Vrijdagavond ging er een kleine schok door de VLCM community (levendige community met allemaal mensen die professioneel met social media bezig zijn, zie vlcm.be) over een aankomende kleine codewijziging van Facebook.

Op 10 Juli komt er een nieuwe versie van de interne Facebook Graph API en deze gaat ervoor zorgen, dat je bij het plaatsen van een link op een FB pagina de omschrijvende metadata niet meer kan aanpassen.

Momenteel kan je nog perfect een link posten en dan de titel, beschrijving, foto,… zelf wat aanpassen naar eigen wensen. Dit werd dan ook veel toegepast voor het toevoegen van extra linkbait of fake news teksten.

Een voorbeeldje van bij De Standaard

Met dank aan de tip van Bart Claeys voor dit mooie voorbeeld vanop de FB-pagina van DE Standaard over waarom FB deze maatregel invoert.

Op de FB pagina van De standaard wordt dit nieuwsartikel op volgende manier gedeeld (met foto van Theo Francken).

Als je dit artikel zou delen vanop die pagina of zelf zou delen vanop de website, dan gaat dit er echter zo uitzien, daar dit de echte meta-data van dit artikel zijn (en dus niet die van de social media manager op de FB pagina met duidelijke framing).

Hoe moet het nu dan wel?

Het is dus goed nieuws dat dit niet meer zal kunnen, daar FB nog enkel gaat vertrouwen op het correct implementeren van de zogenaamde Opengraph metatags op je website.

Heb je bijvoorbeeld een WordPress website, dan MOET je van me steeds de Yoast SEO plugin installeren, daar deze op elke blogpost de juiste metatags gaat genereren voor een succesvol delen van je blogpost op FB (en Linkedin).

Vanwaar dan die clickbait titel rond Google Tag Manager?

De reden dat er zoveel te doen is over deze kleine aanpassing is ook te lezen in de meeste van mijn SEO audits. De meeste websites hebben geen juiste opengraph metatags op hun website staan. Hoe groter en hoe complexer de website, hoe minder kans dat ik er juiste Opengraph metatags ga aantreffen (of dat deze pas over 3-6 maanden in productie zal staan). Ben je niet zeker, ping me even voor een SEO audit. 😉

Via Google Tag Manager (doe je iets met online en ken je dit niet, dan heb je VANAVOND huiswerk) kan je leuke dingen doen rond adblockers en dus ook html-code in je website injecteren.

Het is dus ook eenvoudig mogelijk om die opengraph-metatags op de juiste plaats in je website te gaan injecteren, maar werkt dit ook voor Facebook? Neen!! 😢

ik deed de test even voor jou

1. Aanmaken van een custom html code tag in GTM

2. Een trigger eraan koppelen voor het afvuren van deze tag op een specifieke blogpost

3. Kijken of die metatag ook op de website terecht komt?
In de gewone sourcecode van de pagina (in Chrome – rechtermuisklik “View source”) ga je die metatag nog niet zien voorbijkomen, daar je daar enkel de container van Google Tag Manager ziet staan (waarbinnen de tag wordt afgevuurd).

Maar als je dan een CODE INSPECT (in Chrome – rechtermuisklik – inspect element) doet van de pagina, dan krijg je de zogenaamde DOM (Document Object Model) die de uiteindelijke versie van de code in zich heeft. En jawel bingo hier zie je de tag voorbijkomen.

4. Hopen dat de FB bot die metatag aan oppikt, zodat bij het delen van deze blogpost op FB die geïnjecteerde titel gaat gebruiken. Dit kan je eenvoudig testen via de FB debugtool (die tool kennen vaste lezers nog uit deze blogpost).

En HELAAS hier loopt het dus mis. Het is dus NIET mogelijk om OG-metatags te gaan injecteren via GTM, daar de FB bot deze niet oppikt!

Enja je zal dus bij de developers moeten gaan pushen om ervoor te zorgen dat je juiste opengraph metatags krijgt in de code van je website.

Bij Google is het voor sommige zaken wel wat anders. Zelf gebruik ik deze methode al langer voor het injecteren van wat SEO zaken en toevallig hebben de mensen van Yoast hier gisteren nog een blogpost over geschreven.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments