In oktober lanceerde ik hier reeds de blogpost over de eerste versie van de connected LEDlampen van Ikea. Een draadloze afstandsbediening en een dimbare LEDlamp van IKEA was toen alles wat werd gelanceerd. Ik ben de laatste jaren steeds grotere fan aan het worden van de innovatieve producten van Ikea en mijn Bekant standingdesk wordt bijna dagelijks gebruikt.

Op 1 april 2017 werd nu de volledige TRÅDFRI Smart Lighting collectie gelanceerd, die zorgt voor een uitbreiding van het ecosysteem met nu ook een netwerkhub en iOS app/Android app.

Met dank aan Ikea hebben we reeds een testsetje in bezit gekregen met de nieuwe bridge, waardoor de Android/iOS app kan worden gekoppeld aan de Tradfri LED lampen (de Tradfri starterset).

Nog een Hub erbij!

Onze goudvissen hebben nu uitzicht op onze R7000 wifi-router, Sonos-bridge, Netatmo weerstation hub en een Anker Powerport. Ze leven al 4 jaar, dus die straling valt nog wel mee (voor goudvissen dan).

Ik zal eerlijk zijn dat het koppelen van mijn onderdelen met de app via de hub niet echt vlekkeloos verliep, maar dit was doordat ik het dus fout aan het doen was (RTFM). Je hebt enkel de koppelingsknop op de afstandsbediening nodig en deze van de hub moet/mag je niet aanraken. Oeps. 😉

De app zelf is super eenvoudig in gebruik en maakt het mogelijk om tot 10 LED-lampen te gaan bedienen en daarnaast vooral de nodige timers te gaan instellen (bij het ontwaken, wanneer je in de winter later thuis bent,…).

Belangrijk om weten is dat alles enkel op je lokaal netwerk werkt. Er is dus geen centrale server (meer hierover hieronder).

Naast de hub en reeds bestaande lampen en draadloze bediening, zijn er nu ook extra lichtpanelen, kastdeuren met led-verlichting en vooral een draadloze bewegingssensor toegevoegd.

Is er een Tradfri API of interface naar?

In vroegere interviews heeft IKEA beloofd om een open API interface te gaan aanbieden naar de Tradfri producten, zodat je deze kan connecteren met vele andere services. Momenteel is deze nog niet beschikbaar en werkt alles enkel lokaal. IKEA doet het stap voor stap met hun Tradfri ecosysteem.

Er is dus nog geen mogelijkheid om met de app van buitenshuis je lichten te gaan bedienen. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om de Tradfri producten al te gaan aansturen, daar je de bestaande communicatie tussen de app en de gateway (via CoAP -Constrained Application Protocol) op je lokaal netwerk kan gaan reverse engineering. 😉

1 van mijn goede voornemens dit jaar is meer technisch worden. Vanaf nu ga ik dus meer op onderzoek op Github en techforums naar discussies over testgadgets. Zeker daar 2017 mijn jaar van security & privacy is, wil ik ook echt weten hoe veilig die IoT gadgets zijn in mijn netwerk.

Niets beter dan zulke discussies volgen (sommige zaken bijkomend opzoeken) en meevolgen hoe slimmere mensen reverse engineering toepassen op zulke IoT producten. En hier scoort IKEA echt een pluim.

Deze Github discussie en deze repository heeft me dan ook op het goed pad gezet om zelf aan de slag te gaan met de juiste packages en terminal-instructies.

Wat weet ik ondertussen over mijn Tradfri setje:

  • Via commando “arp -a” ben ik te weten gekomen dat welk ipadres de Tradfri hub op mijn thuisnetwerk heeft gekregen.
  • Er is connectie mogelijk over poort 5684 met de security key op de achterkant van de gatewayhub. Alle data is dus mooi geëncrypteerd op je lokaal netwerk.
  • via de coap-client commando’s kan ik nu de id’s van geactiveerde devices terugvinden en de verschillende functies aanspreken (5750 Application Type, 5850 On/Off, 5851 Dimmer,5706 Colour)

Momenteel is er geen wifi-connectie mogelijk (en heb je dus bekabeld netwerk nodig voor de hub), maar alles is hardwarematig wel voorzien blijkbaar.

Je moet iets op zaterdagochtend, niet? 😉
https://www.instagram.com/p/BSnesNQAWNz/?taken-by=dailybits

Leuk om te zien dat IKEA het dus grondig en stap voor stap aanpakt en niet snel snel snel met een halve implementatie komt. Om natuurlijk in de komende jaren volledig relevant te worden, zal er een eenvoudige lokale interface moeten gaan komen, zodat de Tradfri setjes gaan kunnen spreken met Amazon Alexa, Google Home, Apple Homekit,…

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Alexander
7 jaren geleden

Op aanraden van dit artikel gekocht! Werkt heel goed. Nu enkel op zoek naar een manier om mijn hub/lampen te bedienen van op afstand (zodat ik timers kan instellen als ik dat ben vergeten en al op vakantie ben vertrokken).