* Als je niet weet, wat AMP html juist is, dan ga ik eerst aanraden deze 4 jaar oude blogpost even te lezen (toen ik er nog in geloofde 馃槈).

Wil je het live in actie, dan moet je eens kijken naar onderstaande AMP-versie van een blogpost (hier zie je nu de gewone blogpost). Een cleane, snelle uitgeklede versie van de normale blogpost.

Google blijft AMP HTML nog altijd op alle mogelijke manieren pushen en promoten, terwijl de kritische stemmen vanuit de SEO/webdev wereld steeds luider worden over deze technologie. Daarnaast is het een feit dat Google al eens zijn producten plots stopzet (en ik vind dat ze weinig meer rond AMP rond toeteren momenteel 馃).

Zelf had ik de afgelopen 4 jaar dan ook een haat/liefde verhouding met AMP-html, waarbij mijn blogposten in dit nieuwe formaat werden getoond voor wie met een smartphone in Google aan het zoeken was.

Liefde: Best wel wat bezoekers en zeker naar een 7tal blogposten, die goed scoorde via AMP.

Haat: Geregeld weer een technisch issue (ook aan de kant van Google), waarbij er continu wel AMP fouten werden gerapporteerd in Google Search Console. Met ook vragen of Google er nog wel zelf in gelooft. Tijdens een SEO audit ontdekte ik recent nog een grote Belgische website die al zijn AMP-trafiek plots kwijt was door een foutje in de AMP code (zie verderop in deze blogpost). Daarnaast ook duidelijk minder interactie van mobiele bezoekers (inschrijvingen op mijn nieuwsbrief, contactaanvragen,…).

Tijd dus om eind 2019 er komaf mee te maken en AMP HTML uit mijn website te gaan slopen. Hieronder zie je de trafiek naar AMP pagina’s na het wegslopen van AMP, dusja het is wel degelijk weg.

 

AMP HTML weghalen uit een WordPress website?

In het kort komt het neer op deze stappen, die je best kan volgen:

  1. Lees eerst de offici毛le “remove AMP” guide van Google even.
  2. Oplijsten welke AMP pagina’s het meeste trafiek halen momenteel.
  3. Verwijderen van de rel=鈥漚mphtml” link naar de amp pagina’s (zie instructies).
  4. In de AMP-plugin heb een “noindex, follow” toegevoegd voor de AMP-pagina’s, zodat deze zo snel mogelijk uit Google zouden verdwijnen.
  5. Toevoegen van de juiste redirects (ik gebruik hier steeds de WordPress Redirection plugin voor).
  6. Nadat ik in de Google Search Console had gezien dat alle AMP-pagina’s uit Google waren, heb ik de AMP plugins verwijderd.
  7. De non-amp pagina’s uit stap 1 via de inspect feature van GSC dood Google geforceerd laten bezoeken.

Nu na 2 maanden zijn de resultaten meer dan veelbelovend. Het weghalen van die AMP-pagina’s heeft mijn blog geen slecht gedaan naar organische trafiek.

Natuurlijk zijn er meer factoren mogelijk (zoals de voorbije algoritme veranderingen in januari 2020), maar het helpt alvast wel dat ik nu meer vat heb op mijn blog en alle pagina’s. Zonder het risico dat er plots weer iets kapot is op die AMP-pagina’s omwille van een plugin update.

Een voorbeeldje dat ik nu nog even toevoeg van het extra trafiek dat ik nu haal, doordat AMP weg is. Mijn “Roaming in Zwitserland” blogpost haalde vroeger het meeste AMP-trafiek voor me binnen. Na het weghalen van AMP heb ik van BigG een giant featured snippet gekregen op desktop en mobile met natuurlijk nog veel meer verkeer tot gevolg.

 

Wat ik bijvoorbeeld ook merk is dat mijn blogposten ook steeds meer in Google discover verschijnen, waar dit vroeger toch vooral voor AMP-pagina’s was weggelegd is dit nu minder zo.

 

Check je AMP errors…

Hier kan je nog een voorbeeld zien hoe rampzalig AMP kan zijn als je geen SEO opvolging van je website gaat doen.

Onderstaand kan je het AMP rapport zien in Google Search Console van een grote Belgische website. Hun webagency had eind 2019 een nieuwe website gelanceerd, maar had bij de golive geen check gedaan van de AMP-pagina’s. Daar zat een kleine validatiefoutje in, waardoor alle AMP-pagina’s niet meer werkte en fouten teruggaven. Hierdoor was er een duidelijke terugval van verkeer naar hun website.

Gelukkig was er de marketing manager zo slim om me eens te contacteren voor een snelle SEO audit… 馃憦

Direct heb ik begin januari aan hun developers de juiste instructies kunnen geven en na een week was de AMP trafiek vanuit Google terug op gang. Dit met een ogenblikkelijke stijging van de organische trafiek naar de website. 馃帀

Dus heb je AMP pagina’s, maak er dan een gewoonte van om het AMP rapport geregeld na te gaan kijken op eventuele fouten (en zorg ervoor dat je echt iets doet met die mails die GSC je stuurt rond eventuele problemen bij je website).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
4 jaren geleden

Heb op een kleine persoonlijke blog onlangs ook de AMP versie weggehaald en zelfs ik merk daar een stijging in het aantal bezoekers. En dit ondanks dat het niet overeenstemt met het aantal bezoekers dat ik op de AMP-versie had. Misschien dat het nieuwe algoritme ook al rekening begint te houden met de vele sites die AMP overboord aan het gooien zijn.