We zijn zover, dat je bijna wekelijks ergens een nieuwe EV ziet opduiken op een autoblog en dat ook alle grote merken een breed elektrisch gamma aankondigen.

1 van de elektrische wagens waar maar liefst 10 jaar naar is uitgekeken is een volledige elektrische Mini. Reeds in 2008 hadden ze een leasingvloot van Mini E rondrijden in de US, waarbij de volledige achterbank ingenomen werd door de batterij.

Daar dit iconisch automodel dit jaar zijn 60ste verjaardag viert, is de lancering van de massaproductie van een Mini Electric (of ook Mini Cooper SE) de kers op de taart. Dat dit model ook in Oxford zal worden geproduceerd (met Duitse elektromotoren) blijft de roots goed behouden.

Met een grote global launch in Rotterdam de ideale moment om direct eens zelf mijn vragen te kunnen stellen aan het Mini team en deze nieuwe EV van dichtbij te kunnen aanvoelen.

In de camouflage versie uit de eerdere promotiebeelden.

Van eerste legendarische Mini schets naar de nieuwe Mini Electric.

De looks van de Mini Cooper SE ?

Deze 3-deurs hatchback Mini Cooper SE kijkt mooi terug naar het iconische model. Ik ben zelf echt geen fan van de Clubman serie en meer fan van de klassieke Mini-lijn.

Zo is de achterkant zeer clean gebleven met de kenmerkende achterlichten.

De frontgrill is natuurlijk gesloten nu (weerstand minimaliseren en toch geen motorkoeling nodig).

Ook altijd leuk om te zien dat deze Mini mooi op Michelin bandjes staat. 😉

Het interieur is het gekende Mini interieur.

Onder de motorkap?

Door de ervaringen met de BMW i3 heeft de moedergroep BMW gekozen voor een gemakkelijke keuze en wordt de elektromotor van de BMW i3 S gebruikt in deze Mini. Hierdoor krijg je dus 184 pk (135 kW) met 270 Nm koppel. Alle ervaringen en technologie uit de BMW i3 (zie mijn eerdere blogpost over dit model), zijn gebruikt in deze Mini.

Door de iets zwaardere materialen (de vederlichte i3 die amper 1270kg weegt tov deze 1365kg zware Mini Cooper SE), spurt de Mini op 7,3 seconden naar 100km/u (met 3,6sec naar 60km/u). De topsnelheid is wel begrensd op 150km/u, maar dit lijkt me meer dan snel voor deze urban EV.

De batterij is ook overgenomen van de laatste evolutie van de i3 en heeft dan ook een capaciteit van 33kWh, waardoor de range zicht situeert rond de 232km (volgens de WLTP testnorm). In realiteit moet je dus op 200km van bereik gaan rekenen, waardoor de wagen echt voor stedelijk gebruik is.

Zelf vind ik het zeer spijtig dat de batterij niet even groot is geworden als in de laatste generatie van de i3 met 42kWh (zie test BMW i3) van capaciteit, maar dus door de ruimtebeperking zoals de vorige generatie eentje van 33kWh.

Het opladen zal vergelijkbaar zijn met de i3 en dan kom je op een thuis stopcontact op 14uur, een publieke 1-fase laadpaal (7,4kW) op 4,5uur, op een 3-fase 11kW laadpaal op 3uur en op een snellader met 50kW ben je na 35min terug op 80%.

Rijervaringen met de Mini Cooper SE?

Dit launchevent in Rotterdam was een zogenaamd statisch event, waarbij we wel mochten voelen aan de wagens, maar de sleutels er niet opzaten en we niet zelf op pad konden gaan.

Over de rijervaringen kunnen we dus nog weinig zeggen en een review van de Mini Cooper SE is dus nog niet mogelijk, maar dit zal dan wel mogelijk worden wanneer de eerste modellen in ons land zullen verschijnen begin 2020.

Door de lage batterijplaatsing (met een 3cm lager zwaartepunt dan de normale Mini) en voorwielaandrijving, kan je je waarschijnlijk wel aan het kenmerkende rijgedrag van een Mini verwachten.

De BMW i3 is vooral gekend van zijn super one-pedal manier van rijden en deze technologie is natuurlijk ook mee aanwezig op de Cooper SE.

 

Prijs en beschikbaarheid van de Mini Cooper SE?

De eerste modellen worden rond maart 2020 geleverd (productie start in November in de UK) en vanaf 10 juli is een bestelling mogelijk voor de Belgische markt.

De vanaf prijs op de Belgische markt ligt op € 33.100 incl BTW, maar het zal uitkijken worden hoe snel je met de optielijst richting de 40k zal gaan.😉

Voor de berekening van de VAA en fiscale aftrekbaarheid in 2020 kom je op volgende waarden:

  • VAA als bestuurder 2020: 114EUR
  • Fiscale aftrekbaarheid 2020: 100% (in 2019 nog 120%)

Dit is weer een stap in de EV evolutie van BMW, waarbij 2020 en 2021 ons ook de BMW iX3 en BMW i4 gaan brengen.

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 Reactie
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
4 jaren geleden

Mooi auto’s, die Mini Coopers! Het bereik is aan de lage kant misschien, maar toch acceptabel voor een ‘stadswagen’.
Benieuwd naar de one-pedal bediening: dit moet ik zelf ook maar eens gaan proberen volgende keer bij een onderhoudsbeurt van de huidige (diesel) Mini bij de garage/=.