Update Januari 2021:

Lees zeker ook eens mijn blogpost over mijn nieuwe thuisnetwerk upgrade.


Ik heb hier al eens wat blogposten geplaatst recent over mijn homeoffice (Dailycave), dus misschien moet ik deze maar eens wat meer in elkaar linken als een soort van serie:

In deze lockdownperiode en het bijhorende internationale Work-From-Home experiment ben ik meer dan dankbaar dat ik nu zo een goede thuiswerk setup heb en niet ergens aan de keukentafel tussen de spelende kinderen moet zitten. πŸ˜‰πŸ‘Œ

Videobellen is je thuisnetwerk doortesten

Ook ik vul mijn dagen nu met op tijd in te loggen in Google Meets, Zooms of de occasionele Webex,… videomeetings (Skype you did something wrong πŸ˜‰ ). Enja op die moment durf ik mijn kinderen dan ook in hun kamer achter een computer of iPad te zetten om me even te kunnen concentreren.

1 van mijn todo’s die ik nog heb is het upgraden van mijn videocall set. Maar een goede webcam online kopen is nu moeilijker/duurder dan tickets voor Tomorrowland kopen. Maar met een betere webcam komt dan ook meer trafiek en dus heb ik alvast mijn thuisnetwerk nog eens geoptimaliseerd.

Want in een vorige blogpost merkte je dat het internet in mijn bureau nog iets beter kan.

 

Amplifi voor ons mesh wifi-netwerk

Wij gebruiken hier sinds de grote wifi-test een mesh wifi-netwerk van Amplifi (het B2C merk van het B2B topmerk Ubiquiti). Hierbij was er een verbinding via de 2.4Ghz frequentie tussen de 2 Amplifi HD routers om zo het Telenet internetsignaal tot in mijn homeoffice te krijgen.

In een groot huis is dat natuurlijk niet ideaal en dat merk je ook hoeveel verlies er daarop zit. Dus kwam er nog eens een plan voorbij om dit te gaan aanpakken.

1 van de optie’s in de Amplifi app is namelijk een Ethernet backbone activeren. Dus ipv. dat die 2 bakjes via Wifi met elkaar communiceren er een ethernetkabel tussen te leggen.

Probleem: Dat betekent een kabel trekken van in de ene hoek van het huis in de woonkamer een gat boren naar de kruipkelder eronder (die goed geΓ―soleerd is), daarna 15m verder naar de gewone kelder, daar de doorsteek maken naar het “kapsalon” van ons huis (vorige bewoonster had een klein kapsalon, hier is er een technische koker naar boven die onder het dak uitkomt in een ruimte die grenst aan mijn homeoffice. Toch al snel 50-60m kabel met veel boorwerk. πŸ™ˆπŸ™…β€β™‚οΈ

Oplossing: Van die Powerline bakjes die Ethernet over je elektriciteitsnetwerk laten lopen dan nog maar eens een kans geven.

Ik ben voor een Devolo Magic 2 set gegaan, die uitpakt met een theoretische doorvoersnelheid van 2400 Mbps.

Zo komen we dus tot deze situatie nu in huis. Waar een Devolo bakje in het stopcontact zit in de woonkamer en dit zo de “backbone” vormt naar mijn homeoffice.

Je ziet ook al wel het probleem (of 3 problemen): Het internetsignaal passeert maar liefst 3 fase zekeringskasten (weerstanden) voor het in mijn bureau uit het stopcontact komt. AUTCH… πŸ™ˆπŸ€”

Waar ik dus in de woonkamer nu +350Mbps via wifi haal, mag ik nu blij zijn met 60Mbps in mijn bureau. MAAR dat is dus wel weer bijna een upgrade 70% van de downloadsnelheid tov. voorheen.

Wifi in de zetel voor tv

Wifi op mijn homeoffice nu

Meer dan genoeg dus, als je weet dat 4K op Netflix/YouTube kijken toch zeker een bandbreedte van 25 Mbps vergt. Voor Zoom videobellen zit ik nu ook meer dan goed. πŸ˜‰

Verdere optimalisatie?

De volgende test om nu eens te gaan doen is kijken of ik niet 1 of 2 zekeringkasten kan “overbruggen” met een ethernetkabel. Dus door de Devolo al sneller in het netwerk te zetten en een groter deel van het laatste stuk (vanuit kapsalon of kelder) toch met een kabel te gaan trekken.

Tevreden van dat Devolo Powerline ding?

Gewoon zelf gekocht die Devolo Magic 2 (123EUR incl btw – 100 excl btw), en eigenlijk weer best verschoten van hoe eenvoudig dat die technologie nu werkt.

Op 2 minuten was het up and running en de pairing tussen de 2 bakjes verliep vlekkeloos. Een nadeel/voordeel is wel dat je er amper iets aan kan configureren. Je hebt wel een Devolo cockpit (app en desktop app) voor een overzicht van je netwerk (zeker als je er meer hebt in je huis met de ook de wifi feature wel).

Ik amuseer me te hard met de Amplifi settings om alles mooi in te stellen en alle IoT apparaten correct te labelen en in groepen te steken. πŸ€“

Ik ga dit zeker nog aanraden aan collega’s/vrienden die ik met een slecht internetsignaal zie sukkelen in videocalls. πŸ˜‰

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jeroen
4 jaren geleden

Hier al enige tijd een Devolo om internet naar het terras te krijgen (met één zekeringkast tussen) en ook heel tevreden van. Voordeel is ook dat je het systeem makkelijk kan uitbreiden naar extra ‘hubs’ ergens anders in huis om daar het internet beter te maken.