Al voor het 3 de jaar op rij was ik vandaag aanwezig geweest op de Friends of Search conferentie in Amsterdam (zie verslag 2015 en verslag 2016).

Deze conferentie brengt een unieke mix van SEO en SEA topics (natuurlijke en betaalde resultaten in de zoekmachines) en brengt daardoor iedereen in dit wereldje eens voor een dagje samen.

Ditmaal geen traditioneel verslag van de verschillende presentaties, maar mijn top 8 van actiepunten, waar ik zelf mee aan de slag ga gaan de volgende weken als SEO/marketing freelancer. Een conferentie is namelijk maar zijn geld waard, als je jezelf verplicht iets met die inspiratie ook daadwerkelijk te gaan doen.

1. Google die zijn visie doordrukt

Binnen Google zijn er maar 2 personen, die in het openbaar over organic search communiceren. Eerder zag ik Gary Illyes al aan het werk in Brighton en het viel me dan ook tegen hoe hij schijnbaar onvoorbereid wat kwam vertellen (gelukkig is hij na zijn presentatie gaan bijslapen 😉 ).

Tussen de lijnen toch wat SEO info van bij BigG:

  • De aangekondige Mobile index (de rankings op basis van mobiele weergave ipv. desktop weergave van website) is nog lang niet klaar en inzetbaar in de Google zoekresultaten in de komende weken/maanden. In de volgende weken gaan ze hier wat blogposten over lanceren. Dat het gaat komen is wel zeker.
  • AMP HTML is super en snel, maar niet voor alle websites inzetbaar (hij gaf het receptenwebsite voorbeeld).
  • Vorige week hebben ze inderdaad een ranking update uitgevoerd met focus op een bepaalde Blackhat SEO techniek, maar verder communiceren gaan ze hierover niet doen.
  • HTTPS moet bij iedereen momenteel een prioriteit worden/zijn. Het is duidelijk dat de aanpassing in Chrome 56 de eerste stap is naar het als “niet veilig” bestempelen van alle HTTP websites.
  • Voice search wordt steeds belangrijker. Ze zijn aan het kijken om ook die queries in de Google Search Console te laten verschijnen, maar hiervoor zoeken ze nog een oplossing voor het samenbrengen van gelijkaardige voice searches.

PS: Enja hij meende het… 😉

2. Data is everywhere

Ja duh!

Uit de (warrige) presentatie van @martyweintraub haalde ik wel deze verwijzing naar “the Little Blue book” van Oracle. Deze pdf geeft mooi alle databronnen weer en vanwaar hun data komt. Dan zie je pas hoeveel dataverwerking er aan de gang is…

Ook in de SEA-zaal ging het over audience, retargetingdata,… De tijd dat SEA’ers met zoekwoorden toevoegen bezig moeten zijn is voorbij.

Als je als SEA’er nog niet weet wat RLSA is, dan heb ik alvast huiswerk voor je voor komende dagen. Via RLSA audiences, ga je bepaalde bezoekers van je website in je Google Analytics groeperen en retargeten (bvb.: alle gebruikers die onze rekentool hebben gebruikt, maar geen offerteaanvraag hebben gedaan).

Een goed startpunt om hiermee te starten is dit “engagement pack” met voorgemaakte audiences, die je met 1 klik in je Google Analytics account kan importeren.

Enja ook Bing was aanwezig en gaf nog eens cijfers (ideaal voor in mijn SEO workshops).

3. HTTPS

Dat HTTPS ineens een hot topic is, mag je ondertussen al wel doorhebben. Lees anders mijn https blogpost even na. Enja Gary van Google kwam dit ook nog eens meegeven en gaf nog mee dat hij achter die fake https boost rankingupdate in 2014 zat. 😉

Maar dus:

De migratie naar HTTPS is een essentiële stap naar het verder inzetten van AMP HTML en HTTP/2 bijvoorbeeld.

Een extra’tje dat je inderdaad niet zomaar mag vertrouwen op het crawlen van een website na een migratie, maar ook in Google Analytcs op zoek moet naar weespagina’s (zoals landingpagina’s), die niet een crawl naar voren komen.

Bonustip van mezelf: Vergeet niet je https server implementatie te checken via ssllabs.com en daarnaast ook securityheaders.io.

