De afgelopen dagen was er op mijn Instagram plots een kleine glimp te zien, van hoe wij de schermtijd van onze kinderen beperken en beheersen. Ik kreeg er nadien zoveel vragen over (het blijft echt een moeilijk topic in veel gezinnen), dat ik er maar eens deze blogpost over heb gemaakt.

Zoals vaste volgers weten, ben ik al een schooljaar ouder/schoolpresentaties aan het geven over dit topic. Ook voor het aankomend schooljaar beginnen de vastgelegde boekingen te verschijnen in mijn agenda.

 

Maar dus schermtijd…. Belangrijke disclaimer is dat alles wat ik nu vertel, gewoon het systeem is dat ik en mijn vrouw hanteren (credits naar haar trouwens 😘). Is het een gouden systeem? Neen. Werkt het voor elk gezin en kind? Neen. Werkt het bij ons? Ja. 🤷‍♂️

 

Schermtijd beperken via de iOS schermtijd feature

De 2 kinderen (lagere school) hier hebben beide een iPad. Dure toestellen, maar ze gaan wel vele jaren mee. Ik gebruik nog steeds een oude iPad Mini uit 2014 bijvoorbeeld.

Het voordeel bij iOS apparaten is, dat er een zeer goede ingebouwde Schermtijd feature in de instellingen is terug te vinden. Hierbij kan je bepaalde apps onder deze feature plaatsen en andere apps, dan weer vrijlaten.

Alle game/video apps staan dan ook onder de Schermtijd feature en daarnaast zijn educatieve apps (Duolingo, Bingel voor huiswerk,…) eruit gehaald. Dus Engels of Frans leren met Duolingo kan steeds, maar voor gamen of video kijken moeten ze de schermtijd laten unlocken. 😉

Voor wie met Android werkt: Google Family Link is een gelijkaardig (maar net iets anders systeem), waarmee je zulke zaken ook kan doen. Weet dat je in Instagram, TikTok, Snapchat,… ook deze features kan vinden.

 

Kwartiertjes en bonus diamantjes

Al enkele jaren werken we met een systeem van vaste afspraken:

  • Ze krijgen 4 kwartiertjes per dag
  • Er zijn 4 bonus kwartiertjes per week (zelf in te zetten en krijgen ze bij hun zakgeld zondagochtend)
  • Geen iPad meer na het avondeten
  • In de schoolperiode ook geen iPad op donderdag
  • One team als beide ouders rond deze regels
  • Op zaterdagavond kijken we voor het slapengaan nog een filmpje samen (Dutchtuber bijvoorbeeld 🫣)

 

Waarom deze regels?

  • De WHO raadt voor kinderen de 20  – 20 – 2 regel aan om hun ogen op een juiste manier te laten volgroeien: Max 20min schermtijd aan 1 stuk – Nadien minimum 20 seconden focussen met de ogen op iets ver weg – 2 uur buitenlicht per dag. Met onze kwartiertjes werkt dit dus perfect. Ze moeten namelijk naar ons komen om een nieuw kwartier te unlocken. Dat de zoon na 8 jaar een bril dragen, nu niet meer verplicht zijn bril moet dragen, daar zijn ogen zijn goed gegroeid, is een mooie overwinning.
  • We willen de kinderen leren omgaan met een beperkt budget van iets, dat ze zelf kunnen gebruiken. Zet je je kwartiertjes in 1 keer in of ga je die spreiden over de dag? Wanneer zet je de bonus kwartiertjes in?

 

Met dank aan onze 3D printer hebben we zelfs een visueel element (Pokemon tokens en Love tokens dus voor het uit elkaar houden van de 2 kinderen) erin gebracht deze zomer met muntjes en diamantjes. Zo is het visueel duidelijk voor iedereen en kopen ze dus hun schermtijd af elke dag. Waarschijnlijk kan je ook wel iets in de Action vinden, dat hiervoor kan dienen.

Nogmaals, zoek voor jezelf en de kinderen een systeem dat werkt. Bij elke situatie is het anders. Wat ik wel heb geleerd uit al mijn presentaties is om ook de andere situaties best te stroomlijnen (afspraken bij de grootouders, afspraken in gescheiden gezinnen,…).

Ahja en ik kom het ook graag uitleggen in scholen of verenigingen (met nog 2uur ander vertelmateriaal).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments