Hoe een Kickstarter campagne fout kan gaan: Slidenjoy

Een blogpostje dat al meer dan 6 maanden in draft staat, eindelijk eens afgewerkt.

Wie deze blog wat leest, weet dat ik soms al eens een crowdfunding campagne op Kickstarter durf te ondersteunen: van de Beam projectorlamp tot onlangs de Solgaard Lifepack.

Beide campagnes verliepen super vlot, met goede communicatie en amper vertraging. Wat een verschil met een Belgische campagne, die al sinds juli 2015 totaal fout verloopt.

Crowdfundingcampagne Slidenjoy – Double or triple your screens

Midden 2015 leek het een cool idee: extra externe schermen achteraan op je laptop om zo je laptop tot een zotte werkstation met extra schermen te kunnen transformeren: licht, flexibel, draaiend op 2 USB-poorten,…

Bij de start van de campagne van dit BELGISCHE product (BVBA 120 Pixels), zag deze er best strak uit met de eerste levering in december 2015. Er werd dan ook €600.000 opgehaald bij +1600 backers.

Tegen eind 2015 waren er wat vertragingen en extra testen van prototypes. Ik zal eerlijk bekennen, dat ik eerste de kat uit de boom had gekeken, maar begin januari 2016 toch ook ben ingestapt via hun site (met enkel een voorschot van €60). Dom, dom dom….

Euhm, Hallo Tokio?

Vertragingen, slechte communicatie, vage berichten, vrolijke social media posts om de aandacht af te leiden,…

Er werden social media kanalen opgestart, bezoeken aan alle soorten techevents gedaan, maar niemand wist nog van iets. Ondertussen werd het steeds duidelijker, dat er weinig technische kennis aanwezig was en stelde iedereen zich vragen over de uitvoerbaarheid (zeker daar er geen werkend prototype was).

In juli 2016 nog maar eens een vraag gesteld (toen ze hun tijd op Snapchat aan het verdoen waren) enja november 2016 zouden de leveringen starten.

Ondertussen zou het najaar 2017 worden, maar is niemand nog zeker wat ze gaan krijgen tegen dan. 2 jaar na de voorziene leverdatum is er in het laptoplandschap al heel wel wat veranderd. Zo is Razer (de nummer 1 in gaming laptops) met hun eigen concept design project Valerie bezig.

Eind 2016 lieten ze dan ook nog een backer naar hen komen om onder NDA toch iets van prototypes van ver te mogen bekijken. Echt overtuigend is/was het niet dit toneeltje.

Bashing starts in 3…2….1

1600 internetgeeks €600.000 lichter maken en dan er wat slechte communicatie naar doen, is een garantie voor een stroom van bashing. Zeker als je blijft pushen op het agressief binnenhalen van extra preorders (omdat het geld bijna op is?).

Scroll eens door de comments op de Kickstarterpagina of nog leuker kijk naar ALLE reacties op de Facebook berichten op hun pagina.

Of dit mooi lijstje op Kickscammed, waarom je niet in deze marketinghype mag trappen. Een hipster gadget-idee hebben is 1, het technologisch ook kunnen waarmaken is toch iets anders…

Wat zeggen de Kickstarter regels hierover?

Kickstarter dekt zich goed in (en maakt recht het punt dat ze geen e-commerce shop zijn).

Belangrijk om weten is dat indien het op te halen crowdfunding bedrag gehaald wordt, de producten verantwoordelijk is en er geen terugbetaling gaat gebeuren vanuit Kickstarter.

PS: Ik heb op 26 september 2016 aan hen laten weten, dat ze hun voorschot van 60EUR mogen houden, omdat ik er niet meer in geloofde.

Ik ben trouwens echt wel benieuwd voor de komende weken.

Gerelateerde berichten

Herman Maes - online marketeer seo freelancer

Herman Maes

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer (SEO en Digital marketing) met Dailybits als SEO/Hubspot/Marketing Technology Teamlead/GDPR expert en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing met een behind-the-scene blik.

4 comments

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *