Mijn intern netwerk en wifi-netwerk is best ok te noemen… Als je van in de kelder tot op de zolderverdieping overal meer dan 200-500Mbps via wifi haalt, dan is er niets te klagen (zie trouwens ook mijn blogpost over je eigen intern netwerk testen).

MAAR plots zat ik toch met een probleem. Sinds vorige week staat er in onze garage een 3D printer te draaien (daarover meer binnenkort hier, als ik alle ervaringen bij elkaar heb). Deze 3D printer heeft een ingebouwde camera en app-verbinding, waardoor ik van in mijn bureau alles kan opvolgen (een 3D print kan al snel enkele uren bezig zijn).

Hierdoor heeft die 3D printer ook een stabiele wifi verbinding nodig en laat dit nu nog iets zijn, dat in de losstaande garage (in de tuin) nog niet echt goed voorzien was (met toch een afstand van 30m naar de 2 wifi toegangspunten in huis).

Met dank aan de mensen van Devolo om me uit de nood te helpen met hun nieuwste wifi-repeater: Devolo Wifi 6 repeater 5400.

Het pakket is niet meer dan de Devolo repeater (met voetjes om beter te blijven staan), stroomadapter en een eenvoudige en beknopte installatiegids.

 

Wifi 6 Repeater 5400?

De naamgeving van dit wifi ding van Devolo is direct een stevige: “Devolo wifi 6 Repeater 5400”

  • Devolo – Dat lijkt me duidelijk
  • Wifi 6 – Sinds 2020 uitgekomen wifi standaard (technische benaming 802.11ax) die maximaal tot bijna 10 Gbps kan komen. Wifi 6e en het aankomende wifi 7 werken trouwens ook op de 6 GHz band, maar wifi 6 zit dus nog gewoon op 2.4 GHz en 5 GHz.
  • Repeater – De belangrijkste mode van dit toestel is om je bestaand wifi netwerk verder te gaan doorsturen/versterken en zo het bereik te gaan vergroten.
  • 5400 – Wat creatief optellen van de maximale snelheden: 574 Mbps over de 2.4 GHz band + 4800 Mbps over de 5GHz band = 5374

Deze hoge snelheden worden trouwens gehaald door de 4 interne antennes (2*2 voor de 2.4 GHz en 4*4 voor de 5GHz band).

De 2 Gigabit netwerkpoorten kan je gebruiken voor het aansluiten van een Playstation, NAS of ander apparaat (of bij het gebruik in de Access Point modus).

 

 

Installatie en samenwerken met een wifi netwerk?

Zoals ik reeds jaren geleden hier beschreef en zelf kon ondervinden (zie test met Devolo Magic 2 powerline) is het installeren van Devolo apparaten kinderspel geworden met de bijhorende app (Devolo Home Network App).

Installeren en gewoon braaf alle instructies volgen.

Je gaat eerst dicht bij je bestaande wifi router alles installeren, waarna je het apparaat op de juiste plaats kan gaan plaatsen nadien.

Ikzelf heb op een gegeven moment toch even wat gekke dingen gehad, maar na het induwen van de resetknop (pin in gaatje indrukken met bijvoorbeeld een paperclip) kon in de installatie snel herdoen en werkte alles nadien perfect. De koppeling met mijn normale wifi-netwerk heb ik trouwens gedaan via de WPS-knop.

Zoek je toch een uitgebreide handleiding, dan kan je deze handleiding ook gelukkig wel online vinden.

Je kan het beheer van deze Devolo repeater doen via de mobile app, desktop software of ook gewoon via de webinterface van het apparaat. Dit is steeds mijn voorkeur voor apparaten in mijn netwerk en na het te weten komen van het ipadres kan ik nu eenvoudig aanpassingen doen.

Tip: Ga wel even bij System in het menu een nieuw wachtwoord instellen voor deze webinterface.

Belangrijk op te merken is ook dat je dus perfect met andere wifi-netwerken kan samenwerken. Hier is mijn standaard wifi-netwerk dus van Amplifi en gaat Devolo nu zorgen voor de uitbreiding naar de garage. 👏

Je ziet de Devolo hieronder in de rechterhoek van het raam op het schap staan. Deze zorgt nu voor het stabiel overbruggen van de 30-40m naar de wifirouter in de huiskamer. 🤗

Natuurlijk zou ik deze versterker beter tussen de garage en het thuis plaatsen om op deze manier het beste versterkend effect zou krijgen, maar deze plaatsing is gewoon het handigste en geeft een meer dan stabiel genoeg wifinetwerk. In de Devolo Home Network app krijg je trouwens inzicht in de maximale snelheden die de verbinding kan halen.

 

 

Enkel als repeater?

Neen je kan deze ook als access point inzetten. Ideaal dus om je interne wifi-netwerk echt naar een hoger niveau te brengen tov. de standaard wifi modem die je van je provider krijgt.

Hierbij ga je ethernetkabel van je modem naar de Repeater brengen en kan je tijdens de installatie kiezen voor de AP-mode.

 

 

Integratie met Home Assistant?

Er komt hier geen IoT apparaat meer binnen, dat ik niet in mijn Home Assistant dashboard kan hangen. En jawel er is een native Devolo integratie voorzien. 🤗

Zo zie ik toch wat die Wifi repeater aan het doen is daar in de garage. Het is momenteel beperkt, maar zo weet ik of de 3D printer goed geconnecteerd is bijvoorbeeld.

 

 

Prijs van deze Devolo repeater 5400?

De prijs van deze wifi-versterker ligt normaal rond de adviesprijs van 150EUR, maar toevallig zag ik dat bol.com nu een extra Select-korting geeft aan hun Select leden en je zo zelfs op een best scherpe prijs gaat landen.

 

Belangrijk om nog mee te geven is dat je in de productsheet kan lezen dat deze wel een vermogen van 8 Watt heeft, wat op een jaar zorgt voor een verbruik van 70kWh.

In mijn garage start deze Devolo dan ook op, tijdens de opstartcyclus van de 3D printer, daar mijn kippen (nog) niet klagen over hun eventueel slechter wifibereik 24/24. 😅

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

80%
80%
Snel en eenvoudig je wifi netwerk een upgrade geven

Ook dit Devolo product werkt perfect samen in een bestaand netwerk met andere merken an apparaten. Het dekstop model is perfect voor de usecase van uitbreiden van wifi naar onze garage.

De 2 ingebouwde Gigabit netwerkpoorten kunnen gebruikt worden voor het aansluiten van een digicorder, Playstation, NAS op zolder of in je thuiskantoor.

Het beheer via App, desktop programma of de webinterface geeft je alle controle over het apparaat (zelfs als je het dus ergens gaat inbouwen of achter een TV gaat plaatsen bvb).

  • 8
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments