Update november 2020
Ik heb een update ontvangen, dat klanten die de service nu stopzetten, de hardware niet meer moeten terugsturen. Je kan dus de service nu zelf terugzetten naar het Free model en de hardware ontkoppelen (en op het containerpark laten recycleren).


Update april 2020

Ik heb mijn account stopgezet, daar ik te weinig meerwaarde had en de connectie ook niet altijd stabiel was.
Manier van stopzetten (voor de volledigheid).

Je abonnement kan je zelf stop zetten via je June profiel. Je gaat naar het menu “Diensten” waar je kan overschakelen van Free naar Premium. Indien je toch nog wenst verder te gaan, horen we dat uiteraard graag!

Je toestellen kan je terugsturen naar:

Demival
t.a.v. Electro June
Machelenstraat 169
9800 Deinze

Hou daarbij zeker rekening met volgende instructies om extra kosten te vermijden. I

Hoe het pakket terugsturen? Je stuurt het volledige June pakket op in de originele verpakking naar het door June opgegeven adres. De verzendkosten zijn voor je eigen rekening. Als je niet meer beschikt over de originele verpakking, zorg er dan voor dat je de toestellen schokbestendig verpakt. Wikkel ze bijvoorbeeld in bubbelfolie en maak gebruik van een stevige, voldoende ruime kartonnen doos. Voeg ook zeker je naam en adres toe.

Inhoud beschadigd of ontbrekend? We rekenen een kost aan tot 100% voor retours die onvolledig of beschadigd zijn. Toestellen die niet meer werken, worden in elk geval volledig aangerekend.

De verwerking van een retour duurt 20 werkdagen vanaf de ontvangstdatum van de toestellen.

Vergeet niet om ons een bewijs te bezorgen dat aantoont dat je de toestellen hebt terug gestuurd. Pas wanneer we dit retourbewijs ontvangen hebben en je toestellen gecontroleerd zijn, is je contract met June definitief beëindigd.

Het is belangrijk om ons het retourbewijs te bezorgen binnen de 10 werkdagen na dit bericht om extra kosten te vermijden.


Zoals je vorige week reeds kon lezen is 1 van onze actiepunten momenteel ons eigen energieverbuik wat meer in handen te gaan nemen.

Zonnepanelen laten plaatsen is stap 2, maar zoals terecht aangegeven, door anderen, is stap 1 eerst eens kijken of we niet minder energie gaan kunnen verbruiken.

Dus ik ben eens op zoek gegaan naar een methode om ons energieverbruik in kaart te gaan brengen en gelukkig zat er een dergelijke oplossing reeds even in mijn mailbox.

June energiemeter/meterlezers?

June is een Antwerpse startup die meer doet dan een energiemeter op de markt brengen. Hun doel is om via het gemeten verbruik van hun klanten, hun klanten naar een beter en goedkoper energiecontract te gaan begeleiden.

Dit nemen ze dus echt letterlijk en wanneer je hen een mandaat geeft, dan gaan ze proactief een andere energieleverancier voorstellen aan de hand van je eigen verbruik (eens soort next level groepsaankoop dus).
Update: Dit doen ze via een suggestion engine, die rekening gaat houden met alle mogelijke vindbare energieprijzen, dus niet enkel van de leveranciers rechtstreeks, maar ook deze op de vele commerciële vergelijkerwebsites.

Ik ben echter al vele jaren tevreden klant van Ecopower (blijkbaar sinds 2010) en switchen voor elektriciteit zit er al zeker niet in. Voor aardgas is dit een andere zaak, daar ik daar geen band heb met mijn huidige leverancier (it’s all about the money).

Installatie June energiemeters

Ik krijg al eens IoT devices toegestuurd en installeer dus al eens wat zaken in en rond ons huis (van weegschalen over weerstations, grasrobots, kuisrobots, watersensors…).

Deze energiemeters was toch een andere manier van installatie met meer stappen en ook meer tijd naar het eerste resultaat.

Alles begint bij de verschillende onderdelen, waarbij er een gateway is en daarna 2 energiemeters (in ons geval), die op de elektriciteitsmeter en gasmeter dienen bevestigd te gaan worden.

Dit zijn niet meer dan kleine camera’s, die geregeld je meterstand gaan lezen en via de gateway gaan doorsturen.