4. Automate all the monkey stuff

Als marketeer manuele monkeyjobs doen is jezelf richting de uitgang sturen. Ik zeg het al veel langer, maar marketingteams worden steeds technischer met MarTech, Ad-ops,…

https://twitter.com/JolienSiem/status/832174505590136832

Het viel weer eens op, toen @filiwiese een redelijk technische presentatie gaf over sitespeed, dat de meeste marketeers diende af te haken. Investeer in jezelf en ga als marketeer wat technischer worden (maak het jou goede voornemen).
https://twitter.com/JudithVerhoef/status/832256322510917637

5.Content blijft king

Ik verwijs gewoon door naar deze samenvattende “content brand pyramid” blogpost over de presentatie van Dennis Goedegebuure (@TheNextCorner). Ik had spijtig genoeg totaal fout gegokt van zaal, dus ga zelf zijn presentatie moeten doornemen.

6. A/B Split testing voor SEO

A/B testing is reeds iets, dat mijn collega’s ook uitvoeren om te kijken, wat er aan een design kan verbeterd worden. @dom_woodman van Destilled kwam laten zien hoe je ook splittesting kan doen voor SEO aanpassingen.

Bijvoorbeeld: Een grote e-commerce website, waar je een hoop gelijkaardige pagina’s (product/categorie,…) gaat splitsen en daarna aan 1 groep een seo-aanpassing doen.

Ze hebben daarvoor een mooie statistische tool vrijgegeven, waarmee je zulke splittests kan gaan berekenen en evalueren. Nog meer huiswerk voor mij….

7. speed optimalisatie van je website

ex-Google man @filiwiese bracht een heerlijk technisch verhaal met frontend en backend tips voor het verbeteren van de snelheid van je website.

Zijn presentatie komt nog online en brengt je zaken zoals OCSP stapeling, HTTP/2, gzip,…

Uit onderzoek blijkt dat een top100 website gemiddeld pagina’s heeft van 1,5MB groot en met 90 externe requesten. Als benchmark gaf hij mee, dat je best gaat proberen een pagina kleiner dan 1MB te krijgen. Ik heb nog een beetje werk hieraan, dus breng een speciale blogpost over dit topic.

Een andere tip, die hij meegaf was om zeker wat aandacht te gaan geven aan de crawlstatistieken grafieken in de Google Search Console.

8. Presentatie skills

Weer heel wat geleerd over presentatieskills en ook over het uitnodigen van presenters op een event. De eerste 2 sprekers (Gary en Marty) waren volgens mij nog ver weg in hun jetlag. Warrige presentaties zonder duidelijk verhaal, die echt moeilijk om volgen waren.

Ik pleit schuldig dat ik mijn gemiddelde presentaties ook geef met echt lelijke slides. Maar voor een event zoals Google User conference heb ik wel even een designer de slides laten bijwerken. Vandaag zag ik soms echt lelijke slides.

Een leuke over dit thema was de presentatie van @melcarson, die kwam spreken over personal branding. Zelf heb ik het ook al eens iets over gezegd in een presentatie.

extra op de todolijst: nieuwe moo.com visitekaartjes bestellen, nog eens wat nieuwe profielfoto’s laten maken, meer met mijn out-of-office spelen (doe ik zeker de volgende dagen) en de mix op mijn social media in orde houden.

Al bij al toch weer wat todo’s mee naar huis genomen en vooral een dagje terug rust in mijn hoofd gebracht. Dat moet al eens tijdens deze drukke werkweken.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stefaan Quackels
7 jaren geleden

Kan je dit wat verduidelijken: “…De tijd dat SEA’ers met zoekwoorden toevoegen bezig moeten zijn is voorbij…”

7 jaren geleden

Handige tip van die securityheaders. Ik zal dat eens goed moeten onderzoeken, want met schaamrood op de wangen komen mijn sites daar heel slecht uit.

Reply to  Jeroen
7 jaren geleden

Paar lijntjes in htaccess. Mail me even.

Reply to  Jeroen
7 jaren geleden

Ondertussen mijn eigen blog geupdate met een plug-in (Security Header van Simon Waters – goede tip van mijn webhost) en van securitylevel F naar A gegaan 🙂

7 jaren geleden

Conferenties samenvatten in de vorm van actiepunten: dat is het actiepunt dat ik voor mezelf noteer, Herman. Toptip voor iedereen.

En over die visitekaartjes: misschien haal je wel iets uit de tips die ik ooit deelde (https://hapklaar.be/how-to-turn-your-business-card-into-a-business-generating-card/) 😉

MathieuSEO
7 jaren geleden

Heej Herman, mooie samenvatting. Ik zie dat ik wel wat gemist heb bij de SEA presentaties. Die zagen er interessanter uit dan een aantal SEO presentaties. Jammer je gemist te hebben op het congres. Tot volgende keer!