SEO-tools reviewen. Ik zou er ondertussen mijn dagtaak van kunnen maken. De afgelopen weken/maanden had ik er zo verschillende op de planning staan, maar was er weinig reviewen aan door de beperkte tijd en de overladen agenda.

1 van deze SEO-tools is OnPage, waar ik dan toch eens dieper ben ingedoken. Ik had een tijdelijke testaccount gekregen op #BrightonSEO en wilde wel eens aan de slag met deze on-page SEO-software.

On-page SEO?!?

Bij on-page SEO verstaan we volgende zaken, die ik meestal ook als quick-win meegeef in SEO site audits of bij workshops:

  • Title/description metatags
  • Interne links
  • Canonical metatag en HREFlang metatags
  • Wordcount, linkcount,…

Allemaal factoren dus die je zelf op je website kan gaan aanpassen, zonder aan de slag te gaan met externe linkbuilding en andere externe factoren.

Onpage.org dashboard

Onpage.org is een Duitse SaaS applicatie (gestart in 2012), waarbij alles dus webbased te bereiken en bekijken is. Bij het inloggen op deze applicatie zie je reeds de belangrijkste concepten.

dashboard onpage seo

Daarna kan je vanuit de takenlijst op het dashboard doorklikken om de verschillende verbeterpunten te gaan bekijken en (indien nodig) aan te passen. Zo kan je

Vanuit elk rapport kan je individuele pagina’s via de page inspector individueel gaan checken en verder optimaliseren.
onpageorg page inspector review

Dat de tool momenteel nog geen Nederlands aankan in bijvoorbeeld het TF*IDF rapport, wordt wel pijnlijk duidelijk als je Google.be wilt selecteren… Sinds januari richten ze zich ook op de NL markt, dus binnenkort ook ondersteuning van het Nederlands?
onpageorg_report_TF_IDF

Nieuwe top feature: HREFlang metatag checker

Een onderschatte SEO metatag in ons landje is zeker de HREFLang metatag voor meertalige websites (hoor je het in Keulen donderen en heb je een meertalige website -> contact me!).

Sinds het begin van deze maand hebben ze nu ook een Hreflang checker in de onpage.org tool ingebouwd (lees de bijhorende blogpost).

In dit nieuwe rapport zie je voor alle pagina’s welke taalversie er via de hreflang metatag wordt meegegeven en in de laatste kolom met welke taalversie deze pagina vanop de anderstalige versie’s wordt gelinkt met de hreflang tag.

hreflang feature onpage

Ik heb nog geen SEO-tool gezien, die dit zo goed in kaart brengt (buiten de vertraagde en het niet altijd correcte Google Webmastertools rapport).

Iets speciaal ontdekt?

Heb ik nog iets speciaal ontdekt op deze blog? Jawel, dat de Social plugin die ik gebruik zorgt voor een belachelijk hoog aantal aan 302 redirects. Dit ga ik zeker eens verder uitzoeken.

onpage org http headerstatuscode

Onpage.org usecase: switch naar https

Een mogelijk zeer interessante usecase voor deze SEO-tool is zeker het gebruiken van deze SEO-tool tijdens de switch naar HTTPS met een website.

De vele rapporten over links, canonicals, url’s in de sitemaps,… zijn ideaal om te kijken of de migratie naar HTTPS volledig goed is uitgevoerd en er niet nog ergens hard-coded http-url’s terug te vinden zijn.

Gratis webtest van je site?

Inbound marketing gewijs kan je bij onpage.org ook een gratis test van je website aanvragen. Deze ontvang je nadien in je mailbox (met natuurlijk ook de onpage.org nieuwsbrief). Je mag je dan ook wel verwachten aan de nodige marketing automation mails.
Free_SEO-Analysis

Voor wie is deze onpage.org bedoeld?

Wat onpage.org vooral goed doet is de technische onpage SEO optimalisaties bevattelijk en overzichtelijk presenteren. Zeker tov. de meer gespecialiseerde tools geeft Onpage.org alles in overzichtelijke stappen en rapporten, zodat je niet verdrinkt in alle data.

De pricing bij onpage.org is gebaseerd op het aantal url’s, dat je kan laten crawlen door deze applicatie. De instap pro-versie laat je zo toe tot 50.000 urls te laten ophalen (waarna ja ongelimiteerd deze url’s opnieuw kan laten checken).

Hierdoor is deze tool vooral geschikt voor bijvoorbeeld e-commerce eigenaars, die hun grote e-commerce website willen gaan optimaliseren. Het pricingmodel is minder geschikt voor SEO freelancers met vele tientallen klanten. De pricing (onderstaand pricingtabel is per maand) is er niet naast in vergelijking met andere SEO-tools.

Update 26/05
Je kan projecten elke 36u vervangen, dus als freelancer kan je een afgelopen seo-traject voor een site perfect vervangen door een nieuwe site.

OnPage_org__Product__Pricing_and_Plans

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments