Ik krijg geregeld de vraag van welke conferentie of event nog echt de moeite waard zijn. Natuurlijk maak je een event het maar waard met welke mindset je gaat. Maar sommige events zijn gewoon hoger van kwaliteit van sprekers, de afwezigheid van sponsored talks,…

1 van de conferenties, die ik altijd als tip meegeef is Friends of Search (#FOS20). Deze jaarlijkse SEO & SEA conferentie in Amsterdam is al 7 jaar een vast waarde en is voor en door SEO/SEA-geeks georganiseerd. En laat SEO nu ook nog altijd mijn favoriet “spelletje” zijn binnen digitale marketing.

Je kan dan ook mijn terugblik blogposten van de afgelopen editie’s hier nog terugvinden: 2015, 2016, 2017 en 2019.

En hoera dit jaar was er voor het eerst een conferentiedag in Brussel na de “generale repetitie” de dag ervoor in Amsterdam.

Hieronder kan je mijn persoonlijke top 4 van SEO topics (ik heb gekozen voor de SEO talks) terugvinden die ik meeneem van #FOS20.

Featured snippets en de zero-click world

Cindy Krum (@Suzzicks) zag ik al een paar keer spreken en zij was 1 van de vele vrouwelijke sprekers op dit event (echt top hoe deze tech conferentie hierin slaagt wat vele andere conferenties niet proberen/kunnen/willen 👏).

De zero-click world binnen SEO wordt steeds groter. Google probeert steeds meer zelf het antwoord te bieden (weer, openingsuren, vluchten,…). Daarnaast scrapen ze websites steeds meer en presenteren ze de data via featured snippets.

Wat Cindy kwam brengen was het diepere probleem in multilangual landen (hallo België) waar in verschillende taalversies de zoekresultaten nooit gelijk zijn.

Zo hangt het per taal ervan af, hoeveel zoekwoorden featured snippets tonen en is dit in het Nederlands bijvoorbeeld veel minder dan in andere talen.

Cindy had daarnaast een hele rits aan testjes bij rond zoekopdrachten in Zwitserland (waar ze ook 3 grote talen hebben) en hoe de taalinstelling van je smartphone (weet jij waar je dit zo kan wijzigen als gewone gebruiker?) veel verschil kan maken in de zoekresultaten die je gaat zien.

Hieronder zie je 3 smartphones met hun eigen taalinstelling en het zoekwoord (in 1 van de 3 talen) dat wordt opgezocht in Zürich.

Waarom is dit belangrijk?

Het is duidelijk dat voor sommige taalvarianten of zoekwoorden je plots veel minder competitie kan hebben van featured snippets of eigen Google zaken (carousels, maps,…) en bij andere taalvarianten harder gaat moeten pushen via PPC ads.

Ook in België moeten we eigenlijk onze top keywords niet enkel in de juiste taalselectie tracken, maar ook in de andere taal.

Met haar MobileMoxie tools kan je dit trouwens zelf ook gaan testen (voor de betalende versie krijg je een maand lang gratis via promocode “fos20”).

Bol.com SEO on large scale

De reden dat ik zo graag naar de FOS-conferentie ga zijn de concrete cases die steeds voorbijkomen (en waar het GEEN dom verkooppraatje van een sponsor is).

Dit jaar was er de Head of SEO, Dieuwerke Antoons-O’Donnell, van Bol.com (zij heeft er een technical SEO team van 5 experten onder zich) en hoe zij op grote schaal aan SEO doen met 1 website voor 2 landen (3 als je Wallonië even als een ander land gaat aanzien door de extra taalvariant die eraan komt).

Ja bol.com is best groot met “best wat” pagina’s (en bijhorende problemen rond crawling door de Googlebot).

Naar content SEO optimalisatie zitten zij daarnaast met het gegeven dat hun partners zelf hun producten gaan ingeven (tekst, foto’s,…) om te gaan verkopen en je zo dus een contentmix krijgt op het grote platform.

1 van de grote optimalisaties die ze hebben doorgevoerd is om de headers en metatags te gaan optimaliseren naar meer natuurlijke taal, die beter aansluit bij de intentie van consumenten.

Zo zijn er ondertussen 71 verschillende variabelen, die een metatag title kunnen gaan opbouwen.

Deze optimalisatie oefening leverde alvast 58% meer organische trafiek op, daar ze ook meegaf dat maar liefst 24% van de organische trafiek van top 3 zoekresultaten komt, dus elke optimalisatie heeft direct een groot effect.

Daarnaast moet deze ene website 2 landen afdekken met een eigen taalgebruik. Manueel moet er dus best wat ingegrepen worden voor de optimalisatie van alle metatags (hier ligt voor de Vlaamse markt nog het zwakke punt van hen). Bij Intracto hebben we hier een heel team op werken die dit voor NL webshops doet die naar Vlaanderen willen uitbreiden. 😉

Nog 9 kleine zaken die voorbijkwamen in haar presentatie:

 1. Het zoekvolume OP bol.com zelf laat hen mooi zien dat je de Google zoekvolume data met een hele grote korrel zout kan nemen in onze Nederlandstalige markt.
 2. Zeker naar speed performance willen ze nog stappen maken en dan komt het optimaliseren van images op een eerste plaats bij hen.
 3. Voor de Waalse markt komen ze met een MVP versie, maar echt SEO geoptimaliseerd gaat dit nog niet volledig zijn (denk aan al het werk rond url-structuur, hreflangs,…).
 4. Search visibility in SEO tools van bol.com moet je niet blind vertrouwen, want ze kunnen dit eenvoudig manipuleren door het pushen van pagina’s met parameters in de url in de index.
 5. Ze hadden een fail met een noindex op al hun pagina’s die een 404 gaven, waardoor ze ontdekten dat de Googlebot die noindex niet zag, omdat deze eerste de 404 statuscode kreeg.
 6. Canonicals worden gewoon niet gevolgd door Google bij hen (Martin Splitt van Google gaf nadien aan dat er altijd wel een reden is waarom Google canonicals niet volgt en dat deze niet meer dan een hint zijn voor hen).
 7. Ze zien de laatste tijd heel veel Googlebot activiteit op categoriepagina’s bij hen. Google is zijn index daar aan het verrijken.
 8. Ze tracken miljoenen zoekwoorden via een eigen custom ranktracker tool. Deze data zou ook naar hun partners op hun platform opengesteld gaan worden.
 9. Het volgen van de googlebot op hun website doen ze door het wegschrijven van de serverlogs naar een DB (1TB/dag) met nadien specifieke queries om de googlebot activiteit (op useragent) hieruit te gaan filteren (1 FTE is hier bijna voltijds mee bezig).

Javascript, de Googlebot en andere technische SEO zaken

Een jaarlijks terugkerend topic en ook in mijn social timelines komt het wekelijks eens voorbij: Javascript is best hard (voor SEO). Zie bijvoorbeeld ook deze LinkedIn post die ik deze week nog zag voorbijkomen.

Google’s Martin Splitt kwam dan ook nog eens duidelijk maken hoe Google intern verschillende wijzigingen aan het doen is, hoe de Googlebot werkt (deze volgt nu de Chrome versie’s) en waarom dit van belang is voor SEO’ers en developers.

Zo gaf Martin de uitleg waarom de Googlebot useragent zoveel legacy meedraagt (doordat veel websites specifieke zaken doen aan de hand van de useragent) en dat ze deze willen gaan opkuisen (speculatie van hem: in Chrome versie 83). De nieuwe UA heeft nu de exacte Chrome-versie mee in de UA waarmee websites worden gecrawled.

Daarnaast is responsive webdesign nu de aangewezen methode om een website mobiel beschikbaar te stellen (vergeet m.example.com websites). Nieuwe websites komen trouwens direct in de nieuwe “Mobile First Index” waaruit Google de zoekresultaten haalt (bestaande websites zijn nog aan het migreren).

