Hoe een Kickstarter campagne fout kan gaan: Slidenjoy

UPDATE 13 AUGUSTUS 2018

Tijd voor een stevige update van deze blogpost (die live ging in april 2017!) en dit verhaal, want het een scam noemen begint steeds meer waarheid te brengen… Lees dus onderaan zeker de update.


Een blogpostje dat al meer dan 6 maanden in draft staat, eindelijk eens afgewerkt.

Wie deze blog wat leest, weet dat ik soms al eens een crowdfunding campagne op Kickstarter durf te ondersteunen: van de Beam projectorlamp tot onlangs de Solgaard Lifepack.

Beide campagnes verliepen super vlot, met goede communicatie en amper vertraging. Wat een verschil met een Belgische campagne, die al sinds juli 2015 totaal fout verloopt.

Crowdfundingcampagne Slidenjoy – Double or triple your screens

Midden 2015 leek het een cool idee: extra externe schermen achteraan op je laptop om zo je laptop tot een zotte werkstation met extra schermen te kunnen transformeren: licht, flexibel, draaiend op 2 USB-poorten,…

Bij de start van de campagne van dit BELGISCHE product (BVBA 120 Pixels), zag deze er best strak uit met de eerste levering in december 2015. Er werd dan ook €600.000 opgehaald bij +1600 backers.

Tegen eind 2015 waren er wat vertragingen en extra testen van prototypes. Ik zal eerlijk bekennen, dat ik eerste de kat uit de boom had gekeken, maar begin januari 2016 toch ook ben ingestapt via hun site (met enkel een voorschot van €60). Dom, dom dom….

Euhm, Hallo Tokio?

Vertragingen, slechte communicatie, vage berichten, vrolijke social media posts om de aandacht af te leiden,…

Er werden social media kanalen opgestart, bezoeken aan alle soorten techevents gedaan, maar niemand wist nog van iets. Ondertussen werd het steeds duidelijker, dat er weinig technische kennis aanwezig was en stelde iedereen zich vragen over de uitvoerbaarheid (zeker daar er geen werkend prototype was).

In juli 2016 nog maar eens een vraag gesteld (toen ze hun tijd op Snapchat aan het verdoen waren) enja november 2016 zouden de leveringen starten.

Ondertussen zou het najaar 2017 worden, maar is niemand nog zeker wat ze gaan krijgen tegen dan. 2 jaar na de voorziene leverdatum is er in het laptoplandschap al heel wel wat veranderd. Zo is Razer (de nummer 1 in gaming laptops) met hun eigen concept design project Valerie bezig.

Eind 2016 lieten ze dan ook nog een backer naar hen komen om onder NDA toch iets van prototypes van ver te mogen bekijken. Echt overtuigend is/was het niet dit toneeltje.

Bashing starts in 3…2….1

1600 internetgeeks €600.000 lichter maken en dan er wat slechte communicatie naar doen, is een garantie voor een stroom van bashing. Zeker als je blijft pushen op het agressief binnenhalen van extra preorders (omdat het geld bijna op is?).

Scroll eens door de comments op de Kickstarterpagina of nog leuker kijk naar ALLE reacties op de Facebook berichten op hun pagina.

Of dit mooi lijstje op Kickscammed, waarom je niet in deze marketinghype mag trappen. Een hipster gadget-idee hebben is 1, het technologisch ook kunnen waarmaken is toch iets anders…

Wat zeggen de Kickstarter regels hierover?

Kickstarter dekt zich goed in (en maakt recht het punt dat ze geen e-commerce shop zijn).

Belangrijk om weten is dat indien het op te halen crowdfunding bedrag gehaald wordt, de producent verantwoordelijk is en er geen terugbetaling gaat gebeuren vanuit Kickstarter.

PS: Ik heb op 26 september 2016 aan hen laten weten, dat ze hun voorschot van 60EUR mogen houden, omdat ik er niet meer in geloofde.

Update 13/08/2018

Ondertussen hebben de 3 Waalse personen achter SlideEnjoy de magische truc gedaan. Ze hebben een Chinese investeerder gevonden en hebben de productie en het product aan hem doorverkocht. Daarbij kreeg hij te horen dat er x duizend personen een voorschot van 60EUR hebben betaald.

