Vandaag voor het eerst in maanden nog eens IGTV gebruikt (TV/YouTube poging van Instagram waar ik niet echt in geloof).

Volledige meta wel om dan IGTV nog eens te gebruiken voor een lange documentaire van de Nederlandse VPRO over hoe fake Instagram wel niet is.

De documentaire #followme is echt een aanrader, die mooi laat zien hoe fake followers, pods,… gebruikt worden en hoe het influencer-wereldje ontspoort. Enja de beste manier om deze documentaire te zien is dan ook op het IGTV account van hen. 😉

Voor Instagram is dit trouwens een “moeilijke” oefening. Want ook die nep-accounts tellen vrolijk mee in hun kwartaalstats voor hun investeerders. Ze doen soms wel wat schijnpogingen tegen deze zaken, maar echt hard optreden zie ik ze nog niet doen.

Zelf nakijken hoe fake een account is?

FB likes kopen als test heb ik al eens 6 jaar geleden. Met fake Instagram zaken heb ik me nooit beziggehouden (zelf niet die Ingress toestanden).

Wat ik wel geregeld doe is, is het nakijken van een bepaalde account. Socialblade.com is hiervoor een leuke tool om te kijken, welke activiteit er op een account aan het plaatsvinden is. 😉

Hieronder zie je bijvoorbeeld de followers/following stats van 1 van die fulltime “Instagram popjes”, die hun dagen vullen met gesponsorde trips naar Parijs en Amsterdam voor merken. Toch wel zot dat zij elke dag tussen de 100 en 200 accounts ligt te volgen en ontvolgen. Veel klikwerk wel om dat allemaal zelf te moeten doen elke dag…

Of de historische data van 1 van dé fashionqueens van ons land (die trouwens plots even haar account kwijt was eind maart 2017 🤔😅). Laat die zaagtand nu ook terugkomen in de docu.

Ik ga toch ook eens een trial account op die Dovetail software uit de documentaire proberen.

Deze week las ik bijvoorbeeld ook nog dat Heidi van Livingbythesea stopt met haar travelblog (zoals hij nu is), doordat ze het beu is om in dit wereldje te zitten.

Als afsluiter nog even een linkje naar dat verhaal uit 2017, toen er plots een instagram-automaat opdook in een Russisch winkelcentrum. Gewoon tijdens het shoppen even wat volgers bijkopen. 😅

Maak dus zeker even tijd dit weekend om deze documentaire eens te bekijken. Echt een aanrader!

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments