updates:


Volgende week maandag begint mijn eerste werkdag, waarbij ik me voltijds in online marketing kan gooien en dus ook in Google Analytics. Want METEN is WETEN!

Reeds voor mijn Intracto-overstapbeslissing, was ik aan het twijfelen om naar het GAUC-event (Google Analytics User Conference) te gaan in Brussel en daarna was de beslissing snel genomen. Ideaal om me weer een dagje onder te dompelen in de geheimen van dit analysepakket.

Google Analytics blijft toch wel 1 van de belangrijkste stappen bij het online brengen van een website. teveel bedrijven, die ik nog steeds een website online brengen (al dan niet met Google Analytics profiel) om dan in de volgende maanden/jaren zelfs niet meer om te zien naar de statistieken van de website (ik ben benieuwd wie er ooit nog naar de Analytics van de Flexso website gaat zien na deze week………).

Daar de druk via Twitter weer werd opgevoerd, ook weer een verslag bij elkaar gebracht (om 7u opstaan om voor iedereen zijn werkdag begint, die blogpost online te krijgen…).

In de volgende dagen komen de presentaties ook online en zal ik deze toevoegen.

GAUC conferentie

Door de nodige slimme marketingtechnieken heeft de organisator Bloovi dit event tot een goede 400 aanwezigen kunnen laten groeien (waar er eerst maar 175 tickets beschikbaar waren). De plaats van afspraak was het Diamant conference center naast de VRT. Het programma bracht ons 9 presentaties met een mix van Belgische en internationale sprekers en een geslaagde mix van praktische cases en informatie over de nieuwe evoluties in de wereld van de web analytics.

Lore Van Besien & Kathleen Claes: The use of custom dimensions for web shops

Met wat toekomstige collega’s van Intracto heb ik in het begin van de zomer reeds een privé opleiding gekregen van Analytics-expert @lorevanbesien over het nieuwe Universal Analytics en het gebruik van Google Tag Manager. In deze duo-presentatie bracht Lore een case van de webshop van Kathleen (hippeschoentjes.be), waarbij door de inzet van Google Analytics en gerichte Adwords reclame de omzet het afgelopen jaar met 50% is verhoogd.

Wat is je audience?
Via het toevoegen van de displayfeatures in je GA-tag krijg je toegang tot meer specifieke audience-rapporten in Google Analytics over bijvoorbeeld leeftijd en geslacht. Als ik dit bekijk voor dailybits.be kom ik op volgende audience: 66% mannelijk en 40% in de leeftijdsgroep 25-34 jaar. Demographics__Gender_-_Google_Analytics Belangrijke toevoeging in dit verhaal is om je privacy-statement te updaten, daar de doubleclick cookie wordt gebruikt.

Custom dimensions
Lore heeft voor de schoentjes-webshop een heel deel custom dimensions aangemaakt, waardoor er nog verder kan worden gesementeerd in de data. Je kan er trouwens maximaal 20 gebruiken in GA. Het aanmaken van custom audiences is trouwens 1 van de beweegredenen om met GTM (Google Tag Manager) aan de slag te gaan.

Google Tag Manager
Via Google Tag Manager ga je werken met een container-tag, waarbinnen je o.a. je Universal Analytics code gaat plaatsen en je via rules en macros custom dimensions kan gaan opvullen (via javascriptcode in de zogenaamde data layer).

Ondertussen heb ik Dailybits.be reeds voorzien van GTM. Voor wie het concept nog nieuw is kan ik onderstaande korte introductie video van GTM aanraden.

Mijn GTM-implementatie op deze moment op dailybits.be.
Google_Tag_Manager

Weer-gegevens toevoegen in Google Analytics
Als laatste praktische case liet Lore zien hoe je zelfs weergegevens kan gaan toevoegen in je Google Analytics als custom dimension, zodat je analyse kan beginnen doen van welke producten op regendagen vlot worden verkocht of de stijging van bezoekers als eind augustus het moesonseizoen in België start (of hoe benoem je de afgelopen dagen?).
weather-custom-dimension
De Fin Simon Ahava geeft in zijn blogpost mooi de verschillende stappen om aan de hand van een Geoplugin (om je bezoeker te gaan lokaliseren) en de openweathermap API via Google Tag Manager de weergegevens in een custom dimensions te krijgen. Dit staat zeker op het programma van me de volgende dagen om het te installeren op dailybits! 😉

De hands-on presentatie van Lore was zeker een mooie start van dit event.

Neda Sekkat & Chloé Piérard: customize your data visualization using the GA API

De hele start van het event was voorzien voor vrouwen op het podium. Dat hebben we al eens anders geweten en laat trouwens ook mooi zien dat de online marketing wereld een mixed wereld is en niet uitsluitend mannelijk (zoals de rest van de web development wereld). Neda sekkat GAUCBE Neda en Chloé brachten een verhaal en demo van de mogelijkheden voor het automatisch aanmaken van een dashboard in Google docs met de Google Analytics spreadsheet add-on. Hiermee kan je per API-call 10 metrics gaan ophalen en zo rapporten gaan opbouwen.

