Grootschalige Bruteforce attacks op wordpress websites – Bescherm jezelf ertegen

update 25/08/2013

Na nog enkele aanvallen de afgelopen weke hebben de tech-guys bij Stone een mooie oplossing bedacht, die de load van de aanvallen drastisch verkleint op de servers. Je kan alle info nu vinden in deze blogpost van hen. Ook mijn 14 WP-sites zijn ondertussen beschermd met deze oplossing.

De afgelopen weken is mijn Dailybits.be en nog vele andere wordpress-websites bij o.a. mijn hoster Stone-is een mikpunt van een grootschalige, globale brute force aanval.

WordPress is meer en meer een dominant platform aan het worden voor het bouwen van websites met een geschat aandeel tot wel 19% van alle websites, die wereldwijd draaien en krijgt daardoor ook steeds meer en meer aandacht van hackers en script-kiddies.

wordpress stats

Naast het uitbuiten van gekende security-problemen in oude wordpress installaties (PS: de nieuwste versie Oscar 3.6 is sinds begin augustus te downloaden) zijn Brute-force aanvallen steeds meer een plaag aan het worden voor wordpress-beheerders.

Tijdens een brute-force aanval gaat een geautomatiseerde script-kiddie tool (zoals bvb. WP Brute) op zoek naar wordpress websites om hierop duizenden paswoordcombinaties te gaan afvuren. Naast de kans dat je username/paswoord combinatie wordt gekraakt is er ook nog een performance issue, daar de grootschalige aanvallen zorgen voor onnodige trafiek en gebruik van server-resources.

Momenteel zijn er weer grootschalige aanvallen bezig en verschillende hosting-engineers waren dan ook vannacht een gezellig theekransje aan het houden, tijdens het afslaan van de aanvallen.

Hoe kan je je beschermen tegen WordPress brute-force aanvallen?

1. Verwijder de admin-gebruiker
Alle WordPress-installaties komen standaard met de admin-user. Vanuit security oogpunt natuurlijk een gevaar, daar ze bij een brute-force aanval, dus meestal reeds de username juist hebben.

Maak dus een nieuwe gebruiker aan met beheerder-rechten, log hiermee aan en verwijder de standaard admin-gebruiker. WordPress zal je vragen of alle blogposts naar die nieuwe gebruiker mogen overgezet worden. Indien je de Yoast SEO plugin gebruikt in combinatie met Google author highlighting, let er dan zeker op, dat je je google+-url opnieuw bij de nieuwe gebruiker invult.

2. Plugin bruteprotect
Na alweer de nodige aanvallen vannacht heb ik deze morgen de plugin Bruteprotect op mijn 14 wordpress-websites geïnstalleerd. Deze plugin gaat ip’s blacklisten, die brute force aanvallen doen. De ip-blacklisting gebeurd in de cloud, zodat gekende ip’s direct voor alle gebruikers van deze plugin worden tegengehouden.

Na amper 1 uur de plugin geïnstalleerd te hebben, zijn de eerste pogingen reeds tegengehouden.
bruteprotect

3. wp-login via .htaccess gaan afschermen
Tijdens de aanvallen was 1 van de methodes van Stone-is om de performance van de machines hoog te houden, het afschermen van de wp-login pagina via het .htaccess bestand.

Er zijn verschillende .htaccess voorbeeldscriptjes te vinden, waarmee je dit kan doen of bijvoorbeeld je wordpress admin gedeelte enkel nog toegankelijk te maken vanuit 1 ip-adres.

Toptip Managewp

Het technisch beheer van mijn 14 WordPress website doe ik voornamelijk vanuit het dashboard van ManageWP. Een online tool, van waaruit ik alle versies van wordpress op al mijn sites in minder dan 2minuten heb geupdate of de Bruteprotect plugin direct heb geïnstalleerd over al mijn wordpress-installaties.

Sinds enkele weken hebben ze trouwens een native iOS en Android app, waardoor ik nu on-the-road snel alle plugins kan updaten of spamcomments kan verwijderen.
managewpapp

Zijn er nog WordPress beheerders, die momenteel verhoogde Brute-force aanvallen ondervinden?

Update
Ook Stone-IS heeft een blogpost met alle mogelijke wordpress security tips online geplaatst, na de aanvallen van vannacht.

Het zou blijkbaar om dit “Ford Disco” botnet gaan, die de aanvallen uitvoert.

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.