MAAR…. Dit was toen hij erachter kwam dat er eerder 600k EUR hebben opgehaald via Kickstarter met personen die wel de volle prijs reeds hebben betaald en dat wist Mr. Chiang niet (en dat geld is er ook niet meer)….

Regarding the payment issues we need to address hopefully we will receive funds from our partners in Belgium to honor the purchase but that out of my control.

Dus het lijkt dat ze die Chinese investeerder ook nog eens hebben kunnen oplichten, door dit detail niet te vermelden.

1 van deze dagen gaan ze normaal ook hun jaarbalans neerleggen van BVBA 120 Pixels. Die van 2016 was alvast bloedrood. Ik ben benieuwd hoe die er van 2017 gaat uitzien. 😉

 

https://twitter.com/seynaeve/status/1025359806721413121

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

9 comments

 • Hey Herman,

  Zeer intressant artikel:

  1. Waarom is het nog steeds mogelijk om via Kickstart dit project te steunen ik denk dat ze hier toch in de mist gaan en eventueel een klacht zou kunnen indienen.

  2. Mediamarkt staat als JV als ik met “amerikaans” zou denken valt daar geld te rapen – Misschien een class action lawsuit

  3. Misschien even checken met je credit card of die niet terug betalen via hun purchase protection program / of online protection program.

  BTW check even je eerste zin, niet dat mij dat stoort.

 • Heb al enkele kickstarter & indiegogo producten gebacked.
  Eigenlijk nog maar 1 gehad dat fout is gelopen, heeft me €75 gekost. Had het eigenlijk wel kunnen weten op voorhand maar ja…
  Al enkele keren zeker tevreden geweest (Turris router, Modulo powerbank,…)

  Het professionalisme waarmee producten/prototypes worden voorgesteld kan je over het algemeen wel als filter gebruiken voor dit soort projecten.
  Je haalt de scams er vrij snel uit over het algemeen.

 • Ik studeer economie in België en ik heb even het bedrijf 120 pixels opgezocht en hun boekhouding bekeken, hier een kort verslagje van eind 2016 (ik verwacht binnenkort recentere cijfers):

  Een eigen vermogen van -150 000 € (dat is het geld dat het bedrijf bezit zonder invloed van banken)
  Een openstaande lening van 471 000 € (om het negatieve eigen vermogen te compenseren)
  en het leukste van al: 100 000 € aan uitgekeerde lonen en sociale lasten, wat hen dus een verlies geeft van 100 000 € aangezien ze niets verkopen.

  Als je vandaag nog zou investeren in dit bedrijf, dan gooi je boekhoudkundig je geld in een bodemloze put aan schulden.
  Wat hier gebeurt is een klassiek geval van oplichting, ze keren zichzelf hoge lonen uit zodat het geld uit het bedrijf en in hun portefeuilles beland en niet meer opgeëist kan worden door schuldeisers. Dit houden ze zo lang mogelijk vol (een jaar of 5) en wanneer de bank een klacht neerlegt bij justitie blijkt het dat het bedrijf volledig draait op schulden, wordt failliet verklaard en de eigenaars gaan lopen met al het geld dat ze zichzelf hebben uitgekeerd in tussentijd.

  Ik wil ook graag nog even vermelden dat dit bedrijf gevestigd is in Wallonië, wij Vlamingen zouden nooit zoiets doen 😉

  • Yep. Dat is inderdaad wat we nu al langer weten.

   Ondertussen schermen ze ermee dat de productie is opgestart (in China waar ze vroeger altijd toeterde dat de productie in BE zou plaatsvinden), maar weinig mensen geloven dit verhaal.

   Benieuwd wat er gaat gebeuren. Mijn 60EUR voorschot heeft me al wel een spannend verhaal opgeleverd en de FBgroepen van slachtoffers zijn best leuk om volgen.

 • “Ik wil ook graag nog even vermelden dat dit bedrijf gevestigd is in Wallonië, wij Vlamingen zouden nooit zoiets doen ”

  But of course … you Flemish always do everything better than others, never scams, never bankrupt, never problems in Flanders … the land of teletubbies in short … it can happen everywhere, in flanders as in Wallonia as in other countries than belgium … you really have a poor mentality …

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.