Voetbal een spelletje dat het leven van vele Gentenaars helemaal op zijn kop heeft gezet en de Gentse feesten nu al op gang heeft getrokken.

De wedstrijd van gisteren in Gent, waarbij Gent de kans greep om voor het eerst in zijn meer dan 100-jarige geschiedenis landskampioen te worden, gaf mij als vakidioot ook een andere invalshoek.

De wedstrijd was exclusief op Sporting Telenet te zien en dus zag Telenet de kans schoon om een pak dagpassen van 10EUR aan de man te gaan brengen. Ik werd dan ook de hele dag bestookt met promoted Facebook posts en ook promoted Twitter posts. Ik geef ook toe dat die promoted tweets mij zelf ook echt triggerde, daar ikzelf ook nog geen weet had van die dagpas-mogelijkheid.

Telenet promoted tweet

Ikzelf heb 3 maand geleden ook eens een experiment gedaan met promoted tweets en volg dan ook altijd met plezier andere praktische casestudies uit ons landje.

Dit was de tweet die door Telenet hard werd gepushed en meerdere keren voorbijkwam in mijn stream.

Wat direct opviel was het gebruik van een korte bit.ly link. Dit wordt meestal bij social advertising gebruikt om zogenaamde UTM-tags beter te kunnen gaan meegeven, zodat nadien in Google Analytics de resultaten nog beter kunnen worden geanalyseerd.

Wat het leuk maakt aan die korte bit.ly links is dat de statistieken ook publiek beschikbaar zijn. Door het toevoegen van een +-teken aan de url krijg je namelijk de stats van die link: https://bitly.com/TelenetDagPas+.

Als we dit doen bij deze bit.ly link, dan stellen we volgende zaken vast:

  • Ze gebruiken geen UTM-tagging op hun link naar de Telenet website. Dit is echter in onze ervaring toch wel echt wel nodig voor een correcte analyse nadien.
  • In totaal waren er een goede 600 clicks naar de website vanuit deze promoted tweet.
  • Ik zag de tweet reeds korte na de middag verschijnen, maar het is duidelijk dat er rond 17-18u de moment was waarop velen de dagpas-optie wel zagen zitten.

 

 

Bitly__The_power_of_the_link_

Dat Telenet zijn dagpas vandaag goed geld heeft verdiend, zal zeker wel zo zijn. Ik hoorde links en rechts verschillende vrienden, die speciaal voor vanavond een dagpas namen. Of deze promoted tweet ook rechtstreeks zijn geld heeft opgebracht, durf ik te betwijfelen (of de conversierate moet bijna 100% geweest zijn).

Ik had ergens toch wel hogere aantallen verwacht van deze promoted tweet. Zoals ik al vertelde was ikzelf ook getriggered door deze promoted tweet, die op het juiste moment in mijn zichtsveld binnenkwam.

Dit laat misschien ook wel weer zien hoe een kleine nichewereld Twitter in België nog steeds is. Als we dan de meest recente comments op deze promoted tweets bekijken, zien we echter nog een bijkomende factor, die toch wel jammer is voor telenet. Sporting_Telenet_on_Twitter___Speelt_Gent_vanavond_kampioen__Kijk_de_match_van_’t_jaar_live_met_een_Sporting_Dagpas__http___t_co_iYEGTRbotx_http___t_co_1BmtZXmmiV_ Ook een twitter search op dagpas geeft een stroom van Telenet klanten, die met hun geld staat te zwaaien, maar er niet in slaagden een dagpas van Telenet te bestellen. dagpas_-_Twitter_Search Hierdoor zag Telenet zich genoodzaakt om de 2de helft volledig open te stellen voor iedereen. Dan heb je zo een social advertising campagne gedaan gedurende de dag en loopt het met een sisser af…

Ook de internet cowboys hebben goed kunnen verdienen

Natuurlijk zijn er andere slimme jongens, die WEL een mooi graantje hebben verdiend met de voetbalfans, die geen 10EUR wilden uitgeven (of geen dagpas konden bestellen).

Zie onderstaande tweets, die link naar een pagina vol Adsense advertenties
_gntsta_stream_-_Twitter_Search

Op deze (eenvoudig gratis aangemaakte webpagina’s) worden de bezoekers ondubbelzinnig (maar wel zo dat het automatische Adsense algoritme het niet direct kan lezen) opgeroepen op 1 van de Adsense advertenties te klikken (in de hoop dat hij dan een stream gaat krijgen van de wedstrijd).

Dit zijn toch wel echt cowboy’s manieren van online geld verdienen…
Live_Stream_Football_-_Match

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nico Lawsons
9 jaren geleden

Ik vraag mij dan af hoeveel die Adsense pagina’s hebben opgebracht (buiten een BAN van Adsense :)).

Jammer dat de advertenties niet doelgericht waren.. als je iets eerder bent met zo’n website aan te maken lukt dat misschien wel.

Leuke post trouwens!