Twitter, een social media netwerk, waar ik met veel plezier een maandelijks bedrag zou voor willen betalen (met Jan Seurinck erbij zijn we al met 2). Een powertool voor mezelf om op de hoogte te blijven van het SEO/Inbound Marketing/Hubspot wereldje, enkele buitenlandse journalisten te volgen en real-time events te kunnen volgen.

Heerlijk om na een werkdag ’s avonds in de zetel op de iPad mini doorheen mijn feed te scrollen en snel deze te scannen. Favorites uitdelen voor zaken, die ik nadien wat rustiger ga lezen, nieuwe accounts volgen, die iets zinnig te vertellen hebben.

Twitter zit echter met een probleem

Twitter is niet mainstream aan het gaan en is meer en meer een powertool aan het worden voor specifieke doelgroepen (zoals mezelf). Ook de maandelijkse social media monitor vanop BVLG toont dit duidelijk (deze blog werd trouwens deze week 10 jaar! Nice one Bruno!).

Als agency gebruiken wij Twitter voor advertentiecampagnes (zie ook mijn case rond Twitter Ads), maar toch blijf je hier steeds rekening houden met de redelijk beperkte actieve userbase in België en de specifieke doelgroepen aanwezig op het platform. Instagram advertenties zullen dus sneller ingezet worden vanaf de volgende dagen.

Al dit tegenvallend nieuws is natuurlijk niet zo leuk voor het beursgenoteerde Twitter en dit is dan ook goed te zien in de koers van de TWTR aandelen.
TWTR stock

Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen

Twitter is dan ook reeds langere tijd wanhopig op zoek naar nieuwe manieren om toch mainstream te gaan worden. Om zo meer gebruikers op zijn platform te krijgen en op die manier grotere advertentieinkomsten te gaan halen.

Enkele vreemde berichten, die de afgelopen weken voorbijkwamen. Ik mag hopen dat ze niet allemaal waarheid worden:

1. De afgelopen dagen zijn er steeds meer geruchten over het feit dat Twitter zijn 140 karakters limiet aan het herbekijken is. Reeds enige weken kan je in Direct Messages reeds meer dan 140 karakters gebruiken, wat ik dan ook al veel heb gebruikt.

Het weghalen van de 140 karakters limiet in de Twitterstream zou echter zeer nadelig zijn, daar het snel scannen van je stream, dan niet meer doenbaar zal worden.

2. Twitter links gaan naar HTTPS vanaf 1 oktober. Vanaf 1 oktober zal een link in een tweet dan ook 23 karakters kosten ipv. 22 karakters ervoor.

Dit zal vooral nadelig voor bvb. mijn analytics, daar ik zo referral gegevens ga missen. Zie ook mijn Intracto blogpost over referral gegevens en HTTPS.

https_referral_verkeer_1

3. Nieuwe inkomstenmodellen worden krampachtige uitgevonden, zoals een buy-now knop.

4. Volgens mij de slechtste beslissing werd via een onschuldige announcement op een Twitterdeveloper community geplaatst: A new design for Tweet and follow buttons. De gekende Twitterbuttons (zoas je die ook hier onderaan de blogpost kan vinden) worden vervangen door een nieuwere variant (in lijn met de redesign van de Twitter app afgelopen zomer).

Belangrijker is echter dat de tellertjes van hoeveel keer een pagina/blogpost op Twitter is gedeeld ook zullen verdwijnen?!? Say What?

Dit lijkt me nu juist een belangrijke social proof factor, die vele websites/blogs/… juist lieten zien. De Social Sharing buttons onder mijn Technische marketeer blogpost zullen dus binnenkort geen aantal meer laten zien voor de Twittershares.
sharing is caring

Een leuke discussie hierover op die Twittercommunity website.
clarification

Natuurlijk zou Twitter, Twitter niet zijn als er geen meningen over en weer zouden vliegen hierover. Enkele tweets, die ik vanuit mijn favoritelijst heb kunnen vissen.

Een “nieuwe” CEO die rust brengt?

Wie het (steengoede) boek “De Twitter Story” heeft gelezen, heeft reeds kennisgemaakt met de vreemde manier waarop Twitter is ontstaan en gegroeid. Een continue machtsstrijd tussen de verschillende co-founders.

De afgelopen 3 maanden was co-founder Jack Dorsey (@jack) als interim-CEO terug in het bedrijf gekomen om rust te brengen (na het afzetten van Dick Costolo). Gisterenavond is er dan uitgelekt dat Jack nu de rol van volwaardige CEO terug opneemt (als duo-baan als CEO van zijn Fintech startup Square).

Mijn wilde gok voor de toekomst

Met Google die steeds meer de stekker uit het gefaalde Google+ netwerk aan het trekken is, heb ik wel een wilde gok in gedachten: Google koopt Twitter nog dit jaar.

Het kopen van Twitter kan momenteel aan een steeds lagere prijs. Google heeft de kracht van zijn advertentienetwerk om Adwordsadvertenties ook in de Twitterstream te gaan laten verschijnen.

Zeker met de opkomst van adblockers worden in-app advertenties belangrijker.

De recente deal waarbij Google terug toegang heeft gekregen tot de firehose van Twitter met alle tweets, is een eerste stap geweest in een samenwerking. Ook de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen zullen een terug aantrekkend gebruik van Twitter (en Twitter ads) gaan brengen (zoals je ook in België ziet voor een verkiezing).

Ik ben benieuwd, maar Twitter op dit moment denk ik teveel: Neen Twitter, neen….

via GIPHY

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

12 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
8 jaren geleden

Meer dan 140 tekens in DM is zeker een pluspunt naar online helpdesks die via twitter werken en dus zeker een goede keuze. Maar meer dan 140 tekens in de gewone feed, wat toch de sterkte is van Twitter, lijkt mij echter geen goede zet. Al maak ik daar dan wel een kanttekening bij. Twitter kan de limiet naar +140 openzetten maar met beperkingen. Gewone tekst mag nog max 140 tekens bevatten maar foto’s/video’s en URL’s worden niet meegeteld in de limiet van die 140 tekens. Een optie die de laatste tijd toch ook veel voorbij kwam op de sociale media en wat mij ook iets aangenamer lijkt zeker nu ze naar https overschakelen.