4G netwerk op smartphone echt de moeite?


Update 21/02/2014
Tijd voor een update. Base laat weten dat het 4G netwerk (reeds uitgerold in Aalst, Antwerpen, Beveren, Brugge, Charleroi, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Luik, Mechelen, Namen, Oostende en Sint-Truiden) van hen nu wordt opengesteld voor al hun gebruikers. Dit 4G-netwerk van Base zou een minimumsnelheid van 15 à 20 Mbps downlink en 6 à 12 Mbps uplink moeten halen. Dit is ook goed nieuws voor de Mobile Vikings gebruikers, daar die gebruik maken van het Base netwerk.

Het is dus dé moment om na te kijken welke smartphones 4G ready zijn.


2 weken geleden er toevallig pas achtergekomen dat ons bedrijfsbusiness abonnement ook 4G geactiveerd heeft. Mooi op tijd voor Tomorrowland, waar ik 3 dagen lang heb kunnen gebruikmaken van een waanzinnig snelle 4G verbinding (zie Tomorrowland 2013 verslag).
4g netwerk tomorrowland

Xperia Z 4G op Tomorrowland met de speedtest.net android app

 Omdat ik nu wel wat vragen krijgen hierover, hier dan ook 1 grote blogpost met alle info.

 

4G/LTE is de volgende generatie in gsmnetwerken na GSM – 2G/EDGE – 3G en heeft een theoretische snelheid tot 100 Mbps (in vergelijking bij ADSL is dit 12Mbps!?!).

Zoals je in mijn speedtest kan zien, haalde ik op Tomorrowland vooral een waanzinnige uploadsnelheid. Zonet mijn laptop vlakbij onze Telenet wifi modem geplaatst en dit geeft volgend resultaat. 4G geeft dus een uploadsnelheid van wel 3maal hoger, dan ik via wifi op mijn Whoppa Telenetverbinding haal!
speedtest telenet

Telenet wifi speedtest

Welke smartphones zijn 4G ready in België?

De volgende smartphones hebben standaard 4G als feature:

Zeker dus wel een extra feature om af te toetsen bij de keuze van je volgende smartphone! Bij Coolblue kan je dit nu eenvoudig ook in de keuzehulp instellen.

coolblue 4G smartphones

Bij Android dien je LTE te activeren, voordat je smartphone er gebruik van gaat maken: [instellingen] – [Mobiele netwerken] – [Netwerkmodus].
4g instellingen

En iPhones?

Helaas, pindakaas…

Doordat Apple een exclusiviteitscontract heeft met Mobistar, kunnen Iphone 5 bezitters nog steeds geen gebruik maken van het 4G netwerk van Proximus. Een mooi voorbeeld van de onzin van die exclusiviteitscontracten. Er zijn wat methodes in omloop om toch
LTE/4G netwerk te hebben op een Iphone5, maar optimaal werken deze niet.

Proximus 4G

Mobistar is nog steeds vaag over de lancering van zijn 4G netwerk (ook al waren zij de eerste met grote 4g demo’s bij bloggers). Base is ondertussen bezig met de uirol ervan.

Als je dus al 4G wilt, dan moet je bij Proximus zijn. Proximus is momenteel continu de dekking van zijn 4G netwerk aan het uitbreiden en heeft een mooi aanbod van abonnementen met 4G. Op de website kan je een mooi kaartje vinden met waar 4G beschikbaar is.

Ik kan uit ondervinding zeggen dat de grenzen van hun 4G gebied, wat groter zijn (onze woonplaats in Ranst heeft perfect 4G, terwijl we er eigenlijk buiten zouden vallen volgens het kaartje).

4gkaart

Kostprijs 4G bij Proximus?

Bij de Generation connect herlaadkaarten en de Proximus Smart+ 65-abonnementen zit 4G/LTE standaard mee geactiveerd.

Voor de andere abonnementen is er de 4G option aan 10€/maand met 4G netwerk en 1 extra GB aan dataverbruik.

Bij onze Corporate abonnementen zit de 4G optie blijkbaar standaard geactiveerd (wel met onze beperkte 2GB aan datalimiet).

Ik ben benieuwd of de datalimieten mee gaan stijgen de volgende jaren, want 2GB aan datalimiet met 4G-toepassingen (live tv kijken bvb.) is natuurlijk peanuts.

Is dat nu echt de moeite?

Tijdens Tomorrowland was dit zeker de moeite, doordat er nog zo weinig toestellen 4G-ready zijn, was de 4G frequentie volledig leeg en had ik een perfecte verbinding tussen die vele duizenden smartphones.

Met onze huidige lage datalimieten moet je wel continu uitkijken, dat je de limiet niet gaan overschrijden.

Van batterijverbruik merk ik niet al teveel (bijkomende) negatieve impact van op het 4G netwerk te zitten.

Voor meer speedtests verwijs ik naar trouwens de Google+ account van Bart Stoffels: Samsung S4 versus HTC one, crazy 4G speedtest in Mechelen met een HTC One en zijn 4G blogpost op androidworld.nl.

Update 07/08/2013:
Gisterenavond in Knokke-Heist ook eens een speedtest gedaan en daar kreeg ik zelfs een upload van 17704Kbps.
knokke-heist

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.