Na het automatiseren van meldingen van mijn wasmachine in mijn Home Assistant dashboard, wilde ik nog eens een stapje verder gaan. Met dank aan dit super topic op het Tweakers forum over leuke home automation ideetjes, ben ik aan de slag gegaan met het slimmer maken van de brievenbus.

 

Intermezzo: wat is Home Assistant?

Home Assistant is een open-source platform dat je op een eenvoudige Raspberry Pi minicomputer plaatst om lokaal in je thuisnetwerk je huis te kunnen gaan aansturen. Meer info, zie deze oude blogpost.

Wanneer je Home Assistnat opzet, gaat het paltform zelf in je thuisnetwerk trouwens op zoek naar ondersteunde apparaten (zonnepanelen, Sonos, Google stuff, …).

 

Euhm, waarom een slimme brievenbus?

80% van de tijd ben ik thuis aan het werken en dan is het gewoon leuk om te weten wanneer ik eens naar buiten kan wandelen om de brievenbus leeg te maken.

OK, het was ook gewoon een leuk projectje omdat het kan en ik het eens wilde proberen. #alwaysbelearning 😅🤷‍♂️

 

Enter de Zigbee rabbithole

Zigbee is een open standaard, waarmee IoT-dingen met elkaar kunnen praten in huis. Meer en meer apparaten in de home automation sector, werken dus met elkaar.

Zigbee is een laagenergie, lage-datarate draadloze communicatie standaard die wordt gebruikt in IoT-apparaten voor huisautomatisering, verzameling van gegevens van medische apparaten en vergelijkbare toepassingen. Het werkt op de 2,4 GHz-frequentieband en gebruikt mesh-netwerktechnologie, waardoor meerdere apparaten met elkaar kunnen communiceren om het totale bereik van het netwerk te vergroten.

Het unieke van dit netwerk is dat het vanuit een mesh-oogpunt werkt. De apparaten gaan elkaars berichten dus doorsturen en op die manier zorgen voor een zo stabiel mogelijk netwerk doorheen je huis.

Home Assistant werkt hier volledig mee samen (door de ZHA integratie – Zigbee Home Assistant) en onlangs kocht ik de SkyConnect Zigbee connector van Nabucasa (het bedrijf achter de Home Assistant software die ik wel eens wilde steunen). Na het inpluggen in de USB-poort van mijn Raspberry Pi heeft deze nu een connector om met Zigbee apparaten te gaan communiceren. Ik heb deze trouwens in Denemarken besteld (waar hij gewoon op stock is).

Enja een Zigbee connector kan je best ALTIJD met een USB extender kabel aansluiten (om interferentie tegen te gaan).

Dus stap 1 is gezet, we kunnen met Zigbee dingen gaan communiceren.

FYI: De volgende jaren gaan we zien dat Matter/Thread de nieuwe alles overkoepelende standaard gaat worden. Deze SkyConnect is hierop voorzien, maar momenteel staat het dus nog allemaal in zijn kinderschoenen.

 

Hue Motion bewegingssensor

1 van die bedrijven die zijn IoT apparaten via Zigbee laat communiceren is Philips Hue. Zij hebben een kleine Hue Motion bewegingssensor (35EUR op amazon.nl42EUR op bol.com44EUR bij Coolblue), die lang op een batterij kan werken en een sterke magneet aan de achterkant heeft.

De Hue Motion Sensor heb ik dan ook eenvoudig in de brievenbus bovenaan aan de achterkant vastgezet met de sterke magneet die achteraan de sensor zit.

En klaar, niet?

 

PS: Ja ik had dus ook een goedkopere IKEA Tradfri sensor kunnen kopen of zelf een esp32 kunnen programmeren. Of nog 1 van de vele andere Zigbee sensors (al dan niet in China besteld). 🤷‍♂️

 

Damn het bereik is niet ver genoeg, enter het IKEA Tradfri ecosysteem

Zigbee is een low-energy standaard, wat zoveel gaat betekenen als dat de range best kort is (als in 10m kort). Dus mijn brievenbus staat te ver van mijn homeoffice en de Hue Motion sensor kan niet communiceren, wanneer de postbode langskomt. 🤦‍♂️

MAAR we hebben hierboven dus geleerd dat Zigbee vanuit een mesh-principe gaat werken. Als ik dus een Zigbee apparaat tussen de brievenbus en mijn homeoffice plaats, dan gaan de signalen wel mooi doorgegeven worden.

En laat IKEA nu ook zo een bedrijf zijn, die al zijn slimme toestellen met Zigbee laat communiceren. Reeds in 2016 besprak ik hier de eerste IKEA Tradfri slimme lampen en in 2017 was ik de lokale API van die Tradfri apparaten aan het bespelen. 🔥👌

Sinds 2019 werken de Tradfri productjes nu met Zigbee en zijn ze dus volledig combineerbaar met andere Zigbee dingen. 🤗

Dus een e-commerce bestelling bij IKEA later, lagen er hier wat IKEA Zigbee apparaten klaar, waaronder de IKEA Tradfri signaalversterker van 13EUR (rechts op de foto te zien).

Tip voor het toevoegen van IKEA Tradfri apparaten in je netwerk is dat je deze in een stopcontact dicht bij je Zigbee Connector gaat plaatsen. In Home Assistant kan je op de Zigbee coordinator de “add devices via this device” wizard opstarten, waarna de Skyconnect op zoek gaat naar nieuwe Zigbee devices.

De ultieme tip die ik diende te doen, wat om 10sec de reset-knop in te drukken op de IKEA Tradfri apparaten met een dun pinnetje. Enkele seconden later werden deze nieuwe Zigbee apparaten dan toegevoegd.

In Home Assistant kan je trouwens een mooie netwerkmap oproepen met al je Zigbee apparaten en op welke manier ze met elkaar gaan communiceren.

Hoera mijn Hue Motion Sensor gaat nu via die IKEA Tradfri signaalversterker met mijn Home Assistant communiceren nu. 🤓🔥

 

 

Automatiseren in Home Assistant

Eens dat allemaal er is, is het automatiseren niet meer dan enkele klikken werk. Wat je hier ziet is niet meer dan dat wanneer de Motion sensor beweging gaat detecteren er volgende zaken gaan uitgevoerd worden:

  • Een notificatie op mijn GSM
  • De Twinkly ledsnoer in mijn bureau wordt afgezet (als visuele clue)
  • een delay van 3uur (zodat als ik de brievenbus dan leeg maak er niet direct opnieuw een notificatie gaat gebeuren)

Het resultaat ziet er dan zo uit van notificatie op mijn smartphone en dit dus zonder dat ik ook maar 1 lijn code heb moeten programmeren. It just works.

 

Ga ik hier nu nog verder mee spelen? Zeker. 1 van de zaken die ik al lang wil doen is ons kippenhok wat automatiseren. Er is reeds een lichtbestuurd “dom” kippenluikje, daar we een vaste steenmarter hebben, die wel kippetjes lust als nachtelijke snack. Dus zeker zijn dat de kippen binnen zitten en het luik dicht is, is wel een leuke uitdaging.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments