Dit weekend werd Twitter 9 jaar (mijn eerste tweet van 6 jaar geleden) en zag ik weer een voorbeeld voorbijkomen, waarom ik (@dailybits) zo een fan van dat medium ben.

Dit weekend zag ik dan onderstaande tweet van economie professor Paul De Grauwe voorbijkomen. Vrijdag was de luchtvervuiling in ons landje blijkbaar dramatisch slecht en toch bleef het hierover overal stil (in tegenstelling tot de berichtgeving over de halve zonsverduistering).

Als ik dan vandaag deze tweet zie voorbijkomen, waar we allemaal naar de anderen blijven wijzen en morgenvroeg toch allemaal terug vrolijk in de files gaan aanschuiven… 

Smartphone app IAirQuality Global PM2.5

Met dank aan de reacties op Paul De Grauwe zijn tweet, heb ik nu ook de juiste app op mijn smartphone gezet: Global PM2.5 (iOS store – Android Play store).

Via deze app kan je eenvoudig de meetwaarden van vele internationale meetstations als favoriet gaan instellen en opvolgen. Geef in de zoekbalk best “Belgium” in, zodat je alle Belgische meetstations krijgt. Ikzelf heb voor wat stations in Antwerpen, Mechelen, Hasselt en Brussel gekozen.

luchtvervuiling app smartphone

De waarde die wordt meegegeven is de zogenaamde air quality index (AQI). In de waardentabel rechts onderaan kan je bijvoorbeeld pm10 terugvinden. Dit is het zogenaamde fijn stof (hallo dieselwagens en houtkachels), waarbij de Europese norm van 50 microgram/m3 maximaal 35 keer per jaar mag overschreden worden.

Via de interactieve kaart van Atmosys.eu kan je de fijn stof vervuiling voor de afgelopen jaren mooi zien voor jou eigen woonplaats. Doet wel even schrikken voor alle stadsbewoners… Enja als ik rondkijk naar hoeveel jonge (al dan niet stads-)kinderen er bij vrienden zijn met ademhalingsproblemen en astma-toestanden.
luchtkwaliteitskaart

Dat de VRT zijn vaste reporters uit Beijing terughaalt mag misschien ook niet verbazen als je de luchtkwaliteitsindex van de afgelopen jaren bekijkt… Afgelopen week werd in Parijs ook het alternerend autorijden bovengehaald (even/oneven nummerplaten) en stemde het parlement een wet met verplichting van groendaken/zonnepanelen voor nieuwe commerciële gebouwen.

Om dus met een positieve noot af te sluiten zijn de waarden momenteel terug goed (met dank aan de stevige Noordenwind van dit weekend). Dus we kunnen terug onze ogen voor dit probleem sluiten?

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments