De echte bouncerate van mijn blog?

Het meten van het succes van een website gaat voor velen om niet meer dan “Hoeveel pageviews en bezoekers krijgt mijn website binnen?”.

Dit is natuurlijk maar een héééél klein deeltje van de KPI’s van een website en moet je natuurlijk gaan aanvullen met andere rapportage KPI’s:

  • Conversiepercentage
  • Miniconversies (zoals inschrijvingen op je nieuwsbrief, contactaanvragen,…)
  • Uitsplitsing naar oorsprong van bron trafiek
  • Gemiddelde paginatijd, gemiddelde bouncerate,…

Het bepalen van de KPI’s is steeds anders voor elk type website. Zo wordt er bijvoorbeeld geregeld verwezen naar de zogenaamde bouncerate.

Bouncerate / bouncepercentage?!?

Even de officiële uitleg van Google Analytics erbij nemen.

Het bouncepercentage is het percentage sessies waarbij maar één pagina wordt geladen (dat wil zeggen, sessies waarbij de bezoeker uw site verlaat op de instappagina en verder nergens op klikt).

Bij een blog, zoals mijn website ligt het bouncepercentage, dan ook best hoog (70-80%). Je hebt namelijk veel bezoekers, die concreet naar iets bepaald zoeken, op een blogpost komen en nadien terug vertrekken.

Als je dit vergelijkt met de gemiddelde e-commerce website, waar de gemiddelde bouncerate rond de 20-40% ligt.

Mogelijkheden om het bouncepercentage naar beneden te brengen op een blog:

  • Gebruik van relevante interne links doorheen de blogpost.
  • Gerelateerde blogposten tonen op het einde van je blogpost (ik gebruik de Related Posts For WP plugin hiervoor)
  • Email nieuwsbrief CTA (zoals je deze hier na een bepaalde tijd krijgt).
  • Je website nog sneller maken (speeeeeeeeeedd!).

En toch heb ik mijn bouncerate spectaculair naar beneden kunnen brengen en zie ik nu pas mijn ECHTE bouncerate.
bounce bounce

De echte bouncerate bij een blog?

De bouncerate gaat dus over een interactie van je bezoeker op je website. Mijn 1ste belangrijke interactie is alvast, dat een bezoeker mijn blogpost leest.

Een weetje bij Google Analytics is, dat uitgevoerde events, ook meetellen voor het stoppen van de bouncerate. Je kan dus eenvoudig op een blog de echte bouncerate krijgen door:

  • Het lanceren van een event, wanneer een bezoeker op je pagina aan het scrollen is.
  • Een event lanceren wanneer een bezoeker langer dan bvb. 1 minuut op die pagina is (en deze dus aan het lezen is).

Zoals in mijn blogpost rond de adblockers reeds meegegeven, is het gebruik van Google Tag Manager waanzinnig krachtig voor meer meetmogelijkheden op je website.

Op deze manier heb ik dan ook deze tutorial gevolgd om de “time on site” te gaan gebruiken voor het aanmaken van een event in Google Analytics.

Na wat experimenteren kom ik nu uit op het afvuren van een event, wanneer een bezoeker minimaal 1 minuut op een blogpost is.

GTM time on site

De gebruikte Bouncerate meetmethode van Google Analytics is nog steeds relevant voor landingspagina’s en e-commerce pagina’s, maar voor een blog is het dus een ander verhaal.

Event impact op bouncerate uitschakelen?

Wil je niet dat jou bouncerate gaat worden aangepast door het afvuren van events (op bvb. een landingspagina of e-commerce pagina), dan kan je dit meegeven in je Google Analytics code op die pagina via volgende parameter:

Heb je vragen of opmerkingen, ping me op Twitter of laat een reactie na.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.