In de komende weken ga ik zeker nog kijken hoe ik ga omgaan met het aanmaken van Analytics rapportage en wie weet kom ik ook wel bij deze add-on terecht?

Thomas Danniau: Understanding cross device measurement

1 van de nieuwe mogelijkheden met Universal Analytics is zeker en vast de mogelijkheden voor Cross Device meten. Onze digitale wereld is namelijk meer en meer multi-screen aan het worden. Zo gaan we overdag op onze smartphone info zoeken over een reis en die misschien ’s avonds op onze laptop gaan boeken (sequentieel multi-screen) of gaan we tijdens het bekijken van een voetbalwedstrijd op TV ook op onze tablet iets anders doen (simultaan multi-screen). Veel info en stats hierover kan je vinden op een speciale website van BigG.

Via Cross-device measurement kan je nu via het doorgeven van een userid gebruikers gaan volgen over hun verschillende devices heen. Een mooie video hiervan. Thomas Danniau bracht een praktische case van een verzekeringsaanbieder, waarvoor ze nu met cross device tracking aan de slag zijn gegaan. Zo besprak hij de uitdrukkelijke plicht om geen persoonlijke gegevens te gaan opladen op GA (waardoor je een gebruiker daar zou kunnen identificeren), waarvoor zij de emailadressen van de ingelogde bezoekers via MD5 naar een unieke hash hebben omgezet. Momenteel hadden ze 7,3% assigned gebruikers, die in de nieuwe view met de cross-device measurement terechtkomen van de totale bezoekers van de website.

Hierdoor is er nog niet heel veel data, maar kunnen ze wel al aan de slag met de nieuwe rapporten in Google Analytics hiervoor Device overlap/Device paths en acquisition device).
cross-device-reportsDavid Van Steenbrugge & Dries Bultynck: Influencing offline sales with online interaction

Deze Wijs-jongens brachten eerder een functionele benadering hoe je kan omgaan met verschillende producten (in dit geval een online opticien) en hoe je offline en online samen moet brengen om hetzelfde target na te gaan streven. Hierbij werd er stapsgewijs een matrix met enkele key-metrics van de verschillende producten opgebouwd om daar mee verder te kunnen analyseren. wijs - gaucbe Goede tip voor iedereen is trouwens om de persoonlijke blogposten van Dries over E-commerce analytics en SEO te gaan volgen op zijn driesbultynck.com. Ik geef toe dat ik o.a. door Dries in de richting van online marketing ben gerold en ben dan ok fan van zijn blogposten en tweets. 😉

Andrew Grill: Future of Analytics

vanaf de eerste seconde van deze presentatie voelde je, dat deze Australiër meer dan geregeld presentaties geeft. Deze Global Social Business partner van IBM heeft blijkbaar 1 guilty pleasure om te gaan analyseren wie zijn Linked-profiel bekijkt, dus dan zorgen we voor wat meer data. 😉

Andrew was vanaf juni 2011 trouwens de CEO van Kred (een tegenhanger van het reeds gecontesteerde Klout), waarmee hij mee toegang had tot de volledige firehose van tweets van Twitter en mee heeft getracht orde in die chaos te brengen. Via een tweet is hij trouwens via verschillende stappen bij zijn huidige job terechtgekomen. 😉

Als binnenkomer had Andrew onderstaande video voor ons als online marketeer om te laten zien hoe vreemd onze online marketing is in de echte wereld.

Zijn presentatie ging verder dan Google Analytics en wilde met een voorbeeld als Wimbledon laten zien hoe je meer kan doen met je analytics. Waar ze voor Wimbledon bijvoorbeeld real time dashboards hadden met een voorspelling van de benodigde rekenkracht voor de websites, zodat de cloudservers continu dynamisch kon worden geschaald.

De volledige presentatie van Andrew is al in video te herbekijken!

Stefan Callebaut & Boy Martin: Thomas Cook case – using Google Tag Manager

Een duo-presentatie van Thomas Cook door @scallebaut en @boyyerd, die na 15min gedaan was en waar het publiek even op adem moest komen van de voorgaande rush. 😉

Reisaanbieder Thomas Cook is een internationale organisatie en aanpassingen aan de website dienen dan ook een hele weg tot aan productie af te leggen. Ze lieten hierbij zien hoe Google Tag Manager hen nu helpt om als analytics team toch snel in productie extra data te kunnen gaan halen.


Thomas Cook heeft hiervoor een unified data layer op zijn website geïmplementeerd, waarbinnen ze zoveel mogelijk data beschikbaar stellen voor al hun analytics tools. Via Google Tag Manager kan er dan snel in productie extra data via bvb. custom dimenstions gaan worden opgepikt.

Als voorbeeld sprak men over een “Last viewed travels” feature op hun homepage, waarvan ze het gebruik wilde kennen.

Via het process van: kijken in de sourcecode wat er aanwezig is van bruikbare id’s, het aanmaken van een javascript om die ID in de datalayer te krijgen en een extra regel in de GTM om die data op te pikken is dit een taak die op enkele uren in productie stond ipv. een maand.

Als grootste gevaar voor GTM gaven ze (terecht) mee, dat je als developer hiermee zelf zaken kan pushen op productie en dus ook de website kan neerhalen door een fout in GTM! Voor Stefan is een modern analytics team in de toekomst een mix van webanalysten en daarnaast een front end developer om bvb. scripts en regels voor GTM te gaan aanmaken.

Kerri Jacobs: Google solutions for measurement challenges

Kerri is een sales manager binnen het Google Analytics premium team. Voor wie het niet zou kennen: GA Premium is een enterprise oplossing, waarbij je enkele nieuwe features & veel meer datapoints/samples krijgt en vooral spreekt over een prijskaartje van 100K$/jaar.

Google-Analytics-Premium-Features

Als geroutineerd spreker had ze alle speakingtricks bij om er een leuke presentatie van te maken. Zo werd het publiek los gemaakt met een klap-experiment, waarbij je diende te blijven klappen naar gelang hoeveel connected devices je thuis hebt liggen.

Wie ondertussen nog niet doorheeft hoe onze analytics wereld waanzinnig aan het veranderen is, moet maar eens bij deze cijfers stilstaan.

Via een plot-twist in haar presentatie (weer een mooie talktrick) kwam Kerri bij de 5 topmanieren om je Analytics project kapot te krijgen.

Kerri had ook wel wat leuke inside zaken in haar antwoorden. Zo vond ik het leuk om horen dat er ook Google mensen publiek durven zeggen dat ze dat (not provided) verhaal een misser vinden van BigG. 😉

Julien Cornet: Act on your data with remarketing & create advanced audiences

 

Remarketing is een concept, dat ik zelf altijd aan anderen uitleg aan de hand van die achtervolgende banners van Zalando.

Dit moet dus beter kunnen en daarop ging @julien_cornet dan ook op in. Via Google Analytics kan je eenvoudig aan de hand van alle beschikbare data zogenaamde remarketing lists gaan aanmaken (die je daarna in adwords kan gaan gebruiken). Hierbij kan je slimmer omgaan met Timing en de buyingcycle op je website bijvoorbeeld.

Je kan dit vinden in het Admin-gedeelte van je account, waar je bij Property het menu Remarketing kan vinden om audiences te gaan aanmaken.
remarketing lists GA

Wat voorbeelden van mogelijke remarketing lists voor een e-commerce website.

Iets waar ik zelf nog eens moet induiken zijn de zogenaamde User buckets, waarbij GA voor A/B-testen al je bezoekers random in 100 zogenaamde buckets gaat gooien.

Daniel Waisberg: The analytics home

Als afsluiter was er @danielweisberg, die een meer dan geroutineerd analytics advocate speaker van Google is en beheerder van Analytics blog online-behavior.com Als binnenkomer kwam hij Analytics vergelijken met snooker. Say Whut?!? Google Analytics user conference belgium

Daniel bracht tips over het structuren van een Analytics project en de belangrijkste elementen in dit proces.

Een onderschatte feature van Google Analytics zijn zeker de annotations. Zelf gebruik ik het ook nog véééél te weinig hier op Dailybits.be en mijn werkpunt is om veel meer annotations te gaan toevoegen elke keer er grote wijzigingen zijn aan dailybits.be of in de google rankings. Op deze manier kan je veel beter je data nadien gaan analyseren.
Dailybits_overview_-_Google_Analytics

Op deze vraag, had Daniel als antwoord dat hij wel verwacht dat annotations aansturen via de GA API mogelijk gaan worden.

Belangrijke tip voor alle analytics-projecten.

Afsluiten deed Daniel met deze quote van Winston Churchill. Winston-Churchill-620x300

Omkadering Event

De organisatie door Bloovi was weer goed geregeld, al was de zaal echt wel op zijn maximum gevuld met aanwezigen en stoelen. Alvast leuk om te zien was de power-tafel, waar iedereen zijn smartphones/laptop kon gaan voorzien van extra juice. Op zulke events zou dit standaard moeten zijn.

Wat toch steeds opvalt is de rampzalige wifi-verbinding op zulke events. Het blijft moeilijk om voor een publiek van 400 digital natives (met allemaal 1-2 devices) een stabiele wifi te gaan voorzien.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

34 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
9 jaren geleden

Mooi samenvatting Herman. Zelf heb ik actie ondernomen mbt. tot de laatste tweet in je post. Wie weet genereren we ook zo nog wat extra business rond event WiFi. 😉

Yannick
9 jaren geleden

Bedankt voor de samenvatting! Erg handig om alles nog eens rustig te kunnen overlopen. 😉

Tom
9 jaren geleden

Bedankt voor de samenvatting. Zo zijn we er ook een beetje bij geweest :).