Facebook met ongeveer 5.4 miljoen gebruikers in België (bron: zie BVLG) is nu echt alom tegenwoordig geworden (deze maand bijna 40.000 FB-bezoekers hier gekregen op mijn TML verhaal). Sommigen zien het nu als trendy, om voluit te bashen op deze grootmacht (vraag het maar even aan Microsoft hoe dit voelt), anderen gebruiken dit slim en gaan het potentieel ten volle gebruiken voor de promotie van website, vereniging of eigen onderneming.

1 van de leuke nieuwe features, die ik onlangs opmerkte, is Facebook WIFI. Met Facebook WIFI kan je als eigenaar van een zaak 2 vliegen in 1 klap slaan:

  • Je kan eenvoudig zonder dure investering je klanten gratis wireless netwerk gaan aanbieden.
  • De klanten moeten hiervoor een Facebook-checkin doen (of wifi code ingeven) met natuurlijk een extra bereik op het grootste trafiekplatform, dat je momenteel kan bedenken.

Het aanbieden van wifi aan je klanten is gewoonweg een must aan het worden in onze digital natives samenleving. Ik weet nog goed hoe we op roadtrip rond IJsland in 2011 in elk tankstation gratis wifi hadden, zodat je de wegcondities en meteo in de gaten kon houden. Ook op onze VS-roadtrip hadden we overal free wifi, terwijl het hier nog altijd behelpen is.
free wifi

Compatibele WIFI-routers

Momenteel zijn er reeds enkele hardware spelers, die wifi routers aanbieden met deze functionaliteit:

  • Meraki wireless products
  • Cisco ISR G2 and ASR 1000 Series routers
  • NETGEAR R6300 Smart WiFi router

Met dank aan Netgear Benelux heb ik een R6300 kunnen testen om eens met Facebook WIFI te gaan spelen. Netgear heeft trouwens een mooie landingspage over deze R6300 met Facebook wifi mogelijkheden.

De R6300 is het topmodel in de consumer range van Netgear met de nieuwe 802.11ac technologie, die snelheden tot 1,3 gbps zal mogelijk maken op de 5GHz band. Voor detail reviews verwijs ik naar be.hardware.info en pcworld.com. Het moet gezegd worden dat deze wifi router er ook aan de buitenkant gewoon super uitziet.
netgear r6300

Je Facebook page klaarmaken voor Facebook WIFI

Facebook WIFI werkt enkel met Facebook pagina’s, die een gevalideerde locatie ingesteld hebben. Dit is trouwens voor elke Facebook pagina van een zaak op een vaste locatie een must.

Voor deze test heb ik de Dailybits.be Facebook pagina dan ook tijdelijk voorzien van ons eigen thuisadres, zodat ik de test mooi kon uitvoeren.
Dailybits facebookpage

Aan de slag met de Netgear R6300 smart wifi router

Na het aansluiten van de R6300 krijg je het zeer uitgebreide dashboard te zien met alle instellingen. De nieuwe Facebook WIFI feature kan je door een firmware upgrade naar de nieuwe firmware van eind december versie 1.0.2.72.
netgear firmware update

Het activeren van Facebook WIFI is niet meer dan in de geavanceerde instellingen dit te gaan activeren.
facebook wifi2

Hierbij vraagt de Netgear R6300 voor het aanmaken van een gastnetwerk, dat volledig afgescheiden is van je eigen standaard wifinetwerk. Na het activeren van een gastnetwerk kan je Facebook WIFI activeren en word je naar een Facebook pagina gebracht, waar je de verdere configuratie kan doen.
facebook wifi3
Belangrijkste configuratie-optie is de bypass optie, waarbij je je gebruikers een alternatieve optie geeft, wanneer ze niet willen inchecken met Facebook. Je kan ze een skip-optie geven of werken met een wifi-code.
facebook wifi4
Je kan naast de standaard Facebook wifi legal terms ook je eigen terms of service toevoegen.

Inloggen via Facebook WIFI

Bij connecteren naar het aangemaakte gastnetwerk kom je terecht op een Facebook landingspagina waarmee je op de locatie kan inchecken, waarna je gratis wifi-internet krijgt.

Smartphone landingspagina
facebook wifi5

Na een FB checkin krijg je toegang tot het wifi-netwerk. De checkin komt zo online te staan.
checkin

Administratie/beheer/stats

Via het Facebook WIFI gastnetwerk zit je in een volledig afgeschermd wireless netwerk, waar je bijvoorbeeld ook niet aan het administratie dashboard van de wifirouter kan.

