De afgelopen weken ben ik geroutineerder aan het worden in het geven van blogger workshops. Nog veel te leren over presenteren, maar in onze woonkamer ga ik het niet leren… 😉

Ook op woensdag 12 maart was het weer zover, met een “bloggen voor ondernemers” presentatie onder de noemer “Beauty and the geek” op 1 van de Think With People verdiepingen in de Antwerpse boerentoren.

Die Geek in de workshoptitel was natuurlijk op mij voorzien en de beauty van dienst was Emma van fashionblog.be.

Ook voor het eerst, dat ik een waanzinnig voorprogramma kreeg met Storify-oprichter Xavier Damman, die toevallig een uur ervoor enkele verdieping hoger een keynote kwam geven.

Zijn keynote vond plaats in de panoramazaal op de hoogste verdieping met super uitzicht over “’t stad”.

Xavier Damman – The (bumpy) road of a start-up …

Xavier Damman is momenteel even in ons land voor wat presentaties omtrent het nieuwe Belgian founders initiatief. 4 Belgische startup-bezitters, die reeds in de VS bezig zijn, bundelen hun kennis en netwerk om Belgische startups mee te coachen met o.a. Davy Kestens, Louis Jonckheere, Tanguy Peers en dus ook Xavier Damman.

Vanuit de Start it @KBC werking was Xavier gevraagd voor een keynote in de prachtige panoramazaal op de hoogste verdieping van de KBC-toren.
Xavier damman
Door een planningsprobleem door het tijdelijk uitvallen van onze onthaalmoeder, was ik op woensdagvoormiddag al babysit van dienst en heb ik daarna dan ook de keynote van Xavier kunnen meepikken als voorprogramma op mijn workshop.

Xavier is de oprichter geweest van social media curatortool Storify (die momenteel 25 miljoen unieke bezoekers/maand trekt). Ideaal voor bloggers en nieuwsredacties om de grote stroom van social mediaberichten over een bepaald (live)event te gaan curateren en in een verhaal te gieten. Voorbeeldje hiervan is bijvoorbeeld de Storify over mijn vrijgezellenweekend in Den Haag.
storify
In september 2013 heeft Xavier zijn startup Storify verkocht aan sectorgenoot LiveFyre en hierover ging het dan ook in zijn keynote.

Zo kregen we het hele verhaal van de ingenieursstudent in Louvain-La-neuve, die bij het uitbreken van de kredietcrisis in de Londense financiële wereld werkte. 4.5 jaar geleden is hij dan op goed geluk naar San Francisco vertrokken, waar hij zichzelf 6 maanden de tijd had gegeven funding bij elkaar te krijgen.

Enkele toptips van Xavier:

  • Zorg in een startup team voor iemand met distribution skills, om een app/service naar de markt te brengen. Een product verkoopt zichzelf niet.
  • Make luck happen!
  • 1 van de verwijten, die hij zichzelf nu stelt, is dat hij sneller Belgische programmeurs had moeten binnenhalen. In San Francisco beginnen de startlonen van developers bij 100.000$/jaar, terwijl er zoveel Belgische topkwaliteit is, die nog niet verwend is. Hij gelooft echt in het mixed model met developers in België en de founders in San Francisco (waar de markt zit voor B2C zaken).
  • Pay it forward! Een Amerikaanse filosofie, die nu ook hier door de jonge generatie wordt uitgebracht, waarbij je je historische “schuld” inlost, door nieuwkomers te helpen.
  • “Europe is protecting his past”. Geen duidelijker voorbeeld hiervan is het hele Uber-verhaal in Brussel.
  • We moeten ook af, van het Europese “It’s my idea”. Wanneer 2 mensen op de wereld met eenzelfde idee zitten, dan zal diegene die het idee shared waarschijnlijk winnen. Dit door de snellere feedback, meer iteraties en het sneller ontmoeten van de juiste personen.

Xavier is trouwens nog steeds betrokken als digital manager van Storify, maar kan nog niet aangeven wat de toekomst voor hem zal brengen.

Leuk om te zien, dat de hele keynote van Xavier terug te bekijken is. Uniek om zelf deze Franstalige Belg te horen spreken. Als je hem zou tegenkomen, denk je dat hij nog aan zijn eindwerk aan het schrijven is, terwijl hij zijn miljoenenbedrijf reeds verkocht heeft.

Beauty and the geek

Daarna was het dan aan mij voor alweer een blogger workshop met ditmaal 40 ondernemers en startups.

Mijn traditionele blogger workshop had ik wat moeten inkorten en een beetje een andere focus gegeven, daar het publiek nu bestond uit ondernemers ipv. andere bloggers. Wat volgende was mijn traditionele stoomtrein van voorbeelden, technische tips & tricks en raadgevingen. Zo kwam natuurlijk ook onze TML mediastorm voorbij en de Facebook debug tool.

Enkele van mijn 7 blogger toptips zijn ondertussen reeds bij Flanders DC verschenen.
7blogtips

Emma van myfashionblog.be
Als afsluiter bracht Emma een persoonlijk verhaal over hoe zij haar fashionblog.be op de markt zet en als merk uitdraagt. Een super leuk verhaal, daar ik ook totaal geen affiniteit heb met die wereld. Inzake professionaliteit kan ik zeker nog veel leren.

Alweer een leuke dag om zelf wat inspiratie op te doen, het netwerk te vergroten en de public speaking skills weer wat te verbeteren. De feedback was positief en ik vermoed, dat ik de toehoorders een hoop huiswerk mee naar huis heb gegeven…. 😉

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
10 jaren geleden

Superbedankt voor de blogging tips! Nu ik voor mijn startup Qrtd snel een site heb gemaakt, besef ik – dankzij u – dat ik nog veel werk aan de SEO winkel heb ; )

10 jaren geleden

Voor wie het opvalt, ik gebruik dus ook steeds Xavier zijn Storify tool om ale die tweets terug te vinden (die ik tijdens de dag al dan niet een favorite heb gegeven) om dergelijke blogposten snel in elkaar te zetten.

Florence
10 jaren geleden

Hallo,
Jouw blog is heel tof. het is mogelijk jouw email adress hebben?
Groetjes,
Florence