De Gateway gaat dus aan je router/switch hangen via ethernet kabel of wifi. Daarna gaat deze connecteren met de meterlezers via radiocommunicatie en hierbij garandeert June dat er eenvoudig tot wel 5 verdiepingen kunnen worden overwonnen (itt zwakkere wifisignalen).

In mijn geval staat de gateway in mijn homeoffice/Dailycave op verdieping 1 en 2 verdiepingen lager in de kelder hangen de meters.

 

Via de website is er een uitstekende begeleiding over de verschillende installatiestappen, die je moet ondernemen (wat toch wel even zijn tijd neemt).

Zo is er op een gegeven moment een aftelklok, die je verplicht 24u te wachten, omdat de lijm dient te drogen. Dus, zoals je ziet, geen skip-this-step mogelijkheid, maar echt 24u wachten geblazen.

 

Nadat de installatie dan is uitgevoerd, duurt het 2-3 dagen voordat je gegevens ook daadwerkelijk in de grafieken verschijnen. Dit is dus zeker geen instant bevrediging van toestel bij ingebruikname. 😉

De meterlezers zouden eenvoudig een jaar op hun interne batterij kunnen werken, waarna je de interne batterij met een micro-usb connector eenvoudig kan opladen.

Update: Doordat de meters in de meest ongunstige omstandigheden hangen, zijn er 8 LED’s aanwezig. Na de installatie worden er enkele grote High-res foto’s gemaakt en deze worden doorgestuurd ter manuele controle. Zo kan de beste instelling rond LED-gebruik (en crop van de foto’s) worden vastgesteld en teruggegeven aan de meterlezers. Op deze manier kunnen ze dan energie-efficiënt hun dagelijkse foto maken.

 

Wat leren we nu van ons verbruik?

Allemaal leuk en wel die grafiekjes, maar leren we er ook iets uit?

In onze verbruiksgrafiek zie je aangegeven de dagen, dat we op weekend waren en er dus niemand in huis was. Toch verbruikte ons huis “in standby mode” nog 5-6kWh aan elektriciteit op die dagen. Vermoedelijke daders: die oude ingebouwde koelkast, verschillende gadgets (zoals die NAS die elke nacht een sync doet), de oplader van de elektrische fiets die we nu hebben, de badkamerafzuiging die net iets te strak staat afgesteld.

Ons daggemiddelde is trouwens 12,25 kWh, wat ons bij Ecopower momenteel 3,15EUR/dag kost (aan 0,2577EUR/kWh vanaf 1/1/19 wordt dit trouwens 0,2825EUR/kWh voor ons 😢).

Wij verwarmen en koken met gas en het kouder weer van de afgelopen dagen laat duidelijk zien dat de gasketel nu wordt opgezet. Zeker als je dan de buitentemperatuur (door June aangeleverd) bij op de grafiek gaat zetten.

Wat kost deze June service?

Je betaalt tussen de 3,99 en 5,99EUR/maand (afhankelijk of June zelf voor jou een energieleverancier gaat laten zoeken) en daarvoor ontvang je dus het hele meetpakket met de verschillende devices.

Op jaarbasis komt het goedkoopste pakket dus uit op een 48EUR en daarnaast ontvangen ze natuurlijk ook jouw energieverbruik, wat hen Big Data gewijs ook de nodige info oplevert. Als je door hen natuurlijk van energieleverancier gaat veranderen, dan ga je die 48EUR al snel terugverdienen. Te verduidelijking waarom dit dus geen traditionele groepsaankoop is.

Kies je voor de duurdere formule (waarbij zij voor jou de beste energieleverancier gaan zoeken) en kunnen ze jou geen goedkoper contract fixen in het eerste jaar, dan betalen ze het abonnementsbedrag zelfs terug (voor het eerste jaar).

Natuurlijk zal de komst van digitale energiemeters zorgen voor een verdere innovatiegolf (al is er zoveel verwarring over dit dossier, dat dit al handig over de aankomende verkiezingen is getild). Ik ben dan ook benieuwd hoe June verder gaat innoveren. Ze laten zo wel weten dat ze hier hard op aan het werken zijn om de gegevens van die meters op hun platform te brengen.

Update 11/11/18:

Met dank aan een Twitterdiscussie weten we nu dat volgende zaken eraan gaan komen:

  • Benchmarks / peer comparison
  • API om je gegevens dus te gaan gebruiken en koppelen met andere tools

 

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments