Update 29 december 2020: Lees zeker ook de blogpost over mijn thuisnetwerk upgrade.


Wifi is toch nog altijd één van mijn basisbehoeften en dan vooral de snelle en stabiele variant hiervan.

Om je even een idee te geven wat er connecteert op onze wifi thuis: 1 Macbook, 1 chromebook, 2 Sonos boxen, 3 smartphones, 1 smartwatch, enkele Netatmo weerstation modules, een weegschaal, wat techgadgets (die momenteel afstaan), NAS, printer, scanner, Chromecast,…

We hebben in ons land gelukkig zeer snel internet en de 2 grote internetproviders in ons land bieden nu nog snellere internetvarianten aan (Fiber Boost en Speed Boost met snelheden tot 350Mbps en 400Mbps). Maar gewoon goed en betrouwbaar wifi-internet op een lagere snelheid is een belangrijkere stap dan deze theoretische snelheden van je modem. 😉

Daar wij in een huis van de jaren 50 wonen en geen grote verbouwing hebben moeten doen van het gelijkvloers ligt er geen bekabeld internet doorheen het huis. Ik ben doorheen de afgelopen jaren dan ook steeds op zoek geweest naar de meest stabiele wifiverbinding tussen de binnenkomende Telenet kabel (aan de ene kant van het huis) en mijn homeoffice/Dailycave (een verdieping hoger in de andere uithoek van het huis).

Zo heb ik lange tijd gewerkt met een Netgear Nighthawk R7000 een topmodel van wifirouter met dan nog een kleinere wifi router in mijn bureau (in bridgemode) als aansluitpunt. Deze heb ik trouwens ongebruikt in de doos liggen momenteel (hint: doe een bod).

Ondertussen ben ik overgestapt op een prosumer wifi-mesh product (2 Amplifi HD routers) met bijhorende prijskaartje.

“Maar Herman, wat heb IK nu nodig?” Een vraag die ik geregeld krijg, dus daarom deze grote wifi test! Met dank aan Devolo die me 2 testconfiguraties leverde, waarmee ik nog nooit had gewerkt.

*Let op dit is een real life test. Gericht op gewone consumenten en dus niet de geeks, die op zoek zijn naar specifieke features. 😉

Wifi oplossingen in deze test:
1. Standaard Telenet Wifi router
2. Netgear R7000 wifi router
3. Ubiquiti Amplifi HD mesh router
4. Devolo DLAN 1200+ WIFI 1200MBPS (3 stopcontact-adapters)
5. Devolo GigaGate

Standaard Telenet Wifi Router

De Telenet modems zijn de laatste jaren veel verbeterd en waar het wifi-signaal vroeger een drama was is het ondertussen beter geworden.

Als ik personen hoor klagen over een slechte wifi dan heb ik volgende tips:
– Check of je de laatste Telenet modem hebt (wit toestel, type CH7465LG)
– Check op welk wifi-kanaal de modem staat en ga daar even met testen. Zeker als je buren ook Telenet modems hebben. Dit kan je via de mijn.telenet.be instellingen aanpassen.

Toptip trouwens als je een eigen wifi-router gaat gebruiken is om in de Mijn-Telenet instellingen het eigen Telenet wifi-signaal te gaan afzetten.

Kermerk Commentaar
2.4 GHZ en 5GHz? JA
Voordelen + “gratis” oplossing en geen bijkomende zaken nodig
+ Mijn Telenet instellingen worden steeds verder uitgebreid
Nadelen – Minder rapportagemogelijkheden
– Kwaliteit van verbinding is toch net iets minder dan andere oplossingen
– Beperkt bereik in een groter huis of tuin
– Je instellingen kan je enkel aanpassen via Telenet. Zonder Telenet verbinding kan je dus geen instellingen aanpassen

Netgear R7000 router

Ook wel “den ufo” die hier op de woonkamerkast stond. Ik schreef er reeds vroeger uitvoerig over. Nog steeds een top wifi-router met uitgebreide instellingen en features.

Kermerk Commentaar
2.4 GHZ en 5GHz? Ja
Prijskaartje 135EUR
Laatste firmware update 01/12/2017
Voordelen + Veel mogelijkheden van instellingen, configuraties en advanced features
+ Zeer goed bereik in huis dankzij de 3 grote externe antennes
+ Smart Connect optie maakt 1 wifikanaal waarop apparaten switchen tussen de 2.4GHz en 5GHz band
+ Veel features en instellingen
Nadelen – Prijskaartje
– Het design heeft zijn tegenstanders 😉

Amplifi HD router – mesh netwerk

Mijn huidige wifi-oplossing (met dank aan de blogposten van Troy Hunt) in huis waarbij er 1 groot mesh-netwerk is (1 wifi-netwerk met verschillende toegangspunten waarbij je gsm/laptop het sterkste toegangspunt kiest).

Kermerk Commentaar
2.4 GHZ en 5GHz? Ja
Prijskaartje 189EUR/stuk (ik heb er zo 2)
Laatste firmware update 3/11/2017
Voordelen + Prosumer product dat echt goed is uitgedacht (zoals de mogelijkheid om een guest netwerk te maken voor een bepaald aantal uren, zoals wanneer er een babysit komt 😉 )
+ Smart Connect optie maakt 1 wifikanaal waarop apparaten switchen tussen de 2.4GHz en 5GHz band
+ Touchscreen geeft de nodige leuke (geeky) informatie mee (verbinding tussen verschillende stations, hoeveel aangesloten apparaten, downloadvolume,…)
Nadelen – Ik mis nog wat meer advanced configuratiemogelijkheden

– Prijskaartje is echt wel stevig

Opvallend was zeker dat ze zeer snel updates uitbrengen (zoals met de Wifi Krack exploit) en deze is via de touchscreen zeer eenvoudig te installeren.

De Amplifi smartphone app vind ik van alle wifi-oplossingen wel de aangenaamste om te gebruiken (dat is ook een nadeel er is geen webversie of desktopversie).

Devolo DLAN 1200+ WIFI 1200MBPS

Ik zal direct eerlijk zijn, dat ik de minste verwachtingen had van deze wifi-oplossing. Ik hoorde vroeger geregeld negatieve zaken over dergelijke oplossingen via het stopcontact. Zeker dan in combinatie met 3-fasen stroomkringen met veel tussenliggende zekeringkasten (zoals bij ons het geval is).

MAAR na de installatie van amper 5minuten was ik echt aan het vloeken. Super eenvoudige installatie en daarnaast hoge wifi-snelheden doorheen het huis. Het basisstation (zonder wifi!) gaat naast de Telenet modem in het stopcontact en stuurt dan via het elektriciteitsnetwerk het internetsignaal naar de 2 wifi-access points.

Kermerk Commentaar
2.4 GHZ en 5GHz? JA
Prijskaartje 179EUR
Laatste firmware update 20/10/2017
Voordelen + Super eenvoudige installatie
+ Maakt een mesh netwerk en gaat signalen via elektriciteitsnetwerk doorheen het huis doorgeven
+ Ideaal om in mijn geval mijn NAS “bekabeld” aan de Telenet modem te kunnen hangen ipv. enkel via wireless signaal met een stabiel signaal tot gevolg.
+ Eenvoudige cockpit configuratietool
Nadelen – Best wel groot voor in je stopcontacten te plaatsen
– Minder advanced configuratiemogelijkheden
– Ik las wel enkele reviews waarbij geluidsinstallaties op het elektriciteitsnetwerk last konden ondervinden van de signalen op de kabels.

De Cockpit desktopapplicatie geeft een mooi visueel beeld van je netwerk in huis.

Devolo GigaGate

Nog een Devolo wifi-oplossing, maar een totaal ander concept dan de DLAN stopcontacten. De GigaGate gaat een zogenaamde wifibridge opzetten.

In mijn geval het basisstation in de woonkamer bij de Telenet modem en het andere station (de satelliet) in mijn homeoffice, waar ik mijn NAS met de kabel kan verbinden met deze GigaGate.

Het basisstation heeft geen wifi (de satelliet wel maar eerder als extra’tje) en dit is dus echt voorzien voor het verbinden van een homeoffice/playstation/mediaplayer… met je modem ergens in huis.

Kermerk Commentaar
Prijskaartje 229EUR
Laatste firmware update 17/08/2017
Voordelen + Super eenvoudige installatie (maar echt eenvoudig: stekker erin en het werkt)
+ Een draadloze “kabel” leggen tussen je NAS/Playstation ergens in huis en je internetmodem.
+ Eenvoudige cockpit configuratietool
Nadelen – Het design is wat Playstation achtig

Conclusie

Als ik zelf onafhankelijk mijn doelpubliek per oplossing zou mogen doorgeven:

Oplossing Commentaar
Standaard Telenet modem Voor wie vooral met draad werkt en/of in klein appartement woont.
Netgear R7000 router Voor in groot appartement of kleiner huis met veel geprul mogelijkheden met de vele advanced features.
Ubiquiti Amplifi HD Voor de geeks onder ons die pro-sumer materiaal zoeken en voor goede (mesh-)wifi niet naar prijs kijken.
Devolo DLAN 1200+ Plug-and-play Powerline oplossing met super eenvoudige installatie die ideaal is voor een groter huis of wanneer wifi in tuinhuis/garage nodig is.
Devolo GigaGate Draadloze netwerkkabel naar je homeoffice of multimediakamer. Deze oplossing is eenvoudig in installatie en gebruik en kan je inzetten wanneer een powerline optie (zoals de Devolo DLAN) niet zou werken op jou elektriciteitsnetwerk.

Als we dan naar de snelheden gaan kijken van mijn 2 favorieten (met speedtest.net gemeten op Macbook) dan zien we toch wat opvallende zaken.

Snelheden woonkamer Devolo DLAN:

Snelheden op 2de verdieping met Devolo DLAN:

Dit is het moment waarop de DLAN Powerline optie beter wordt, wanneer je echt 2 verdiepingen moet gaan overbruggen, dan is het doorsturen van het signaal via het elektriciteitsnetwerk natuurlijk stabieler en sneller. Het signaal wordt wel zwakker (het is dan ook al door 2 zekeringkasten gegaan trouwens).

FYI: het internetsignaal van de standaard Telenet modem was zelfs niet bruikbaar 2 verdiepingen hoger.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
6 jaren geleden

Hier al even de devolo optie via het stopcontact om extra WiFi in de achterbouw te krijgen. Heel tevreden over. Ook in de zomer is het verhuizen van stopcontact makkelijk om WiFi in de tuin te krijgen.