De afgelopen weken waren zowel zeer drukke dagen in mijn hoofdberoep als vele avonduren voor het bijberoep met het op punt stellen van mijn Tour de France campagne (en de rest in mijn websitenetwerk).

Facebook vanuit een ondernemersstandpunt intrigeerde me al langer en ik zocht al even naar een nieuw project om er eens echt mee aan de slag te gaan.

Toen ik deze zomer dan las dat het in 2013 de 100ste editie van de Tour de France wordt gereden en dat alle registers worden opengetrokken door organisator ASO, was de keuze snel gevallen.

Ik had enkele jaren geleden al met een domme blogpost over het parcours van de touretappe op 4 juli 2010 reeds een leuke piek in de stats gehad en wist dat dit onderwerp goed kan socren.

Na een avondje google-resultaten doorneuzen zag ik direct dat er weinig directe concurrentie op dit vlak is in ons Vlaams web-wereldje en kwam het plan er om een centrale Tour de France website te maken voor de 2013 editie: routetourdefrance.be.

Met de officiële voorstelling van het parcours van de Tour de France 2013 in Parijs op woensdag 24 oktober is de nichewebsite voorgoed gelanceerd richting de rondestart eind juni 2013. Daarom deze casestudy-blogpost.

Wie eerst is…

Reeds enkele maanden domineert mijn simpele wordpress-website alle belangrijke keywords omtrent de Ronde van Frankrijk 2013. Op deze manier scoorde ik direct na de voorstelling van het nieuwe parcours.

Kwa linkbuilding heb ik (nog) niet veel zaken gedaan en met een paar juiste linkjes was het toch mogelijk mooi bovenaan te verschijnen. Hier is nog veel werk aan, om een blok te kunnen maken tegen de nieuwssites, die met alle aandacht gaan lopen tergen dat de Tour echt start.

Gelukkig beginnen de mensen uit de community de website nu zelf te verspreiden op blogs en forums, wat de hefboomwerking is van een groeiende community.
google results

Community via Facebook

Dit onderwerp leent er zich perfect toe voor het uitbouwen van een community, die de website vrijwillig en goedbedoeld gaat promoten en verspreiden.

Na mijn eerste ervaring met het uitbouwen van een facebook fanpage door het plompweg kopen van fans (zie mijn casestudy omtrent het kopen van Facebook likes) ben ik nu gaan experimenteren met Facebook ads.

Eind augustus heb ik de Facebook fanpage RondevanFrankrijk2013 aangemaakt, die nu een goede 2 maanden draait.
facebook fanpage

Als ik nu trouwens terugkijk, heb ik de kapitale fout gemaakt door in de fanpagenaam het jaartal 2013 te verwerken. Gelukkig geeft Facebook je de kans om 1-maal je Facebook username te wijzigen, wat ik dus zeker ga tegen volgend jaar.
tour de france fanpage

In 2 maanden tijd heb ik de Fanpage kunnen laten groeien tot een ware community met ondertussen net geen 2000 fans. Elk bericht dat geplaatst wordt geeft direct de nodige interactie, likes en clicks,… van de zeer wielerminnende fans. Missie geslaagd dus als niet-wielerfreak! 😉
facebook insights

Facebook ads

Met een totaal budget van 150€ heb ik getracht op een zo efficiënt mogelijke manier de fanbase van mijn Facebook fanpage uit te laten groeien, dus hiervoor heb ik volgende 3 soorten ads gebruikt:

1. CPC click campagne gericht op fans van wielrennen & Tour de france in België en Nederland

 • Reach: 43.000 Facebook gebruikers
 • Clicks: 1,465
 • CPC: 0.05€
 • Page likes: 903

Eens mijn Facebook page wat aan het aangroeien was, ben ik overgestapt naar stap 2:

2. CPC click campagne gericht op de vrienden van fans van mijn Facebook page

 • Reach: 501.052 impressies
 • Clicks: 1,427
 • CPC: 0.05€
 • Page likes: 716

Dit zijn de gekende ads aan de rechterkant van je timeline, waarbij je ziet dat enkelen van je vrienden een bepaalde page hebben geliked.
facebook ads likers

De voorstelling van het nieuwe parcours naderde op woensdag 24 oktober, dus toen heb ik het nieuwste ads-idee van Facebook eens boven gehaald: de promoted post.

3. Promoted post met link naar mijn Touretappes overzicht website

 • Momenteel 4€ gespendeerd van 8€ adbudget
 • Reach: 3284
 • Page post likes: 24
 • Page Likes: 12
 • Link Clicks: 5

Dit geeft op de post volgende cijfers van views:

Dus veel views, maar amper echte acties, dus niet het sop waard. Verschillende social media mensen zijn ondertussen ook aan het experimenteren met die promoted posts en daar lees ik geregeld negatieve verhalen over veel exotische likers.

