Voor wie het concept Raspberry Pi niet kent, dit is een mini-computer waar er in maart 2017 ondertussen reeds 12,5 miljoen van verkocht waren. Een ideale instapper voor kleine hardware/software-projectjes of het leren werken met linux-terminals.

Dus geen cheap Chinees prutsding, maar een volwaardige mini-computer (met meer aansluitingen dan de laatste Apple Macbooks #truestory).

Afgelopen jaar organiseerde CB Insights nog een wedstrijd voor het most innovative consumer product van de afgelopen jaren. In een knock-out battle ging het van 64 producten naar de grote finale: Tesla Model S versus Raspberry Pi. En jawel die kleine mini-computer van amper 50EUR won deze wedstrijd.

De afgelopen maanden heb ik zo bijvoorbeeld nog een klantenproject gedaan met een hele hoop Raspberry Pi’s (en nog meer tv’s) en zoals je hieronder kan zien is ook de kerstboom in mijn homeoffice dit jaar “powered by Raspberry Pi”. 😉

https://www.instagram.com/p/BTbwcvaALE0/

Meer dan een speelgoedje

Dat de Raspberry Pi meer dan een speelgoed computertje is voor het aansturen van een kerstboom, mag wel duidelijk zijn.

Zo lanceerde Google reeds een Voice kit om je eigen Google Home personal assistant te bouwen en komen ze nu met een AI vision kit (waarmee je objecten kan herkennen).

2 weken geleden las ik bijvoorbeeld ook nog in De Tijd deze intro over een bezoek aan het HQ van consultancybedrijf EY in Parijs. Daar zetten ze de Raspberry Pi dus ook in bij bijvoorbeeld red team security audits.

Waarom moet ik dit nu kopen?

Even terug naar een blogpost van begin 2017: Hard/soft skills voornemens 2017 en dan vooral puntje 3 over dat ik dringend meer met mijn Raspberry Pi wilde gaan spelen.

Meer technisch worden is iets wat ik steeds belangrijk blijf vinden (vanuit mijn wil om in het hele GDPR verhaal alles beter te kunnen inschatten, maar ook omdat marketing meer technisch aan het worden is).

Ergens in 2001-2002 kreeg ik zo tijdens mijn bachelor een stoomcursus Redhat Linux. Met dank aan mijn Raspberry Pi heb ik nu terug een opfrissing gedaan van een hoop basic unix terminal commando’s.

Zelf als marketeer kan ik je het echt aanraden om toch eens met een Raspberry Pi aan de slag te gaan (voor 80EUR heb je een volledige set bij Coolblue). Zo leer je meer van hoe alles werkt en krijg je gewoon meer technische voeling met hoe alles in de achtergrond werkt.

Wat leuke voorbeeldjes van zaken, die je zelf ook eens zou kunnen gaan doen:

https://twitter.com/Lopify/status/878407621996367872

Maar dus die kerstboom?!?

Wil je echt met zoiets aan de slag gaan, dan moet je jezelf een bepaald project (en vooral deadline) opleggen. In mijn Dailycave heb ik al even een Google Home enja op eenvoudig verzoek speelt deze “Last Christmas” doorheen mijn homeoffice.

Nu staat er dus ook een 3D Pihut Xmas Tree te blinken. Met dank aan dit Github scriptje voor de knipperende lichtjes (waarvoor ik mijn Raspberry PI diende te upgraden naar Raspian Stretch ipv. Rasbian Jessie wat ik erop had staan).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick
6 jaren geleden

Gebruik een PI als home full hd mediaplayer op mijn 2010 TV, voor 75 incl case en oplader enzo kan je niet sukkelen. Werkt perfect in combi met OSMC. No nonsense, it just works. Always…