Ik krijg geregeld de vraag waar er cursussen te volgen zijn om Facebook ads of Adwords te leren gebruiken. Ik antwoord dan ook altijd dat je gewoon beter je leergeld op tafel legt en zelf experimentjes gaat starten met dat leergeld.

Het is alweer even geleden dat ik hier nog eens een langere casestudy blogpost heb geplaatst (zie de vorige casestudy blogposten) , dus hierbij een blogpost over Twitter Ads (als in: ik wilde zelf wat ervaring opdoen met Twitter Ads).

Twitter Ads

Reeds in april 2013 kregen bedrijven in de VS toegang tot het Twitter Ads platform en sinds begin september 2014 werden ook de Benelux landen toegelaten.

het unieke voordeel aan Twitter is dat je als marketeer real-time ads kan gaan maken, waarbij je in realtime gebruikers zeer specifiek kan gaan targetten (zoals het bereiken van second screen gebruikers die over een tv-programma/sportwedstrijd tweeten).

Hierbij krijg je via het Twitter Ads platform zogenaamde Twitter cards ter beschikking, waardoor je extra opvallende Call To Action’s kan gaan toevoegen. Zoals je kan zien wordt hier hard mee geëxperimenteerd in het Twitter HQ.

twitter card example

Om ten volle met de mogelijkheden aan de slag te kunnen, had ik via mijn Google Tag Manager Account de Twitter conversion code op die IJsland reisgids pagina geplaatst. Wie het nu in Keulen hoort donderen, kan me in de comments van deze blogpost overtuigen om een blogpost te maken over Google Tag Manager. 😉
Google_Tag_Manager

Wil je meer weten over (Twitter) advertising dan verwijs ik je trouwens naar de super tutorial website socialmediahandleiding.be, waar mijn collega @lienberden (onze social en SEA expert) een waanzinnig collectie aan tips & tricks heeft uitgeschreven.

Twitter_Advertising_in_België

Twitter Ads tijdens laatste Bikerboys aflevering

Voor een juiste recensie van het tv-programma De Bikerboys verwijs ik naar De Morgen.

De voorlaatste aflevering van De Bikerboys speelde zich af in IJsland en ook de laatste aflevering ging op dat verhaal verder. Daar ik hier een IJsland reisgids heb op mijn blog staan (die ook inkomsten oplevert, zie onderaan mijn marketing mix blogpost) had ik tijdens de voorlaatste aflevering manueel even mijn IJsland reisgids gepromoot via twitter met de juiste hashtags. Dit had wel wat downloads tot gevolg.

Tijd om eens een geoptimaliseerde Twitter card in elkaar te zetten.
twitter ads promoted tweet ijsland

Voor de laatste aflevering dus eens de mogelijkheden van Twitter ads ingeschakeld. Een promoted tweet gericht op de twitter gebruikers, die de geslecteerde accounts volgen of deze hashtags gebruiken:

  • Volgers van accounts: @een en @bikerboys
  • Gebruikers van de hashtags: #haldis, #ijsland, #debikerboys en #bikerboys

twitter ads promoted tweet

Belangrijk tips voor Twitter Ads:

  • Als je een oude accounts hebt, dan is alles Amerikaanse: prijzen in dollars en tijdzone is PST (Pacific Standard Zone) uit Californië. Let hier dus zeker op als je maar in een bepaalde tijdsframe de tweet wilt vertonen.
  • Registreer je je nu pas op het Twitter Ads platform, dan kan je kiezen voor Euro en onze tijdzone.
  • Je kan ervoor kiezen om je promoted tweet niet te gaan publiceren op je eigen twitter profiel.
  • Je kan ook het omgekeerde doen. Een promoted tweet aanmaken met die CTA twittercards en die wel publiceren, maar niet promoten. Tip!

Resultaten van Twitter Ads campagne

Ikzelf was doodop zondagavond en ben om 21u. mijn bed ingekropen. Die laatste aflevering heb ik aan me voorbij laten gaan en maandagochtend pas de resultaten van de ad campagne bekeken.

Downloads van de reisgids viel zeker tegen (maar 5 personen hebben hun mailadres achtergelaten, op een gemiddelde dag zijn dit er ook 1-2!)
twitter ads mailchimp

Ook in Google Analytics zag ik een 64 pageviews op die IJsland reisgids tijdens de promotie. Ik had bewust geen UTM tagging op mijn link te plaatsen, zodat ik eens kon kijken waar Google Analytics dat verkeer ging onderbrengen.
twitter ads google analytics

Het is dus in Google Analytics direct duidelijk, dat dit verkeer onder de resthoop/mesthoop “Direct verkeer” wordt gegooid! Dus geen t.co referral (zoals andere links in Twitter). Dit is dus zeker iets om mee te nemen, indien je met Twitter cards aan de slag ga, vergeet die UTM tagging niet!
twitter ads direct verkeer

Als we nu naar de kosten en rapportage van deze Twitters ads campagne gaan kijken, dan merk we toch wat vreemde zaken op:

  • De rapportage geeft me 170 Link Clicks, terwijl Google Analytics me er 65 geeft tijdens de periode van de ads promotie?!?
  • De rapportage geeft me 47 conversies (gemeten met die Twitter conversion tag die ingesteld staat op Form submits), terwijl er maar 5 mensen hun mailadres hebben ingegeven?!?

Toch bizar dat hun reportage dezelfde ziekte heeft als de Facebook ads rapportage. Zeker daar ik ingesteld had om per conversie te betalen, wat me 1,05$ CPA heeft gekost!
twitters ads rapportage

Nog een toptip voor al wie er bezig is met second screen toestanden. De iOS iPhone en iPad zijn nog steeds the kings van het second screen gebruik voor de televisie.
twitter ads second screen platforms

Was het nu de moeite dit testje?

Als ik naar de resultaten kijk met 2 nieuwe followers, 1RT en 10 fav’s, dan heb ik zulke ads niet nodig. Natuurlijk zat het niet mee en waarschijnlijk had ik deze campagne beter kunnen laten draaien tijdens de voorlaatste aflevering, waarbij IJsland nadrukkelijk een uur in beeld kwam.

Maar daarnaast heb ik nu toch de nodige uurtjes mezelf bedwongen om me in dat Twitter ads platform te verdiepen en de rapportage te gaan bekijken. Dat is natuurlijk de echte verdienste van die gespendeerde dollars. 😉

Wat ik zeker zelf heb geleerd is om eerder op hashtag gebruik in te zetten, dan volgers van gerelateerde accounts. Vooral die volgers van @een was geen strak plan.
twitter ads conversion

twitter ads conversion

Het is nu trouwens wachten totdat ook video advertenties beschikbaar worden, zodat we daar misschien ook eens iets mee kunnen doen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments