Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

Met dank aan Sony ben ik terug uit de nood geholpen, na mijn eerdere té hardcore testronde van de Sony Xperia Z (de douche test daarvoor is wel geslaagd).

Deze week is het tijd om de processor wat aan de tand te gaan voelen. De Quadcore processor volgt mooi mee in de wet van Moore en brengt nieuwe mogelijkheden naar de smartphones zoals 3D games, video editing met de xperia Z,… 3d dragracing in bed FTW!

NFC-tags gebruiken met de Xperia Z

1 van de leukere nieuwe hardewareoptie’s van de Sony Xperia Z (599€ bij coolblue) is de NFC-tag lezer in de achterkant van deze smartphone (onder het NFC-logo). NFC-tags (Near Field Communication) zijn stickertjes, waarin je zelf taken kan gaan programmeren.

Stap 1: NFC-tags aankopen
Je kan o.a. bij Coolblue de officiële/fancy Sony NFC-tags aankopen (24€ voor een pak met 4 kleurige NFC-tags). Deze kan je ergens opplakken of ook aan bvb. je sleutelbos hangen.
nfc tags

Je kan ook gaan voor de low-budget optie gaan en white-label NFC-tags aankopen voor prijzen rond 1€/stuk). Laat in de reacties iets achter wat je met nfc-tags zou willen doen en ik mail 1 van de reacties een 15% kortingscode voor het bestellen van nfc tags door.

Update:
Met dank aan nfc-store.nl heb ik u een kortingscode van 15% op de aankoop van nfc-tags voor iedereen: Dailybits!15

nfc tags

Stap 2: Software om je NFC-tags te gaan programmeren
Via de gratis app NFC Task Launcher in de Android Play store kan je tags echt in een handomdraai gaan programmeren, zonder enige technische kennis.

Je geeft je tag een naam en daarna kies je alle acties, die je op de NFC-tag wilt gaan schrijven.
task launcher1

Proof of concept: NFC tijdsregistratie

Natuurlijk kan je de standaard zaken doen met nfc-tags:

  • NFC-tag voor in je wagen, die je bluetooth inschakelt, connecteert met je wagen,…
  • NFC-tag voor aan het nachtkastje om je smartphone in airplane-mode te zetten en de wekker te activeren.
  • NFC-tag voor aan de voordeur om de wireless aan te zetten en je smartphone te gaan connecteren met je Logitech speaker adapter.
  • NFC-tag voor op je fiets/loopschoenen, die meteen je gps aanschakelt en de running/cycling-app opent en start met opnemen.

Met mijn dagelijkse HR/payroll achtergrond heb ik echter snel in amper een uurtje tijd een werkende proof-of-concept van een tijdsregistratiesysteem opgezet.

Waarom nog werken met dure badgelezers, als binnenkort meer en meer smartphones nfc-chips ingebouwd hebben (zoals de Nokia Lumia’s, Google Nexus, Blackberry’s…) ?

Wanneer ik nu met mijn Xperia deze NFC-tag aanraak, wordt er in de achtergrond een php-pagina aangeroepen op mijn server, die een prikklok-tikking gaat wegschrijven in een mysql database (naar gelang ik volgens de database aanwezig of afwezig ben).

NFC Task Launcher taak
Als enige taak gaat er een tikking php-pagina in background opgeroepen worden en de browser terug afgesloten worden.

wat lijnen php-code

Admin-pagina
Via een admin-pagina kan je eenvoudig nu alle prikkingen zien, die ik met mijn Xperia Z via die nfc-tag heb gedaan.

Als je hier een echte programmeur en designer opzet heb je op enkele dagen tijd een volledig werkend tijdsregistratiesysteem op basis van een NFC-tag van 1Euro (ipv. badgelezer van +1500€).

Het grootste probleem is nog de authenticatie. Ik wilde werken met het unieke IMEI-nummer, maar dit kan je niet ophalen via php. Hiervoor zou je dan een android app moeten schrijven, die de imei-nummer met een nfc webservice pagina gaat meegeven als parameter.

Welke mogelijkheden zien jullie nog?

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments