Het automatiseren van marketingacties is altijd een gevaarlijk spelletje. Zo zijn er altijd wel ergens achterpoortjes of slinkse webcowboys en is niets meer veilig op het www (remember die TML ticketverkoop vorig jaar 😉 ).

Gisterennamiddag zag ik een twitterdiscussie tussen enkel travelgeeks (@bhermans en @raphaelcockx), die mijn aandacht direct triggerde. Er was in de travelwereld wat te doen over de nieuwe commerciële strategie van de Lufthansa groep (waartoe ook Brussels Airlines behoort). Het social media team beantwoordde een tweet hierover met een link naar hun persbericht op hun eigen Prezly persplatform.

Groot was dan ook onze verbazing om direct te zien dat die tweet na enkele minuten via een embed onder het persbericht verscheen. Huh?!? Volledig automatisch zonder enige filtering? Waar is mijn cowboyhoed? 😉

Na een 1-2’tje tussen ons kwamen we er al snel achter, dat de link naar het Prezly persbericht de trigger is (zoals ik hier ook automatisch reacties ophaal aan de hand van de link van een blogpost).

Dat ziet er dan zo uit in het persbericht van Brussels Airlines:
brussels airlines prezly

De mogelijkheden van deze overautomatisatie?

Een link in een tweet kost je steeds 22 karakters, dus je hebt er nog een goede 110 over, om iets leuks mee te doen:

  • Als reisbureau klagen over deze strategie en je eigen persbericht mee pushen.
  • Als concurrerende luchtvaartmaatschappij laten weten dat jou strategie niet zal veranderen.
  • Als grappenmaker onnozele praat mee laten verschijnen.
  • Met een parodieaccount het persbericht “verrijken”

Ikzelf ga dus ook automatisch tweets als reacties op mijn blogpost ophalen, maar hierbij is het voor mijn lezers duidelijk dat het reacties zijn. Bij deze persberichten komen ze gewoon mee net onder de tekst.

Laat ons stellen dat ik met enkele tweets het persbericht helemaal kan overnemen van boodschap.  Ik heb het nog braaf gehouden gisterenavond. 😉
prezly tweet

Zoveel mogelijkheden! Maar dus toch wel iets om als PR-afdeling om op te letten, dat je oude persberichten ook niet op deze manier een andere boodschap gaan meegeven, dan je zelf voor ogen had.

Ook bizar trouwens dat het social media team niets doorhad, want we waren continu hierover bezig (zelfs voortgaand op hun eigen tweet).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments