UPDATE 7 november 2021
Een wonder is aan het geschieden? Onderaan een update over SlideEnjoy / Le Slide (of spreken we nu weer over de Portabl?).


UPDATE 28 juni 2020
Weer eens een update gedaan onderaan deze blogpost.


Een blogpostje dat al meer dan 6 maanden in draft staat, eindelijk eens afgewerkt.

Wie deze blog wat leest, weet dat ik soms al eens een crowdfunding campagne op Kickstarter durf te ondersteunen: van de Beam projectorlamp tot onlangs de Solgaard Lifepack.

Beide campagnes verliepen super vlot, met goede communicatie en amper vertraging. Wat een verschil met een Belgische campagne, die al sinds juli 2015 totaal fout verloopt.

Crowdfundingcampagne Slidenjoy – Double or triple your screens

Midden 2015 leek het een cool idee: extra externe schermen achteraan op je laptop om zo je laptop tot een zotte werkstation met extra schermen te kunnen transformeren: licht, flexibel, draaiend op 2 USB-poorten,…

Bij de start van de campagne van dit BELGISCHE product (BVBA 120 Pixels), zag deze er best strak uit met de eerste levering in december 2015. Er werd dan ook €600.000 opgehaald bij +1600 backers.

Tegen eind 2015 waren er wat vertragingen en extra testen van prototypes. Ik zal eerlijk bekennen, dat ik eerste de kat uit de boom had gekeken, maar begin januari 2016 toch ook ben ingestapt via hun site (met enkel een voorschot van €60). Dom, dom dom….

Euhm, Hallo Tokio?

Vertragingen, slechte communicatie, vage berichten, vrolijke social media posts om de aandacht af te leiden,…

Er werden social media kanalen opgestart, bezoeken aan alle soorten techevents gedaan, maar niemand wist nog van iets. Ondertussen werd het steeds duidelijker, dat er weinig technische kennis aanwezig was en stelde iedereen zich vragen over de uitvoerbaarheid (zeker daar er geen werkend prototype was).

In juli 2016 nog maar eens een vraag gesteld (toen ze hun tijd op Snapchat aan het verdoen waren) enja november 2016 zouden de leveringen starten.

Ondertussen zou het najaar 2017 worden, maar is niemand nog zeker wat ze gaan krijgen tegen dan. 2 jaar na de voorziene leverdatum is er in het laptoplandschap al heel wel wat veranderd. Zo is Razer (de nummer 1 in gaming laptops) met hun eigen concept design project Valerie bezig.

Eind 2016 lieten ze dan ook nog een backer naar hen komen om onder NDA toch iets van prototypes van ver te mogen bekijken. Echt overtuigend is/was het niet dit toneeltje.

Bashing starts in 3…2….1

1600 internetgeeks €600.000 lichter maken en dan er wat slechte communicatie naar doen, is een garantie voor een stroom van bashing. Zeker als je blijft pushen op het agressief binnenhalen van extra preorders (omdat het geld bijna op is?).

Scroll eens door de comments op de Kickstarterpagina of nog leuker kijk naar ALLE reacties op de Facebook berichten op hun pagina.

Of dit mooi lijstje op Kickscammed, waarom je niet in deze marketinghype mag trappen. Een hipster gadget-idee hebben is 1, het technologisch ook kunnen waarmaken is toch iets anders…

Wat zeggen de Kickstarter regels hierover?

Kickstarter dekt zich goed in (en maakt recht het punt dat ze geen e-commerce shop zijn).

Belangrijk om weten is dat indien het op te halen crowdfunding bedrag gehaald wordt, de producent verantwoordelijk is en er geen terugbetaling gaat gebeuren vanuit Kickstarter.

PS: Ik heb op 26 september 2016 aan hen laten weten, dat ze hun voorschot van 60EUR mogen houden, omdat ik er niet meer in geloofde.

Update 13/08/2018

Ondertussen hebben de 3 Waalse personen achter SlideEnjoy de magische truc gedaan. Ze hebben een Chinese investeerder gevonden en hebben de productie en het product aan hem doorverkocht. Daarbij kreeg hij te horen dat er x duizend personen een voorschot van 60EUR hebben betaald.

MAAR…. Dit was toen hij erachter kwam dat er eerder 600k EUR hebben opgehaald via Kickstarter met personen die wel de volle prijs reeds hebben betaald en dat wist Mr. Chiang niet (en dat geld is er ook niet meer)….

Regarding the payment issues we need to address hopefully we will receive funds from our partners in Belgium to honor the purchase but that out of my control.

Dus het lijkt dat ze die Chinese investeerder ook nog eens hebben kunnen oplichten, door dit detail niet te vermelden.

1 van deze dagen gaan ze normaal ook hun jaarbalans neerleggen van BVBA 120 Pixels. Die van 2016 was alvast bloedrood. Ik ben benieuwd hoe die er van 2017 gaat uitzien. 😉

 

 

 

Update juni 2020

5 jaar na de Kickstarter campagne (die live ging begin juli 2015) heeft er nog niemand een toestel geleverd gekregen… 🙈

Hun Chinese (over-the-top) businesspartner (die de productie nu doet) heeft zich de afgelopen maanden duidelijk meer bezig gehouden met het nieuwe goud (mondmaskers). 😅🤷‍♂️

Ze lanceerde ook een opvallende video met een nieuwe unboxing video. Dat ze hun eigen prototype naar zichzelf hebben verstuurd om nog eens uit te pakken (vrees ik)…

Enja comments zijn nooit mogelijk op hun YouTube video’s.

 

Onlangs zijn er ook weer 3 “backers” uitgenodigd voor een bezoek aan hun kantoor om alles in real life te kunnen zien. Dat die backers daarbij eerst een zeer zware NDA moeten tekenen was natuurlijk weer te verwachten.

Update November 2021

Een wonder is aan het geschieden? Het Waalse team van SlidEnjoy/Le Slide/Portabl is blijkbaar een eerste beperkte serie van 300 schermen aan het uitleveren (13 inch modellen en enkel in de regio rond België blijkbaar). Volgende productiebatch zou pas voor Q2 2022 zijn.

Van de andere formaten nog geen spoor en ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voordat alle Kickstarter backers deze ooit in huis hebben (zeker diegene die niet in Europa/België wonen). Maar goed nieuws dat er toch een werkend product is uitgekomen (6 jaar na de Kickstarter campagne).

Een eerlijke review (door 1 van de kritische stemmen in de FBgroup van backers) geeft een goed inzicht in wat er momenteel wordt uitgeleverd.

Ook benieuwd of het trucje met weer eens naamsverandering gaat helpen om de chaos en twijfels van de afgelopen jaren weg te werken?

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments