Guestpost door Ilse Himschoot.

The Internet of Things (IoT) doet al een tijdje zijn intrede in verschillende sectoren. Tot nu toe zijn vooral tech savvy en internetbedrijven hier volop mee aan het experimenteren in België (denk maar aan de beacons en NFC-tags). Maar vooral in retail zou het effectieve gebruik van deze technologie wel eens het grote verschil kunnen gaan maken. Eerder dit jaar werd op verschillende tech- en gadgetsites de introductie van de Fliike al besproken. 8 maand (!) na de bestelling konden we deze eindelijk IRL testen.

Fliike: een extra troef voor lokale handelaars

De Fliike die begin juli 2013 op onder meer TechCrunch besproken werd, werd in de markt gezet door een Frans bureau Smiirl en is niets meer of minder dan een fysieke weergave van je online fanbase op Facebook.

Volgens de makers van Fliike was er tot nu toe geen product op de markt voor kleine, lokale handelaars zoals winkels, cafés… dat hen op een leuke manier toeliet om aan hun klanten te tonen hoe populair ze op Facebook waren. Toegegeven, er zijn andere manier om te tonen hoeveel fans je hebt maar als je de Fliike eenmaal gezien hebt is het liefde op het eerste gezicht.

Dat ze zich op kleine handelaars richten is duidelijk in hun product: de Fliike kan maximaal 99.999 fans aan. Smiirl liet echter weten dat ze ook overwegen om Fliikes op de markt te brengen in de toekomst voor grote bedrijven. In de gaten houden dus!

De retro look met tellers die realtime reageren op nieuwe fans (of het verliezen van fans) zijn alleen al een reden voor klanten om even te stil te staan, de smartphone boven te halen en fan te worden van je merk. Voor veel marketeers op zich al een natte droom.

Installeren in 1,2,3

In België zijn er een aantal retailers die de Fliike gekocht hebben. Zelf mocht ik er eentje installeren bij Zelfbouwmarkt die niet verlegen is om een online experiment en zelf ook online heel sterk aanwezig is op sociale media.

Je hoeft heus geen techneut te zijn om de Fliike te installeren. Op de doos staan 3 duidelijke stappen:

  • Sluit je Fliike aan op het stroomnet
  • Ga naar my.smiirl.com en maak je account aan
  • Maak verbinding met het smiirlsetp wifi netwerk
  • Geef de bijgeleverde code in op de site om je Fliike te activeren en verbinding te maken met je Facebookpagina
  • Maak verbinding met je eigen wifi netwerk
  • En nu in spanning afwachten

fliike facebook counter
fliike facebook counter
fliike facebook counter
fliike facebook counter

Afhankelijk van je draadloze verbinding, kan de setup iets langer duren maar bij mij was de setup in een paar minuten klaar. De teller van de Fliike begon zo goed als onmiddellijk te draaien. Bij Zelfbouwmarkt gaf de Fliike in eerste instantie 400 fans meer aan dan in realiteit. Even resetten door de stroom te onderbreken was voldoende om dit euvel te verhelpen.

De Flikke past vanaf dan echt razendsnel zijn teller aan. Het leuke is dat de teller bij elke wijziging even blijft draaien waardoor je in spanning kijkt of er nu een fan bijkwam of wegging. Elke keer weer spannend als de teller begint te ratelen dus.

En of het effect heeft? Ik kan positief bevestigen. Tijdens een doorsnee weekend krijgt Zelfbouwmarkt er anders gemiddeld een handjevol fans bij. Sinds de Fliike in de winkel staat (vrijdag 14/3) zijn er op 3 dagen tijd zomaar 33 fans bijgekomen.

Een leuk hebbeding dus dat klanten razendsnel aanzet om fan te worden van een merk of winkel.
foto 5

Zelf een Fliike voor je winkel?

De fliike werd in beperkte oplage van 500 stuks geproduceerd aan een introductieprijs van 300 euro. De eerste batch werd vorige week verzonden en voorlopig is het even wachten tot Smiirl een nieuwe batch op de markt brengt. Wie op de hoogte wil blijven van de volgende lading Fliikes kan best inschrijven op hun website.

Zie jij zo’n Facebook counter zitten voor je fysieke winkel? Of heb je andere oplossingen op de markt gezien intussen?

Daar ik hier geen Fliike kan zetten, wie wordt fan nummer 999 en nummer 1000 van de Dailybits.be Facebook page? 😉

Nog een voorbeeldje van een Belgische Fliike in de etalage van een designwinkel in Gent.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jan
8 jaren geleden

Cool gadget, maar wel geweldig duur voor wat het is

Jan
5 jaren geleden

150 euro zou een reële prijs zijn.