De afgelopen maanden kon je hier al verschillende blogposten terugvinden over behaalde certificaten, gaande van het Bing Ads certificaat tot een Inbound marketing certificaat van Hubspot. Iets wat al even op de planning stond was het vervolmaken van mijn Adwords certificatie (ook vanuit mijn bijberoep SEA services).

Voor wie Adwords nog niet zou kennen, dit is het advertentieprogramma van Google, dat zorgt voor de advertenties in de zoekresultaten, adsense advertenties op websites (zoals op Dailybits als je vanuit Google hier terecht komt) en de Youtube advertenties.

Het is ook dé geldkoe van Google, waarheen er jaarlijks vele miljarden advertentiebudget vertrekken (volgens de Google financial tables bijna 60 miljard $ in 2014) en waarheen ook de advertentiebudgetten verschuiven tov. traditionele kranten/magazine/tv-reclame.
adwords sea humor

Google heeft voor Adwords een certificatieprogramma, waarmee je als online marketeer kan aangeven, de nodige kennis van het product te hebben. Dat dit meer is, dan even een korte online test invullen, mag duidelijk zijn.

Opzet certificatieprogramma Adwords

Voor het behalen van je Adwords certificaat dien je te slagen voor 2 afzonderlijke examens:

  • Adwords Fundamentals examen (2 jaar geldig): 90 vragen op 120minuten waarbij je 85% moet behalen.
  • 1 van de 2 advanced examens (1 jaar geldig): Adwords Advanced Search (80% passing score) of Adwords Advanced Display (70% passing score).

Het Adwords Fundamentals examen is een algemeen en zeer breed examen met zowel vragen over Search Ads (de gekende Adwords advertenties boven/naast de zoekresultaten), Display Ads (banners via Adsense netwerk) en zelfs Youtube Ads (de preroll advertenties). Met een brede basiskennis van Adwords is dit zeker wel haalbaar (al is het niveau wel hoger, dan het Bing Ads examen).

Ikzelf heb gekozen voor het Advanced Search examen, daar ik hiermee mee te maken krijg (bij bvb. Adwords campagnes op eigen merknaam).

Enkele voorbeelden van vragen die je ongeveer mag verwachten:

examenvraag 2

examenvraag 1

Mijn tips voor het voorbereiden van deze examens:

  • Maak een Adwords account en nog beter een MCC account aan (als je dit niet kent, ga dit dan eerst leren kennen voor je het examen probeert te doen 😉 ).
  • Deze account had ik ook openstaan tijdens het online examen, om snel iets te checken of ik het wel correct had.
  • Ik heb een eerste maal het Advanced examen in het Nederlands gedaan, maar door de soms speciale formulering had ik net 1 procent te kort.
  • Een 2de poging mag je na 7 dagen doen en met dank aan het kiezen voor het Engels ging het dan ook veel vlotter.

Op mijn publiek Adwords profiel kan je nu terugvinden, dat ik Adwords gecertifieerd ben.
Google_Partners_-_Personal_Profile

Heb je nog wat zin, dan kan je altijd voor een bijkomend examen, zoals het Google Shopping of Google Video Ads examen. Deze examens tellen niet meer voor een bijkomende certificatie, maar worden sinds kort wel op het partnerprofiel van een Google partner getoond. Zo zijn we met ons team binnen Intracto volop bezig extra examens af te leggen.

Google_Partners_intracto

Dat we extra examens aan het afleggen komt misschien ook omdat Google België deze maand met Chromecast’s gooit voor iedereen, die zich kan certifiëren. Chromecast FTW!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments