Onze GBA (GegevensBeschermingsAutoriteit) is onder stoom aan het komen (zie mijn overzicht) en de beslissing uitgesproken op 12 januari 2021 is toch wel een precedent voor veel andere social media discussies. Daarom dat ik er nog eens een aparte blogpost over hebt gemaakt (zoals toen met die privacy/cookie uitspraak).

 

Privacy klacht over een FB fanpage?

Een klacht (5 maart 2020) door een burger (deze vrouw wenst anoniem te blijven) over een Facebook fanpagina, die haar naam draagt (en waartoe ze wel beheerrechten maar geen adminrechten had). Hierbij wilde zij eigenaar worden van deze FB pagina door het uitoefenen van haar recht tot overdraagbaarheid tov. de verwerkingsverantwoordelijke (in dit geval mede verwerkingsverantwoordelijke, daar Facebook dit ook is).

Deze pagina was niet door een gewone fan opgezet, maar er was duidelijk een voorgeschiedenis (verweerder 1 is zaakvoerder van het verweerder 2 het managementbureau van het muziekproject waar de klager zangeres was). Deze managementovereenkomst tussen artieste en bureau is echter begin november 2019 gestopt en nadien was er dus geen verwerkingsgrond meer voor het beheer van de FB pagina (met de naam, initialen en foto’s van de klager).

De klager en de tweede verweerder hadden in het kader van de professionele artistieke activiteiten van de klager gedurende een jarenlange periode afspraken en overeenkomsten, in het kader waarvan het beheer van de fanpagina tot stand kwam.

In april 2020 heeft het managementbureau de adminrechten van de FB pagina reeds aan de klager overgedragen (na eerste de pagina offline te zetten), maar daarnaast was er ook een YouTube account en Linkedin account actief.

Uitspraak in deze zaak?

  1. Het mag duidelijk zijn dat zelfs de naam van iemand beschermd is door de privacywetgeving.

2. Het is duidelijk dat klager het onderwerp is van de Facebook pagina (en dus de bijhorende persoonsgegevens). Het is dus ook logisch dat zij het volledige beheer moet krijgen over de pagina. Hierbij ook sprekend vanuit het recht op gegevensoverdraagbaarheid.

3. Doordat de eerste verweerder werkt voor de 2de verweerder (zijn managementbedrijf) is het dan ook het bedrijf dat verwerkingsverantwoordelijke/beklaagde is. De klacht werd dan ook geseponeerd tegen verweerder 1. Door het stopzetten van de managementovereenkomst, tussen het bureau en de klager, begin november 2019 was de grondslag voor deze verwerking gestopt.

4. Het managementbureau krijgt voor deze GDPR overtredingen een geldboete van 10.000EUR. Ik denk dat er zo nog wel wat cases kunnen volgen…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments