Deze blogpost kadert in een testperiode als Sony ambassadeur van de nieuwe Xperia Z smartphone. Zie de andere blogposten voor een volledig testverhaal:

Met dank aan Sony ben ik terug uit de nood geholpen, na mijn eerdere té hardcore testronde van de Sony Xperia Z (de douche test daarvoor is wel geslaagd).

Deze week is het tijd om de processor wat aan de tand te gaan voelen. De Quadcore processor volgt mooi mee in de wet van Moore en brengt nieuwe mogelijkheden naar de smartphones zoals 3D games, video editing met de xperia Z,… 3d dragracing in bed FTW!

NFC-tags gebruiken met de Xperia Z

1 van de leukere nieuwe hardewareoptie’s van de Sony Xperia Z (599€ bij coolblue) is de NFC-tag lezer in de achterkant van deze smartphone (onder het NFC-logo). NFC-tags (Near Field Communication) zijn stickertjes, waarin je zelf taken kan gaan programmeren.

Stap 1: NFC-tags aankopen
Je kan o.a. bij Coolblue de officiële/fancy Sony NFC-tags aankopen (24€ voor een pak met 4 kleurige NFC-tags). Deze kan je ergens opplakken of ook aan bvb. je sleutelbos hangen.
nfc tags

Je kan ook gaan voor de low-budget optie gaan en white-label NFC-tags aankopen voor prijzen rond 1€/stuk). Laat in de reacties iets achter wat je met nfc-tags zou willen doen en ik mail 1 van de reacties een 15% kortingscode voor het bestellen van nfc tags door.

Update:
Met dank aan nfc-store.nl heb ik u een kortingscode van 15% op de aankoop van nfc-tags voor iedereen: Dailybits!15

nfc tags

Stap 2: Software om je NFC-tags te gaan programmeren
Via de gratis app NFC Task Launcher in de Android Play store kan je tags echt in een handomdraai gaan programmeren, zonder enige technische kennis.

Je geeft je tag een naam en daarna kies je alle acties, die je op de NFC-tag wilt gaan schrijven.
task launcher1

Proof of concept: NFC tijdsregistratie

Natuurlijk kan je de standaard zaken doen met nfc-tags:

  • NFC-tag voor in je wagen, die je bluetooth inschakelt, connecteert met je wagen,…
  • NFC-tag voor aan het nachtkastje om je smartphone in airplane-mode te zetten en de wekker te activeren.
  • NFC-tag voor aan de voordeur om de wireless aan te zetten en je smartphone te gaan connecteren met je Logitech speaker adapter.
  • NFC-tag voor op je fiets/loopschoenen, die meteen je gps aanschakelt en de running/cycling-app opent en start met opnemen.

Met mijn dagelijkse HR/payroll achtergrond heb ik echter snel in amper een uurtje tijd een werkende proof-of-concept van een tijdsregistratiesysteem opgezet.

Waarom nog werken met dure badgelezers, als binnenkort meer en meer smartphones nfc-chips ingebouwd hebben (zoals de Nokia Lumia’s, Google Nexus, Blackberry’s…) ?

Wanneer ik nu met mijn Xperia deze NFC-tag aanraak, wordt er in de achtergrond een php-pagina aangeroepen op mijn server, die een prikklok-tikking gaat wegschrijven in een mysql database (naar gelang ik volgens de database aanwezig of afwezig ben).

NFC Task Launcher taak
Als enige taak gaat er een tikking php-pagina in background opgeroepen worden en de browser terug afgesloten worden.

wat lijnen php-code

Admin-pagina
Via een admin-pagina kan je eenvoudig nu alle prikkingen zien, die ik met mijn Xperia Z via die nfc-tag heb gedaan.

Als je hier een echte programmeur en designer opzet heb je op enkele dagen tijd een volledig werkend tijdsregistratiesysteem op basis van een NFC-tag van 1Euro (ipv. badgelezer van +1500€).

Het grootste probleem is nog de authenticatie. Ik wilde werken met het unieke IMEI-nummer, maar dit kan je niet ophalen via php. Hiervoor zou je dan een android app moeten schrijven, die de imei-nummer met een nfc webservice pagina gaat meegeven als parameter.

Welke mogelijkheden zien jullie nog?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Zelf heb ik de NFC op mijn Nexus S nog nooit gebruikt … maar nu ik dit lees, kriebelt het toch om eens zo’n aantal van die goedkope tags in huis te halen …
Het idee van de prikklok vind ik al veelbelovend. Zo moet ik professioneel ook een timesheet bijhouden en indien ik voor een aantal standaardtaken/grote projecten, met verschillende tags dit automatisch zou kunnen registreren, dat zou wel leuk zijn … al bestaat er allicht ook een app waarmee je dit kan door op een knop te duwen, dus eigenlijk is mijn vraag in welke mate is dit handiger? En ik veronderstel dat de NFC op je phone dan continu moet aanstaan (welk effect heeft dat op de batterij)?
Het lijkt me vooral ideaal voor zaken waarbij je meerdere handelingen moet verrichten, die je dan hier met één scan van de NFC tag kan activeren, zoals de typische voorbeelden van een tag aan je voordeur, waarmee je bluetooth & 3G uitschakelt en WiFi aan zet (& omgekeerd, wanneer je naar buiten gaat) …
Nog een leuke idee is misschien om mensen die iets aan hun gewicht willen doen te helpen door tags in verschillende kleuren (met elk een bepaalde caloriewaarde) in de keuken te hangen en dan de drank en voeding in huis te coderen met dezelfde kleuren, dan kan je al wat je eet en drinkt (per calorie-klasse) registreren … ideaal om een dieet op te volgen!

Jeroen
10 jaren geleden

De NFC-tags lijkt met ook wel handig om in combinatie met domotica enkele handelingen gebundeld te laten uitvoeren.

Ook in combinatie met een tablet ofzo bij thuiskomst bepaalde documenten af te printen vanaf je thuiskomt. Zodat deze al klaarliggen als je aan je bureau komt.

En zoals Dave al zei ivm bepaalde diëten zoals WW kan dit ook wel een zeer handige tool zijn. Of om in de trend van eten en drinken te blijven kan je bv ook een boodschappenlijstje koppelen met je NFC-tags. Wat mss ook de toekomst is bij grote merken om NFC-tags in hun etiketten te plaatsen zodat je ze automatisch op je boodschappenlijstje kan plaatsen en eventueel via Collishop bestellen.

Er zijn legio mogelijkheden voor het gebruik van NFC-tags alleen jammer dat ze nog “redelijk” groot zijn om voor bepaalde doeleinde echt nuttig te zijn (op etiketten van bv voeding).

Fluppe
10 jaren geleden

Had vroeger twee Sony NFC ‘Smart’-tags bij mijn Xperia sola, maar nooit gebruikt wegens handiger om location-based te werken (gsm, niet gps) dmv een app als Llama.

Maar nu ik over ben op Windows Phone platform met de HTC 8S (geen nfc), en binnenkort alweer upgrade naar de 8X (wel nfc) dankzij goeie iBood deal, heb ik dankbaar gebruik gemaakt van je kortingscode, om eens te zien wat ik hiermee kan aanvangen.

Spijtig (of juist niet) dat WP veel restrictiever is dan Android: ik zal nooit autom. BT of wifi kunnen opzetten; zal dit altijd manueel moeten bevestigen op de telefoon. Nevertheless, zal er eens mee spelen en zien wat er mogelijk is 😉

Stefaan Lesage
10 jaren geleden

Ik heb hier even een vraagje … Ik lees hier onder andere “Je geeft je tag een naam en daarna kies je alle acties, die je op de NFC-tag wilt gaan schrijven.” en ik vraag mij dan af of die logica echt in die NFC Sticker zit. Met andere woorden … als jij via die app een sticker programmeert en ik passeer er met een totaal andere NFC device voorbij (stel mijn Samsung Galaxy S4) en tap even op die sticker … wordt dan diezelfde logica en dezelfde acties ook uitgevoerd op mijn Samsung Galaxy S4 ? Of zit de logica in de NFC Reader of zo ?

Als het echt in die Stickers zit … dan moet ik daar dringend eens mee experimenteren 🙂