor wie met video naar de next level aan het gaan is en dan geef ik direct toe dat ik fanboy ben van Casey Neistat (de afgelopen dagen op roadtrip te volgen door de US naar zijn nieuwe woonst), Dan Mace (en deze hilarische Tech Tuesday intro) en Marques Brownlee (zie zijn 2019 gear studio video).

Dichter bij huis volg ik met veel plezier de social media van Peter van Keer, die in Antwerpen in zijn videostudio vele vlogs, podcasts en interviews shoot van anderen.

 

 

Hoe dan leren video maken?

Just do it and learn by failing… 😉 Dus de afgelopen weken ben ik inderdaad wat gestart met experimenteren in mijn eigen piepkleine homeoffice (aka “de Dailycave” die niet meer is dan 6m2) en dit in samenwerking/opdracht van KBC (waar ik geregeld mee samenwerk). Zo heb ik externe deadlines, schrijf ik eerst het verhaal uit en dwing ik mezelf om die comfortzone van blogs (met dt-fouten) te verlaten.

Enja de eerste KBC Digitale Update voor Ondernemers is dan ook gelanceerd op hun Linkedin kanaal en Youtube channel.

Toen ik enkele weken geleden reeds deelde op Linkedin dat ik video’s ging maken, kreeg ik reeds de nodige tips en tricks mee en ook deze waarschuwing (yep, video maken is hard!).

 

Mijn vlog/homestudio basic setup?

Ikzelf ben echt een fan van homeoffice/studio-tours (zoals die Marques – Casey studiotour) en daarom dat ik ook even hier plaats hoe ik “lowbudget” nu wat aan het experimenteren ben met video (naast mijn bestaande grote GoPro set natuurlijk).

Als je weet dat mijn “Dailycave” maar een goede 6m2 groot is, dan weet je dat ik wat moet behelpen. Misschien toch maar eens overwegen om voor die opnamedag elke maand een deal te sluiten met het tuinkantoor dat bij ons in de straat te huur staat?

 

Canon 200d/Rebel SL2 

Deze oudere Canon is ideaal als vlogcamera en kan je daarnaast momenteel ook goedkoop in een set kopen. Ikzelf heb hem in het zilver/bruin gekocht, daar dat gewoon afgrijselijk lelijk is en ik zo altijd mijn camera direct zal herkennen. 😉

    • Flipscherm dat ook naar voor kan kantelen
    • Externe microfoon ingang
    • Autofocus
    • Al oudere camera dus scherp geprijsd momenteel
    • Heeft geen 4k video, maar dat is iets wat ik momenteel nog niet nodig heb

Rode videomix Rycote 

Eerst heb ik een zogenaamde Lavalier microfoon gebruikt (prikmicrofoon waarvan ik dit type heb gekocht), maar het geluid was veel te hol in mijn dailycave, dus daarom gebruik ik nu deze richtmicrofoon van Rode (als in dé referentie in dit type microfoons).

Deze werkt wel met een 9V batterij, dus de gewoonte ervan maken, om deze steeds mooi af te zetten na een opnamesessie.

Die Boya Lavalier microfoon werkt trouwens ook op mijn smartphone, dus ga ik zeker gebruiken als ik eens ergens een interview of standup wil gaan opnemen.

 

Falcon Eyes Soft LED Lamp Set Dimbaar DV-80SL-K2 incl. Accu 

Ik heb wel wat natuurlijk licht op mijn bureau, maar veel is het niet en het is best een donkere hoek (dailycave weet je wel 😉 ). Dus naast 2 LEDspots aan plafond heb ik ook nog een externe LED-belichting erbij genomen. Handig vooral dat deze met oplaadbare accu werkt en perfect dimbaar is.

Ik wil nog wel eens testen of een LED ringlicht een beter resultaat geeft.

Backdrop

Als ik iets heb geleerd, dan is het wel een geschikte achtergrond/backdrop voorzien. Een kruidenrekje en wat iconische gsm’s uit mijn verzameling, onze rally-plaat en de Carbon YouTube button die ik van Matthieu kreeg doen hun ding.

 

Statief en Tripod voor LED lamp

In mijn mini homeoffice ziet dit er dan zo uit (enja afgelopen weekend duchtig opgeruimd en een hoop IT-materiaal weggeschonken).

update: ondertussen heb ik ook de nodige geluidsdemping aangebracht voor betere akoestiek.

En nu?

Ik heb nog veel te leren en bij te sturen. Deze zomer wil ik dan ook bij wat mensen met meer ervaring eens langsgaan. Wie tips en tricks heeft van blogs of vlogs die ik zeker moet volgen om meer te leren hierover, shoot! 👇

Daarnaast wil ik ook wel eens experimenten met een greenscreen en flay-lay videowerk tijdens productreviews. Daarnaast wil ik ook verder beeld en geluid beter krijgen en natuurlijk mijn spreekstijl, achtergrond (dat bewegend scherm was geen goed idee bijvoorbeeld) en inhoud van de video’s.

Maar dit kleine detail in mijn homeoffice background zegt ook alles: Fuck it, Ship it! (en nu zet ik me schrap voor de reacties 😉 ).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

Een ruime studio is een droom. Ik zit ook altijd jaloers te kijken naar de ruimte van MKBHD. Zo kan je vaak ook een iets bredere lenshoek nemen en niet alleen je hoofd vooral tonen, maar een groter deel van je ruimte en je lichaam. Is ook nodig soms voor product reviews als er een product voor je neus op tafel ligt.

Maar goed. Mijn home office is ondertussen een extra kinderkamer geworden, dus ik maak mijn video’s overal in huis en in de tuin. Enkel in de tuin is het vaak qua audio moeilijk door domweg vogel getwitter of voorbij rijdende luide motoren in de verte.

4 jaren geleden

Herman

redelijk wat opmerkingen over geluid, maakt het heel amateuristisch:
1) Zet het uit je hoofd om op de zelfde plaats geluid en beeld op te nemen. Dus geen micro op je camera monteren. Micro zo dicht mogelijk bij de geluidsbron zetten (in dit geval je stem). Zo vermijd je echo en omgevingslawaai. Zoe een statiefje om je Rode microphone op te zetten in de buurt van je stem, maar buien beeld
2) gebruik niet de geluidskaart van een Canon. Zelfs die van de dure 5D zijn crappy. Beter is het geluid apart opnemen met je smartphone of ipad via een van de vele apps. Er was er ooit één die rechtstreeks in dropbox bewaarde. Super handig voor de montage. Wat is de beste manier om te monteren? Neem zowel het geluid op via de micro als via de ingebouwde micro van de camera. In het begin van de opname klap je drie maal in je handen. Dit geeft op beide geluidsopnames 3 piekjes en die zet je dan over elkaar in de montage. De opname van de camera kan je dan wegdoen.

Je kadrage is niet zo goed, werk eerder met de gulden snede en zet in het lege vlak van 2/3 je ondersteunende tekst.

Je moet ook wat experimenteren met andere cameraposities want je zit niet helemaal op je gemak. Zet je eens aan de computer en experimenteer eens met een gratis programma OBS, laat vb multicamera toe en live streaming. Super speelgoed!

Achtergrond:
Geen bewegende beelden op de achtergrond, leidt alleen maar af
Is niet evenwichtig
Een lampje zou ook geen kwaad kunnen

Je structuur van je video is niet goed, hij houdt de aandacht niet vast. Je gebruikt vb te weinig ‘hooks’. Is wat te veel om uit te leggen hier.