Ik heb ook wel wat Oosterse likers gekregen op die promoted post, maar dit zijn meestal toch personen met een fietshelm of fiets in hun profielpic, dus niet direct verdacht.

Ook de totale herkomst van mijn fans is redelijk mooi met voornamelijk Belgische en Nederlandse fans.

Edgerank?

Facebook heeft na zijn mislukte beursgang dringend meer inkomsten nodig om de morrende aandeelhouders gerust te stellen.

Hiervoor hebben ze Edgerank bedacht, die nu ook fanpages sterk is aan het beïnvloeden. Standaard zien nog amper 10-30% van je fans je facebook posts verschijnen in hun timeline. Als bedrijf besef je zo meteen weer dat je hele Facebook opzet nog steeds eigendom is van hen. Je mag nog zoveel moeite doen om je Fanpage uit te bouwen, op het einde beslist Facebook hoeveel mensen jou eigen content gaan zien.

Enkele testjes van mezelf (en het volgen van de tweets van o.a. @barvee (zie tweets 1, 2 en 3) laten zien dat het aantal reacties een steeds sterkere factor is geworden.

Meer reacties op een post = groter procentueel aantal van je fans, die je posts te zien krijgen

DIt is dus dan ook de reden, dat je al die community managers op hun facebook pages continu vragen stellen aan hun fans in hun Facebook posts. 😉

Conversie naar de website?

De bedoeling van de Facebook fan community is natuurlijk deze gebruiken voor een conversie naar mijn website (waar ik iets kan verdienen aan die fans).

Periode 15/8 – 23/10 Periode 24/10-25/10
visits 4531 1165
Pageviews 8444 2664
Facebook bezoekers 465 250

Dus in totaal een 685 Bezoekers vanuit Facebook, die een bouncerate hebben van 63% (net iets hoger dan de gemiddelde bouncerate van 58%).

Hieronder hoe dit eruit ziet in Google Analytics met 2 pieken: de eerste toen de Belgische media de geruchten over het parcours oppikten, de tweede na de voorstelling op 24/10.
analytics stats

De touretappes overzicht pagina heeft momenteel een 150 Facebooklikes (met bijhreonde plaatsing in die bezoekers hun timeline) gekregen, wat de bal natuurlijk verder doet rollen.

Monetizen?

Zomaar wat geld steken in het kopen van ads op Facebook om hun aandeelhouders te plezieren is ook maar een onnozele hobby. De volgende weken/maanden staan dus in het teken van het monetizen van de gerichte bezoekers op deze website. Momenteel zijn de inkomsten stijgende en volgende zaken staan nog op mijn todolijst:

 • Betere design met ingewerkte Google adsense ads (die momenteel reeds voor de nodige dagelijkse euro’s zorgen)
 • De nodige detailblogposts gericht op toeristen, die de Tour de France willen gaan opzoeken. Zo heb ik al de eerste etappes uitgeschreven, die bijvoorbeeld de ploegentijdrit etappe in Nice met bijhorende booking.com inkomsten.
 • Verder de affiliate sales verhogen van gerelateerde producten (wat nu ook al wat sales oplevert. Iemand nog een playstation3/Xbox game voor de kerstcadeaus hebben?
 • De eerste gesponsorde advertorials en advertentie-deals zijn ook al geregeld en komen er aan.

benieuwd of ik deze website ook naar het inkomstenniveau kan brengen, dat andere websites uit mijn netwerk halen.

Disclaimer: Ik ben maar een bijberoeper en daarom probeer ik zoveel mogelijk informatie te delen, zodat ik kan leren uit de foutieve redenering, dat ik zou maken. Dus corrigeer me gerust!

In totaal heb ik nu 2500 likes verspreid in 4 Fanpages zitten, dus ideaal om de volgende maanden hier wat mee te gaan testen en bijleren.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
11 jaren geleden

Bedankt voor de tweets Herman. Je kan die eventueel integreren in je tekst zodat er een directe mogelijkheid bestaat om die persoon te volgen ipv zo een link. Is best wel mooi 🙂
Daarnaast zou ik je like button niet op het niveau van een pagina doen maar op siteniveau. Hierdoor krijg je meer de indruk dat de pagina populair is 🙂 Op voorbeeld http://www.zucht.be/vrouwen/beauty/tips-om-kort-haar-te-stylen/ doen we dat en dan lijkt alsof meer of 3k het bericht leuk vinden …