Ik ben zelf aangenaam verrast geweest over de vele beheermogelijkheden van de R6300:

  • Je kan een verkeersmeter installeren om het verbruikte internetverkeer te gaan opvolgen.
  • Natuurlijk kan je steeds de aangesloten apparaten nakijken. Inclusief MAC-adres, waarmee een toestel kan worden geïdentificeerd (al is het spoofen van mac-adressen nu ook niet zo moeilijk). Spijtig dat je geen onderscheid kan zien of de toestellen op het hoofdnetwerk of gastnetwerk zijn geconnecteerd.
  • Je kan services, sites en trefwoorden blokkeren.
  • Je kan dagen en uren gaan blokkeren, zodat er op je sluitingsmomenten van je business geen wifi-signaal te ontvangen is.
  • Je kan zelfs aan de slag met geavanceerde QoS-regels (Quality of Service), waardoor je dus prioriteiten kan gaan opstellen voor elk type internetverkeer.

Deze zaken kan je trouwens perfect allemaal via de Netgear Genie app gaan beheren. Ideaal dus om bijvoorbeeld op een tablet achter de toog het aantal gebruikers op je Facebook wifi netwerk in het oog te houden.
netgear genie

Via de Facebook insights van je Facebook pagina kan je stats bekijken van personen, die hebben ingechecked op je Facebook pagina.
Facebook insights

Doelgroep en wie wint erbij?

Als doelgroep zie ik echt wel al die kleine zaken, zoals kappers, tandartsen, broodjesbars, frituren,… die een eenvoudige oplossing zoeken om hun klanten wifi aan te bieden, met toch een promotionele return voor hun zaak.

Voor Facebook is het natuurlijk ook een WIN-WIN om hun niet veel gebruikte checkin-feature wat extra te pushen. In het Facebook Edge algoritme krijg je trouwens al wat extra bereik, door die checkin-feature te gaan gebruiken voor je pageposts.

Ik kreeg trouwens direct de opmerking op Facebook, dat het dus concurrentie is voor SO WIFI. Een reeds bestaande commerciële service, waarbij je via een maandelijks abonnement een soortgelijke service krijgt om klanten na een like van je pagina internet te geven. Na een vergelijking van hun services, vrees ik dat SoWifi hard zal moeten vechten om tegen deze gratis service van Facebook op te gaan boksen.

De Netgear R6300 is zowel bij Bol.com als bij Coolblue te koop. Voor dit bedrag van 129-139€ heb je dus als café, broodjeszaak, kapper,… ineens een wifi-mogelijkheid voor je klanten, waarbij er geen maandelijkse kosten of moeilijke configuratie nodig is.

r6300

r6300 bol

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Samuel Debruyn
10 jaren geleden

Spijtig dat je zo je klanten verplicht om een Facebook account te gebruiken. Zelf heb ik er geen en dan nog zou ik die check-in de zichtbaarheid ‘Alleen ik’ geven.

Rob
10 jaren geleden

Bij SO WIFI dien je een pagina te liken, bij de service van Facebook zelf check je in op de facebook locatiepagina.

Likes zijn leuk maar betekenen niet automatisch een verhoging van het engagement op je facebook pagina, een check-in doet dit wel. Hierdoor zal de pagina ook beter gaan presteren in de timeline van je fans.

Een duidelijke plus dus voor deze service van Facebook!

Richard Vernooij
9 jaren geleden

Helaas moet je wel een R6300V2 hebben voor facebook wifi.

Sander De Swert
8 jaren geleden

Hoi Herman,

Ik kocht recentelijk de R6300V2 maar ik blijf het probleem hebben dat mensen steeds ongeoorloofd kunnen surfen zonder een check in te krijgen voorgeschoteld op onze facebook pagina. Enig idee wat de oorzaak hiervan kan zijn? Alvast bedankt voor uw feedback.

Met vriendelijke groet,

Sander De Swert

Wifiadvies
8 jaren geleden

Beste,
Leuk, verhelderend artikeltje. Alleen spijtig dat je Open-Mesh volledigheidshalve niet hebt opgenomen.

Mocht je met Open-Mesh niet vertrouwd zijn neem gerust eens een kijkje op m’n site of op de site van de fabrikant zelf http://www.open-mesh.com.

Unieke is de free cloud controller. Daar waar je voor Meraki al diep in de buidel moet tasten voor licenties is dit bij open-mesh gratis.

Leuk weetje: de uitvinder van het “mesh-protocol” is destijds overgestapt naar Meraki en dus nu Cisco.

mvg,
WifiAdvies

rinusr
8 jaren geleden

Iemand enig idee welke router er nog betaalbaar is en hetzelfde kan qua facebook wifi, deze router is nl. nergens meer te krijgen.