Update april 2017
IKEA heeft nu ook de bijhorende netwerkhub en tradfri app gelanceerd.


IKEA kan me de laatste jaren wel bekoren, doordat ze hun productenlijn mee verder uitbreiden (al zijn er ook tegenstemmen die het allemaal te hipster vinden gaan).

Zo ben ik superfan van mijn Bekant standing desk (die ondertussen ook op het werk is opgedoken) en de oplossingen voor draadloos opladen.

Een nieuwe productlijn die er nu bijkomt is SMART Lighting. IKEA is al vorig jaar volledig geswitched naar LED-lampen in België en verkoopt dus enkel nog energiezuinige LED lampen. De lancering van de smart lighting lijn is sinds 1 oktober in 4 pilootlanden gestart: Zweden, Tsjechië, Italië en België. Vanaf april 2017 komen pas de andere landen aan de beurt. Een mooie wereldprimeur dus voor ons landje!

Smart lighting?

Slimme LED lampen zijn er hier al veel voorbijgekomen (lampen met een speaker in of een projector).

Ikzelf heb een testsetje in huis van de TRÅDFRI LED lampen om zelf eens te ondervinden hoe dit nieuwe product aanvoelt in real life omstandigheden. Dit product is trouwens de eerste stap van IKEA in de IoT wereld.

Deze smart LED lampen zijn het best te vergelijken zijn met bijvoorbeeld (de overpriced) Philips Hue lampen. Belangrijk is dat IKEA ervoor kiest om er geen veelkleurig disco-gedoe van te maken en kiest voor het dimmen van licht in het witte spectrum (van koud wit tot warmer geel/rood wit voor de kenners: 2200, 2700 en 4000 Kelvin).

Hieronder een collage van 3 onbewerkte smartphone foto’s met de 3 verschillende kleurstanden, zoals ik de lamp nu gebruik in de leeslamp aan de zetel.
ikea TRÅDFRI led lamp

Gisterenavond ook even een Instagram filmpje gemaakt, waarbij ik door de verschillende standen loop.

TRÅDFRI LED lampen met afstandsbediening

Dankzij een kleine handige afstandsbediening kan je eenvoudig tot maximaal 10m ver de geschakelde LED-lampen gaan bedienen. Indien je meer LED lampen gaat connecteren, dan geven ze het signaal naar elkaar door. De afstandsbediening heeft ook een muurbevestiging, waarin de afstandbediening eenvoudig kan worden vastgeklikt.

1 afstandbediening kan tot maximaal 10 lichtbronnen gaan bedienen en het leuke is dat er lampen zijn voor traditionele E27 fittings, maar evengoed voor LED-spotjes.

ikea-tradfri-led-lamp

De connectiviteit tussen afstandsbediening en lampen verloopt via de open standaard Zigbee Light Link. Deze standaard werkt ook op de 2,4GHz band (zoals de meeste wifi-netwerken). Momenteel is er nog geen app voorzien, maar door het feit dat ze met Zigbee werken kan dit op termijn nog steeds toegevoegd worden. Hierdoor communiceren ze ook met andere lampen op het Zigbee protocol.

Dringend eens horen bij de collega’s wie er een Hue bridge in huis heeft om te kijken of deze lamp eraan gekoppeld kan worden.

Het product uit die smart lighting lijn, die ik nu alvast op mijn wishlist heb geplaatst is een LED-lichtpaneel voor in mijn homeoffice. Zeker in de winter heb ik daar te weinig natuurlijk licht (klein raam dat uitkijkt op het NO) en kan ik wel wat extra niet-direct licht gebruiken.

IKEA brengt hierbij een goedkoper alternatief, dat vooral plug-and-play is. De super eenvoudige configuratie/installatie bestaat uit het insteken van de batterij in de afstandbediening en de lamp ergens in een bestaande fitting schroeven. Geen configuratie met apps, netwerken of iets anders nodig met deze Tradfri lampen.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mariet
7 jaren geleden

Stel dat je er 5 lampen op aansluit, 3 in de keuken en 2 in de living, doen ze dan alle 5 steeds hetzelfde of kan je die 3 van de keuken apart bedienen van die van de living?

Reply to  Mariet
7 jaren geleden

Dan ga je aparte afstandsbedieningen moeten bijkopen.

Jord
7 jaren geleden

Kan je 2 remote’s koppelen aan één lamp(engroep)? Zou handig zijn om een wisselschakeling te vervangen bij renovatie van een gang bij me thuis. Info vond ik niet terug op de handleiding op de ikea-site.

Reply to  Jord
7 jaren geleden

Goede vraag.

Als ik het koppelmechanisme bekijk, zit de intelligentie in de controller en niet in de lamp. Dus een lamp heeft niet door welke controller de besturing doet. Ik vrees wel dat er soms gekker effecten kunnen voorvallen.

Jord
Reply to  Jord
7 jaren geleden

van service.be@ikea.be:

Helaas is het niet mogelijk om met twee TRADFRI afstandbedieningen dezelfde lampen te bedienen. U kan wel met één afstandsbediening meerdere lampen bedienen.

Reply to  Jord
7 jaren geleden

Thx!

Peter
7 jaren geleden

Kan een Ikea smart lamp gekoppeld worden aan Philips hue bridge?