De MFI-status van je website kan je trouwens snel testen via de “Inspect Tool” binnen Google Search Console.

De vragenronde bij Martin was natuurlijk best vaag, daar hij niet over SEO rankingfactoren mag communiceren. 😅

Leuk om dan ook in de namiddag de andere kijk van het verhaal te horen bij Bastian Grimm (@basgr), die verschillende eigen testresultaten kwam tonen over hoe de Googlebot werkt (met Martin Splitt op de eerste rij natuurlijk 😅).

Chrome 81 gaat bijvoorbeeld mixed content blokkeren (op een https-website alle zaken die over http worden ingeladen en niet beschikbaar zijn via https). We hebben nog wat werk hiermee in België… 🧐

Via een eigen test framework kan hij nu eenvoudig seo testwebsites lanceren om te gaan kijken hoe de Googlebot gaat reageren. Enkel van de vele testjes die voorbijkwamen.

 1. Ga je via CSS content gaan verbergen, doe dit dan liefst via overflow:hidden.

2. Metatags, teksten en links in een iFrame worden door de Googlebot meegenomen voor de “parent pagina”. Best zot, want zo kan je best wat linkbuilding injecteren of een hacked iframe website kan grote gevolgen hebben.

Oplossing hiervoor: noindex tag op de child pagina of met de x-frame header.

Google Search Console

Wie de drama de voorbije week heeft gemist rond anti-virustool Avast die anonieme userdata verkocht via Jumpshot, dan kan ik deze “drama” blogpost van Rand Fishkin zeker aanraden.

Want ja het verdwijnen van Jumpshot heeft ook SEO-gevolgen, doordat vele SEO tools (Moz, Ahrefs, SEMRush,…) deze data aankochten voor het krijgen van visibility, searchvolume,… data.

De data die we dus zelf hebben in Google Search Console worden weer iets belangrijker. Bijna in elke presentatie kwam GSC dan ook wel voorbij.

Zo haalde Cindy Krum aan dat je er totaal geen data in terugvinden met welke taalversie iemand zijn zoekopdracht heeft gedaan (je ziet wel België, maar dus niet of het een NL, EN of FR zoekopdracht was 😔).

Bastian Grimm (met zijn Googlebot testjes) liet dan weer weten dat hij volgende functies als top prioriteit ziet binnen GSC voor SEO’ers:

 1. Inspect tool: Om te kijken hoe de Googlebot gaat reageren
 2. Coverage report: Vooral de excluded sectie (zie ook bol.com, canonicals die worden genegeerd,…)
 3. Performance report: Al kan de data hier nog veel verbeteren

Ook Martin splitt sprak over dat performance report, waarbij er (waarschijnlijk) nieuwe metrics en inzichten gaan bijkomen in 2020.

Izzi Smith (@izzionfire) was een laatste in de rij over GSC met een overload aan info en tips. Ik hoop dat haar slides online komen (en dan vul ik ze hier aan).

 

Ben ik er op Friends of Search 2021 België terug bij?

Ik had wat schrik dat het 2020 event niet dezelfde hoge standaard zou halen met deze herhaling in België (met de dag ervoor al de “generale repetitie” in Amsterdam). MAAR ik ben super tevreden van de sprekers en presentaties en de organisatie. Volgend jaar terug erbij dus. 😉

Natuurlijk zijn er altijd kleine zaken die mogen gezegd worden, dus hierbij 2 tweets die ik relevant vind.

https://twitter.com/Dailybits/status/1224982556598247424

En soms is teveel content en een te moeilijke woordenschat voor een niet-native Engelstalig publiek gewoon ook té.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

Bedankt om dit te delen. Ik was er zelf ook bij maar jouw post vat het allemaal nog eens mooi samen.

4 jaren geleden

Hierbij ook alle presentaties https://friendsofsearch.be/back-in-2020/